Yeşil Sol Partinin kadın adayları tanıtıldı: Tek adam rejimini birlikte değiştireceğiz

Yeşil Sol Parti Kadın Aday Tanıtımı Ankara İnşaat Mühendisleri Odasında gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, bileşen partilerimizin eşbaşkanları, başkanları, sözcüleri, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni partilerin eşbaşkanları, başkanları, sözcüleri ve milletvekillerimiz ile çok sayıda kadın katıldı. Sinevizyon gösteriminden sonra konuşan Kılıçgün Uçar ile Buldan şunları söyledi:

Çiğdem Kılıçgün Uçar:

Ma bi xeyr wayê min ê delalî, ma bi xeyr dî hevalê mi, ma bi xeyr dî cinîyê xoser, şima bi xeyr ameyê, çimanê mi ser ameyê. Xwezî bi ma ke ma zaf îme, xwezî bi ma ke ma lewê yewbînan de îme,  xwezî bi ma ke ma xirt îme,  xwezî bi ma ke ma lejê cinîyan de lewê yewbînan de îme. Ma zanenîme ke binê nê barî de ma teyna nîme, zanenîme ke na ray de teyna nîme. Piştî dame yewbînî, na dinya e bi destê xo kenîme rindek. Dormeyê na dare de, dara partî de, ma destê yewbînî girewtî, ma qaytê çimanê xo kerd, ma vat ke cinî nêtersenê, hesab persenê.

Uzun bir kadın mücadelesinden, uzun bir mücadele yolculuğundan hepimiz aşinayız. Bugün bu mücadeleyi başka bir merhaleye taşımak için bir araya geldik. İyi ki bir aradayız, iyi ki yan yanayız, iyi ki bu yürüyüşümüz devam ediyor. Önemli bir süreci birlikte karşılıyoruz. Az önce sinevizyonda izlediğimiz gibi, bize çok güçlü bir miras bırakılmış durumda. Buradan Yeşil Sol Partili kadınlar olarak, Yeşil Sol Parti’ye güç katan bütün kadın arkadaşlarımızla birlikte bu mücadeleyi yürüteceğimizin, büyüteceğimizin sözünü hem sizlere hem bizleri izleyen bütün kadınlara vermek isteriz. Tekrar tekrar hepiniz hoş geldiniz.

Farklılıklarımıza rağmen ezilen ve sömürülen kadın kimliğimizle yan yanayız birlikteyiz

Mücadele arkadaşlarımız bizi yalnız bırakmıyor, onların deneyimleri ve tecrübesi yeni dönemde bize büyük katkı sunacak. Yol arkadaşlığımız en güçlü şekilde devam edecek. Bir aradayız, tüm farklılıklarımızla bir aradayız ve yan yanayız. Kürdüz, Türk’üz, Aleviyiz, Çerkesis, Arabız, mülteciyiz, işçiyiz, o kadar çok farklı kimliklerimiz var ki ama bunların hepsinden önce emeği, kimliği ve bedeni sömürülen kadınlarız. Bu kimlikle yan yanayız. Ayrıştırmayan tam tersine daha da büyüyen, daha da çoğalan, birlikteliğini güçlendiren, en iyi modern mücadeleyi yürüten biz kadınlarız. Demokratik bir cumhuriyet için, Türkiye’nin özgür ve demokratik geleceği için tarif ettiğimiz 3’üncü Yolun en güçlü anahtarı biziz, kadın mücadelesidir. Hepimizin yolu açık olsun.

Tek adam rejimini ve sistemini birlikte değiştireceğiz

Verdiğimiz sözler var. Yeşil Sol Partili kadınlar olarak öncelikle depremde hayatını kaybeden kadınlara, depremde acının en derinini yaşayan kadınlara verdiğimiz söz var. Tek adam rejimine helallik vermeyen kadınlara, yaşamı yeniden inşa etmeye başlayan kadınlara bir sözümüz var. Onlar için buradayız. Tek adam rejimini, sistemini birlikte değiştireceğiz. Bir aradayız, bunun hesabını hep birlikte soracağız.

