Zorunlu Bireysel Emeklilik emekçilere yönelik hak gaspıdır

 

45 yaş altı çalışanların zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dâhil edilmesini öngören yasa sendikalar, emek örgütleri ve muhalefetin itirazlarına rağmen yürürlüğe girdi. Buna göre 1 Ocak’tan itibaren 1.000 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde ücretlerden yüzde 3 kesinti yapılacak. Süreç içinde çalışan sayısına göre kademeli olarak kamu ve özel iş yerlerinde de zorunlu BES’e geçilecek.

Zorunlu BES, hükümetin iddia ettiği gibi tasarrufu teşvik için getirilmiyor. Asgari ücretin açlık sınırının altında bulunduğu, çalışanların büyük kısmının asgari ücretli olduğu ve ücretlilerin yüzde 50’sinin borçla yaşadığı koşullarda tasarruftan bahsetmek ve bunu işçilerden beklemek onlarla alay etmektir. 

Aslında emekçiler bu uygulamayı geçmişten, emekçilerin haklarını aynı yöntemle gasp eden ‘Fak Fuk Fon’dan, ‘Konut Edindirme Fonu’ndan, ‘Tasarrufu Teşvik Fonu’ndan gayet iyi tanıyor. 

Geçmişte olduğu gibi şimdi de AKP iktidarı, yandaş sermaye ve kendi siyasi ikbali için ucuz fon havuzu yaratma peşindedir. Bu şekilde savaşın ve krizin faturası işçilere kesilmek istenmektedir. Hükümet ve finans şirketleri bu fondan nemalanacak, işçiler ise daha fazla yoksullaşacak ve borçlanacaktır.

Denmektedir ki, zorunlu BES’e ‘isteyen girer, istemeyen girmez’. Peki, öyleyse neden zorunlu? Neden bütün çalışanlar otomatik olarak sisteme dâhil ediliyor, sisteme geçiş oldu bittiye getiriliyor? 

Sosyal güvenlik hakkı temel, vazgeçilmez, devredilmez bir haktır. Anayasa’ya göre sosyal güvenlik hakkının gerçekleştirilmesiyle görevli olan kurum devlettir. Sosyal devletlerin yurttaşlarına kamusal bir hak olarak sosyal güvenlik hakkını sağlama yükümlülüğü vardır. Hükümet bu hakkın içini iyice boşaltarak, kamu eliyle üretilmesi gereken sosyal güvenlik sisteminin kalitesini düşürerek ve gelecek kaygısı yaratarak, emeklilik hakkını alınıp satılan bir mala çevirmekte, piyasalaştırmaktadır.

Zorunlu BES uygulaması geri çekilmelidir. Emekçiler zaman kaybetmeden işyerlerine dilekçe vererek zorunlu BES’i istemediklerini bildirmelidir. Hükümete ve finans sektörüne kaynak aktarmak için kurulan, Anayasa ve yasalara aykırı olan zorunlu Bireysel Emeklilik uygulamasının kaldırılması için emekçilerle omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz. 

 

Serpil Kemalbay
Çalışma Yaşamı, Emek ve Sendikalarla İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı 
4 Ocak 2017