
İnönü Üniversitesi’nde 29 Aralık 2015 tarihinde üniversite kampüsünde yapılmak istenen Roboski anmasında, ülkücü bir grubun Kürt öğrencilere saldırmasıyla başlayan olaylarda 61 Kürt öğrenci gözaltına alınmıştı. Üniversitede okuyan yaklaşık 80 Kürt öğrenci hakkında yürütülen iki farklı soruşturmada yaklaşık 40 öğrenci farklı tarihlerde tutuklanmıştı. Devam eden mahkemeler sonrası farklı tarihlerde tahliye olan 36 öğrenci tutuksuz yargılanıyorken, 4'ü ise hala tutuklu bulunmaktadır. Daha sonra Tahir Elçi’nin öldürülmesini protesto etmek amacıyla bir araya gelen öğrenciler hakkında soruşturmalar açılıp çeşitli cezalar verilmiştir.
20.02.2018 tarihinde yapılan karar mahkemesinde, Mahkeme heyeti, davada yargılanan 32 öğrenciden 28’ine 1 yıl 6 aydan 20 yıla kadar değişen, toplamda 250 yıl hapis cezası vermiştir.
Mahkeme, dosya kapsamında tutuklu bulunan 4 öğrencinin de tutukluluk halinin devamına karar verirken, tutuksuz yargılanan iki öğrenci için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarmıştır.
Bu bağlamda;
1) Mahkemenin öğrenciler hakkında vermiş olduğu karar bilginiz dâhilinde midir?
2) 29 Aralık 2015 tarihinde üniversite kampüsünde yapılmak istenen Roboski katliamı anmasında, ülkücü bir grubun Kürt öğrencilere saldırması sonucunda kendini ülkücü olarak adlandıran gruba mensup kişiler hakkında gözaltı, tutuklama kararı veya haklarında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?
3) İnönü üniversitesinde toplamda 250 yıl ceza alan öğrencilerin aldıkları cezanın gerekçesi nedir? Öğrencilere verilen cezaları hukuki olduğunu düşünüyor musunuz?
4) Roboski katliamını, Tahir Elçi’nin katledilişini, 10 Ekim katliamını, Suruç katliamını kınamak suç unsuru sayılmakta mıdır? Sayılmıyorsa bu sebepten ceza alanların aldıkları cezanın iptaline yönelik bir çalışmanız olacak mı?
5) 7 yıl önce yaşanan Roboski katliamının sorumluları halen açığa çıkarılıp, haklarında gerekli hukuki işlem yapılmamışken, bu katliamı kınayanlar hakkında soruşturmaların açılmasını nasıl açıklıyorsunuz?
23 Şubat 2018