Erkek adaleti değiştirip gerçek adaleti sağlamak için Yeşil Sol Kadınları olarak buradayız

Pınar Gültekin, Şule Çet, Fatma Altınmakas, İpek Er, Gülistan Doku, Yeldane Kahırman, Nadire Kadirova, Nagihan Akarsel adını sayamadığım yüzlerce kadın arkadaşımız ve nefret cinayetlerinde kaybettiklerimiz için bir aradayız. Erkek adaleti değiştirmek için geliyoruz. Gerçek adalet için Yeşil Sol Kadınları olarak buradayız. Doğanın talanı ve sömürüsüne karşı en önde mücadele eden kadın arkadaşlarımızla birlikte talan ve rant sistemini değiştirmek için geliyoruz. Ev içi emeği görülmeyen, çalışma alanlarında emeği sömürülen, güvencesiz çalıştırılan, düşük ücretlerle yoksulluğa mahkum edilen bütün kadınlar için buradayız.

Savaş, tecrit ve kayyım politikalarına son vermek için geliyoruz

Cinsiyetçi politikalarla kadın emeğini gasp edenleri değiştirmek için geliyoruz. Eş değer işe eşit ücret için buradayız. Olağanlaştırılmaya çalışılan savaş ve tecrit politikalarına karşı, inşa edilmeye çalışılan kadın düşmanı kayyım politikalarına karşı bir aradayız. Tekçi, ayrımcı ve kutuplaştırıcı politikalarla ömrünü uzatmaya çalışan tek adam rejimini değiştirmek için geliyoruz. Halkın iradesinin yaşam bulması, onurlu bir barışın sağlanması için Yeşil Sol Partili kadınlar olarak buradayız.

Eşbaşkanlık, eş sözcülük ve eşit temsiliyeti büyütmek için geliyoruz

Eşbaşkanlık, eş sözcülük, eşit temsiliyet gibi kazanımlarımızı büyütmek ve yaşamın her alanında etkin kılmak için geliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koymak ve tek adam rejimini yürürlükten kaldırmak için Yeşil Sol Partili kadınlar olarak buradayız. Bini aşkın kadın arkadaşımızın başvurusu oldu. Bu başvuruların hepsini de şimdi Yeşil Sol Parti ile birlikte büyüttüğümüz, geleceğe de umut vaat eden kadın mücadelesine başvuru olarak gördük. Yol arkadaşlığımız ile mücadelemizin büyüyeceğinin farkındayız.  Ben şimdiden başvuran, bizimle birlikte yoluna devam eden arkadaşlara hepinizin şahsında teşekkür etmek istiyorum. Başvurular bizim için önem taşıyor. Yeşil Sol’a güvenen bütün arkadaşlar sorumluluğumuzu büyüttü ve bize olan güveni teyit etmiş oldu.  Arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık sisteminde Türkiye’de öncü partiyiz, tek partiyiz. Bunu büyütmenin sözünü vermiyoruz. Sloganımız belli; dîsa jin dîsa jiyan! Yeni bir yaşamı kurmak için yola çıktık. Hepimizin emeğine şimdiden sağlık. Jin jiyan azadî!

Pervin Buldan: Cezaevinde olanlara binlerce selam

Hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Hun bi xêr hatine serseran hatine. Bugün bizleri ekranları başında izleyen tüm kadın yoldaşlarımıza selamlarımı gönderiyorum. Bugün burada olmasa da yürekleri ve mücadele azimleriyle mücadeleye katkı sunmaya çalışan 5 yıldır rehin olarak tutulan Sevgili Gültan Kışanak’a, Figen Yüksekdağ’a Sebahat Tuncel’e, Leyla Güven’e, Ayla Akat Ata’a ve ismini sayamadığım yüzlerce değerli arkadaşıma buradan selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

Bu dönem bizimle parlamentoda birlikte olamayacak olan ama mücadelede bizleri hiçbir şekilde yalnız bırakmayacak olan Sevgili Filize, Ayşe’ye, Fatma’ya, Hüda’ya, Dilan’a, Remziye’ye, Oya’ya, Şevin’e ve bütün arkadaşlarıma emekleri ve katkıları için teşekkür ederim. İsmini unuttuklarım olabilir ama inanıyorum ki bütün arkadaşlarım parlamentoya giremiyor olsalar bile mücadelede bizimle birlikte yol yürümeye devam edecekler, bayrağı asla yere bırakmayacaklar.

