Yeşil Sol Partinin aday tanıtımı yapıldı: Parlamentoya en güçlü temsiliyetle gireceğiz

Yeşil Sol Parti'nin milletvekili adaylarının tanıtımı Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapıldı. Etkinliğe Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP bileşeni partilerin eşbaşkanları, başkanları ve sözcüleri, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni partilerin eşbaşkanları, başkanları, sözcüleri ve milletvekillerimiz, Yeşil Sol Parti adayları ile çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte, rap grubu Kejoo, Reqso ve Roni Artin’in Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi için hazırladığı seçim şarkısı da tanıtıldı. 

Mithat Sancar: Değişim ve dönüşüm bizim ellerimizde

Bu güzel güne coşkuyu katan bütün yoldaşlar, hepiniz hoş geldiniz, hepinizi yürekten selamlıyorum. Bütün baskılara her türlü oyuna karşı buradayız, dimdik ayaktayız. Bu da bütün zalimlere dert olsun!

HDP hakkında kapatma davası açıldığında sizleri seçeneksiz bırakmayacağımızı söylemiştik. Çalışmalarımızı başlatmıştık, yolumuzu inşa etmeyi kafamıza koymuştuk. İşte şimdi buradayız, Yeşil Sol’dayız. Bütün oyunlara rağmen dimdik ayaktayız. Sizlerle birlikteyiz. Değişimin gücü bizlerin elindedir, geleceği özgürlük ve eşitlik üzerine kurmanın sorumluluğu bizlerin omuzlarındadır. Bu sorumluluğu ve görevi asla mahkemenin inisiyatifine ve iktidarın insafına bırakamazdık. Nitekim bırakmadık. İşte tüm oyunlara karşı yolumuzu inşa ettik. Şimdi yol Yeşil Sol. Bugünlere direnerek geldik. Bedel ödeyerek yürüdük. Bu büyük ve güçlü mirası bedel ödeyerek bugünlere taşıyan, bizlere emanet eden bütün yoldaşlarımızı buradan minnetle ve sevgiyle selamlıyorum. Emanetiniz halkın emin ellerindedir, hiçbir şüpheniz olmasın. Şu an siyasi rehine olarak tutulan bütün yoldaşlarımız ve mücadele arkadaşlarımızla, demokratik muhalefetin bütün birey ve gruplarıyla özgür günlerde buluşmamız çok yakındır. Bunun için hepimiz irademizi ve gücümüzü en geniş şekilde ortaya koymaya hazırız. Yürüyüşümüz bu amaçla büyüyerek devam ediyor. Özgür günler yakındır. Burada buluşacağız, buradan sesleneceğiz. Geleceği yürüyerek birlikte omuz omuza mutlaka inşa edeceğiz. Özgür günlerde buluşacağız. Az kaldı, buluşmaya az kaldı.

Emek ve Özgürlük İttifakımızla, Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakımızla değiştirmeye geliyoruz

Direniş geleneği ve gücü hikayemizin kalbidir. Bunu herkes biliyor, biz de biliyoruz. Bu direniş geleneğini ve gücünü inşa iradesinde buluşturduk. Yeni bir başlangıcın, Demokratik Cumhuriyete giden yolun kurucu öznesi olmaya geliyoruz. Direnişi inşa iadesiyle bütünleştirerek yürüyüşümüzü büyütüyoruz. Bu yolun adı Üçüncü Yol’dur ve mevcut rejimi de kısmi yüzeysel reformlarla restorasyonu da kabul etmiyor. Yeni bir başlangıcı, Demokratik Cumhuriyetin inşasını hedef olarak koyuyor önüne. Üçüncü Yol’da bileşenlerimizle ve ittifaklarımızla yürüyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakını kurduk büyüdük. Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakını kurduk daha da büyüdük. İttifaklarla, bileşenlerle, bireylerle, kadın hareketiyle, gençliğin dinamik mücadelesiyle yürüyoruz, Değiştirmeye geliyoruz. Bundan kimsenin tereddüdü ve şüphesi olmasın. 

