Yolcu uçağının düşürülmesi savaş ve insanlık suçudur

Bir kez daha görüldü ki, savaş felakettir, sorumlusu savaşta ısrar edenlerdir. 

Dünyanın değişik merkezlerinde, şatafatlı saraylarda veya yönetim karargahlarında alınan savaş kararları halklara felaket dışında başka bir şey getirmiyor. İran’da, Suriye’de, Irak’ta, Libya’da veya dünyanın herhangi bir yerinde savaşta ısrar edenler, halklara felaketleri ve ölümü reva görenlerdir.

İran ile ABD arasında son yaşananlar bu felaketlerin ulaşabileceği korkunç boyutları bir kez daha göstermiştir. İktidarlarını sürdürmek için güç gösterisinde bulunan iki ülke yönetimi, 176 masum insanın ölümüne sebep olmuştur.

Bu güç gösterisi sırasında İran-Ukrayna seferini yapan uçağın İran ordusu tarafından düşürülmesi affedilemez bir suçtur, büyük bir felakettir. Bu felaketin sorumluları savaş politikalarında ısrar edenlerdir. 

İran’ın “uçağı yanlışlıkla düşürdük” açıklaması halklara reva görülen kötülüğün itirafıdır. “Ülke güvenliği, hassas askeri bölge, teyakkuz halinde olma” gibi hiçbir gerekçe bir yolcu uçağının füzelerle düşürülmesini meşrulaştıramaz ve bu felaket herhangi bir özürle geçiştirilemez. Bu saldırı, savaş hukukunu aşan insanlığa karşı bir suçtur.

İktidarlar tarafından çıkarılan savaşların halklara, toplumlara ölüm ve felaketten başka bir şey getirmediğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. 

Başta Orta Doğu bölgesi olmak üzere, dünya halklarını, nerede olursa olsun ölüm ve felaket getiren savaş politikalarına karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bu felaketlere mecbur ve mahkum değiliz. Kendi geleceğimizi bize savaşı dayatan, savaşı tek yol gibi gösteren, savaşsınlar diye oraya buraya asker gönderen yönetim anlayışlarından ve iktidarlardan kurtularak kurabiliriz. 

Bir kez daha düşürülen uçakta yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. 

Pervin Buldan-Sezai Temelli
HDP Eş Genel Başkanları
11 Ocak 2020