Bu mücadele mağdur edilen bütün kadınların mücadelesidir

Bu mücadele mağdur edilen bütün kadınların mücadelesidir. Ben de bir kez daha depremde yaşamını yitiren bütün kadınlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Depremde yakınlarını kaybeden, acıyı ve öfkeyi içinde barındıran, mağdur olan, AKP tarafından kaderine terk edilmiş olan bütün kadın depremzedelere, bu mücadele aynı zamanda sizin de mücadelenizdir demek ve bunun sözünü vererek başlamak istiyorum.

Ne giyeceğimize, neye inanacağımıza, kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz

Ben biliyorum ki sadece deprem de değil, bu ülkeyi yöneten AKP-MHP hükümeti 21 yıldır kadınlara büyük zorlukları, büyük baskıları, şiddeti aynı zamanda katliamı, kadın düşmanlığını reva gördüler. Kadının emeğini hiçe sayan, alın terini görmeyen, kadını eve kapatmaya çalışan, giydiği kıyafete karışan, yaptığı makyaja müdahale eden, kaç çocuk doğuracağına karar verme cüreti göstermeye çalışan AKP-MHP iktidarına karşı alanları, meydanları ve sokakları asla terk etmeyeceğiz. Ne giyeceğimize, hangi makyajı yapacağımıza, kaç çocuk doğuracağımıza kendimiz karar veririz. Hiç kimsenin çocuğu, annesi, eşi, karısı değiliz, olmayacağız.

Bizler iktidarı gönderecek olan büyük bir kadın partisiyiz

Bizler özgür iradeleriyle ayakta duran, kararlarını kendisi veren, onurlu bir mücadele yürüten kadınlarız. Aynı zamanda bu ülkeyi yönetenleri göndermek için de 14 Mayıs’ta büyük bir coşku ve kararlılıkla hem mücadelesini veren ve hazırlıklarını yapan büyük bir kadın partisiyiz. HDP’yi kapatmaya çalışsalar da yeni adresimizle Yeşil Sol ile birlikte parlamentoda en güçlü temsiliyeti sağlamak için 14 Mayıs’a kadar gece gündüz demeden yollara düşeceğiz. Herkes görecek Yeşil Sol Parti en büyük kadın temsiliyeti ile parlamentoda yerini alacak. Yüzde 45 oranıyla parlamentoya girmeye hazırlanıyoruz. Kadın milletvekili sayısında en büyük oran Yeşil Sol Parti’de olacak. Şimdiye kadar HDP’deydi, bundan sonra Yeşil Sol Parti’de olacak.

Kapatma davasına karşı sözümüzü meydanlarda milyonlarla birlikte söyleyeceğiz

Bugün 11 Nisan, HDP Kapatma Davası için bugün sözlü savunma yapmamızı bekleyenler bilsin ki, biz sözlü savunmamızı bütün kadın arkadaşlarımızla birlikte bu salonda yapıyoruz. Sözlü savunmamızı alanlarda, meydanlarda milyonlarla yapmaya başlıyoruz. Bunu öğrenecekler, bilecekler. AKP’nin hileleri varsa bizim de hamlelerimiz var. Tabanımızı, seçmenimizi asla seçeneksiz bırakmadık. Bütün bunlara karşı kadınların gücüyle, emeğiyle, ittifakıyla, Emek ve Özgürlük İttifakıyla, Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakıyla bir kez daha geliyoruz, bir kez daha buradayız. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Hepinize üstün başarılar diliyorum.

Konuşmalardan sonra sahneye 27’inci dönem milletvekilleri davet edildi. Kadın milletvekilleri sahnede Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan tarafından karşılandı ve salondaki katılımcıları selamladı. Ardından il il adaylar sahneye davet edildi ve bölge bölge tanıtımları yapıldı.

11 Nisan 2023