Aday tartışmalarını geride bırakıp mücadelede kenetlenmenin zamanıdır

Aday belirleme süreci hepimizin bildiği gibi kolay değil. En ideali yakalamak kolay değil. Herkesi tatmin ve memnun etmek kolay değil. Ama biz en geniş mutabakatı oluşturmak için gerekenleri yapmaya çalıştık ve bu yöntemde de başarılı olduğumuza inanıyorum. En geniş mutabakat ile listemizi belirledik. Şimdi bütün adaylarımızla burada karşınızda olacağız. Aday belirlerken eksikliklerimiz olmadı mı, oldu. Memnuniyetsizlikler de bu sürecin doğasında var. Onu da biliyoruz. Eğer eksikler varsa bunları tamamlamanın yolu mücadelede kenetlenmektir. Her türlü eksikliği ancak sahada mücadeleyi büyüterek giderebiliriz. Doğruları daha da ileriye taşımak ortak mücadelede kenetlenmek ile mümkündür. Küskünlüklere yer yok bu gelenekte. İsimler üzerinden spekülasyonlara yer yok bu gelenekte. Burada buluşan herkes demokratik dönüşümün iradesini taşımaya aday olarak gelmektedir. Bu inançla gelmektedir, bu kararlılıkla yürüyecektir. Şimdi bu tartışmaları geride bırakmanın zamanı. Şimdi ileriye hep birlikte kararlılıkla bakmanın zamanı. Şimdi mücadelede omuz omuza bütün eksikliklerimizi tamamlayarak ve bu büyük mirası daha da güçlendirerek bizden sonraki kuşaklara teslim etmenin zamanı.

Parlamentoya en güçlü temsiliyetle gireceğiz

Evet, bizler değişimin dinamik motor gücü olmaya geliyoruz. Bu ülkede demokratik dönüşüm ancak bizimle mümkündür. Bu ülkede eğer Demokratik Cumhuriyetin yolu açılacaksa bizlerin güçlü, kararlı ve inançlı mücadelesi ile bu mümkün olacaktır. Güçlerimizi birleştireceğiz, daha da büyüyeceğiz. Parlamentoya en güçlü temsiliyetle gireceğiz. Geleceği özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi üzerine kurmanın başka yolu yoktur. Eğer parlamentoya en güçlü şekilde bu temsiliyeti taşırsak değişimin gücü ve geleceğin güvencesi olacağız.

Hedefimiz ortak, mücadelemiz birleşiktir

Değişimin gücü ve dönüşümün güvencesi olacağız, geleceği biz kuracağız. Bu herkes tarafından böyle bilinsin geleceği biz kuruyoruz. Hedefimiz ortak, mücadelemiz birleşiktir. Bizler kimliklerin, inançların ve kültürlerin kendileri olarak var olabilecekleri bir temsiliyet oluşturmaya çalışıyoruz. Herkes kendi olarak var olacak. Herkes kendi diliyle konuşacak, herkes kendini temsil edecek, kimse başkası adına konuşmayacak. Çoğulculuğa verdiğimiz anlam budur. Listelerimizi oluştururken de bu ilkeyi esas aldık. Çoğulculuk bizim en temel ilkemizdir. Bu ilkeyi en ideal noktaya taşımak için çaba içinde olduk. Burada da eksiklikler olabilir ama eksiklikleri tamamlamanın yeri kulislerde bu konularda dedikodular veya anlamsız tartışmalar yürütmek değildir. Bunun yolu mücadelede en samimi ve kararlı şekilde buluşmak ve ileriye doğru yürümektir. 

Daha çok işimiz var; savaşa karşı barışı inşa edeceğiz

O nedenle tartışmaların bir kenara bırakılması demek eleştiri ve özeleştiri yöntemini terk etme çağrısı değildir. Birbirimizi eleştireceğiz ama yürürken eleştireceğiz. Eleştiri ve özeleştiri ilkesini işletirken birbirimizle omuz omuza yürüteceğiz. En geniş mutabakatın en samimi çabalarla ortaya çıktığı inancımızı da her zaman ayakta tutacağız.

Evet, daha çok işimiz var. Biz değiştireceğiz, biz kuracağız, bunun için yeterli tecrübemiz ve birikimimiz var. Bunun için inancımız var, halkımızın bize güveni var. Siz değerli aday arkadaşlarım, teşkilatlarda çalışanlar, aday adayı olup listelerde yer bulamayanlar halkın inancını her zaman aklınızda tutun. Kendimize güveni esas alalım. Bizler ne için geliyoruz? Savaşa karşı barışı, inkara karşı demokratik çözümü, merkeziyetçiliğe karşı yerelden ve yerinden yönetimi, tekçiliğe karşı çoğulculuğu, ayrımcılığa karşı eşitliği, yasaklara karşı özgürlüğü, zulme karşı adaleti, sömürüye karşı emeği, yalana karşı hakikati, talana karşı doğayı savunmaya geliyoruz. Geleceği bunlar üzerine kurmak bizim ellerimizdedir. Kendimize inanalım, güvenelim; kararlılıkla ve inançla yürüyelim, yolumuz açık olsun.

Çiğdem Kılıçgün Uçar: Yolumuz 3’üncü Yol’dur, sizlerle birlikte çok daha güçlüyüz

Merhaba hevalên hêja hun bi xêr hatin serseran serçevan hatin. Li ser navê Çepên Kesk ez we hemûyan slav dikim.

Yeni yol adımız Yeşil Sol adına hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Yeşil Sol Parti olarak her ne kadar yeni görünsek de arkamızda çok güçlü bir mücadele geleneği var. Barajlarla engellenmeye çalışılan bu güçlü mirastan güç aldığımızı ifade etmek isterim.

Barajları yıkarak Meclis’e girdik, dönem dönem ittifaklar kurduk. Ve şimdi Türkiye siyasetine bizleri, emekçileri, kadınları, gençleri yok sayan; Türkiye’deki bütün kimlikleri reddeden iktidara karşı yeni bir şey kurmaya geldik. Yolumuz Üçüncü Yol. Sizlerle birlikte güçlüyüz, sizlerle birlikte kazanacağız.

Partimize yapılan başvurular demokratik Türkiye mücadelesinin başvurularıdır

Hem Türkiye hem de Kürdistan açısından iki önemli ittifak kurduk. Kadınların, ekoloji mücadelelerinin, gençlerin, emekçilerin sesi olmaya aday olan Emek ve Özgürlük İttifakıyla ve Kürtlerin yüzyıllarıdır yürüttüğü varlık mücadelesinin sesi ve sözü olan Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakıyla birlikte dün aldığımız güçle bugün daha fazla güçlüyüz. Bu güçle, bu büyüklükle sahaya iniyoruz ve eminiz kazanacağız. Değiştirmek için yola çıktık, bir aradayız, birlikte değiştirmek için geliyoruz. Binlerce arkadaşımızın başvurusu oldu, bu çok kıymetliydi. Bu başvuruları sadece Yeşil Sol adaylık başvurusu olarak değil, Demokratik Cumhuriyet mücadelemizin, demokratik bir Türkiye mücadelemizin adaylığı başvurusu olarak değerlendiriyoruz. Yer alamayan çok değerli kadın arkadaşlarımız var, genç arkadaşlarımız var. Yol arkadaşlarımız, hocalarımız var. Onların bugüne kadar sunduğu katkıların bundan sonra da nerede olurlarsa olsunlar bizi güçlendireceğine eminiz. Buradayız, birlikte değiştireceğiz. Biz kazanacağız, biz başaracağız.

İbrahim Akın: Her türlü oyunu bozmak için yola çıktık

Çok heyecanlıyız. Burada 6 ay önce Yeşil Sol Partinin kongresini yaptık. Bu kongrede, bu ceberut tek adam rejiminin her türlü oyununu bozmak için bir irade beyan ettik. O irademizin sloganı “Buradayız, Birlikte Değiştireceğiz” idi. Şimdi her türlü oyunu bozmak için bizi yargı sopasıyla seçeneksiz bırakmak isteyenlere karşı işte Yeşil Sol Parti burada.

14 Mayıs’ta baharı karşılayacağımıza inanıyoruz

Biz Türkiye'nin doğusundan batısına iki yakasını birleştiren yaklaşık 17 kurumun bir araya geldiği Emek ve Özgürlük İttifakı ile Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakının ortak kurumlarını bir araya getirdik. Sadece bunları da bir araya getirmedik. Emeğin, kadının, özgürlüğün, Kürtlerin, Ermenilerin, Çerkeslerin hepsinin tarihsel duruşunu Yeşil Sol Parti çatısı altında, bilge ağacın altında bir tarihsel sorumlulukla 14 Mayıs’ta bahara açmak için kuracağımıza inanıyoruz. Bu başarı sadece bizim ortak başarımız olmayacaktır. Türkiye’nin yüzyıllık tarihinin karanlık sayfalarının silinmesi açısından çok önemli bir başarı olacağına inanıyoruz. Bu umutla bugün 600 vekil adayımızla birlikte buradayız. Ancak biz sadece 600 vekil ile temsil edilmiyoruz. Diğer siyasi partilerden farkımız şu; sahada binlerce milletvekilimiz var ve onlarla birlikte mücadelemizi yürütüyoruz. Buradan onlara selamlarımızı gönderiyoruz.

Bu ülke halkları tek adam rejimi altında asla gelecek tahayyül edemez

Evet, ağır zor ve gerçekten ülke tarihinde görülmemiş bir seçimin içindeyiz. Bu seçim değişimin seçimi olacak, nefes alınacak bir umudun seçimi olacak. Ancak bu iktidarın da ayakta kalmak için her türlü oyunu oynayacağı bir seçim olacaktır. Ancak biz umutluyuz. Bütün bu kötülükler içerisinde, en son yaşadığımız deprem de dahil ağır felaketler içerisinde, biliyoruz ki bu felaketin altında kalan tek adam rejimidir. Bu ülke ve bu ülke halkları bu tek adam rejimi altında asla gelecek tahayyül edemez.

İktidarın kötülüklerinden bu ülkeyi kurtaracağımıza söz veriyoruz

Siyaseten bitmiş tükenmiş bu rejimin artık sonu gelmiştir. Cumhur İttifakı içindekiler bu ülkenin en onursuzlarının örgütlü gücünün temsilcileri haline gelmiştir. Biz bu kötülüklerden bu ülkeyi kurtaracağımıza söz veriyoruz ve birlikte başaracağız. Bir söz daha olsun bu ülkeye; katliamlardan ve savaşlardan başka hiçbir şey bilmeyen bu iktidardan kurtulacağımıza söz veriyoruz. Sizlerle beraber başaracağımıza bir kez daha sizlerin şahsında söz veriyoruz. Biz artık dört başkan gibi çalışıyoruz. Bu antidemokratik koşullarda yaratıcı her şeyi yaptırdılar. Çok adayımız, çok başkanımız, çok sözümüz var ama biz artık bir değil bin olacağız ve mutlaka başaracağız. Hepimize kolay gelsin. Yolumuz açık olsun.

Pervin Buldan: Asla diz çökmedik, ant olsun ki AKP karşısında asla diz çökmeyeceğiz

Sevgili arkadaşlarım, sevgili kız kardeşlerim, bu maratona bizimle çıkmaya adanan sevgili adaylarımız, bizleri izleyen değerli halkımız hoş geldiniz. Her ne kadar burada olmasalar da yürekleriyle bizimle olan Selahattin Demirtaşları, Figen Yüksekdağları, Gültan Kışanakları, Leyla Güvenleri, Ayla Akatları Selçuk Mızraklıları, Bekir Kayaları ve ismini sayamadığım yüzlerce arkadaşımı buradan sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz.

Uzun bir yola çıktık sizlerle birlikte. Değiştirmek, dönüştürmek için bu mücadeleye hep birlikte omuz verdik, bu yola hep birlikte çıktık. 21 yıllık AKP-MHP iktidarının bu ülkede Kürtlere, Alevilere, kadınlara, muhalifim diyenlere, AKP gibi düşünmeyenlere nasıl bir zorluk ve zorbalık çektirdiğini hep birlikte gördük, yaşadık. Her türlü zor ve zorbalık karşısında, baskı ve şiddet karşısında, cezaevlerine tıkılmamıza rağmen, katledilmemize rağmen, sürgünlere gönderilmemize rağmen asla taviz vermedik, diz çökmedik. Asla boyun eğmedik. Bundan sonra da ant içiyoruz ki AKP’nin karşısında asla diz çökmeyeceğiz, asla biat etmeyeceğiz.

İnanıyorum ki şu gördüğüm bileşen Yeşil Sol Parti olarak en iyi muhalefeti yapmak için yola çıkacak

Biz öyle bir gelenekten geliyoruz ki yıllarca inkar edildik, yıllarca yok sayıldık. Dilimiz yok sayıldı, kültürümüz inkar edildi, kimliğimiz yok sayıldı. Arkadaşlarımız bu mücadele uğrunda yaşamını yitirdi, sürgünlere gitti, cezaevlerine girdi. Ama şunu da biliyoruz ki direnmekten, mücadele etmekten başka hiçbir koşulumuz ve alternatifimiz yok. Ben eminim ki şu gördüğüm kadro ve bileşen Yeşil Sol Parti olarak en iyi muhalefeti yapmak için yola çıkacak. 

Başaracağız çünkü depremde canlarını yitirenlere, tutsak alınanlara söz verdik

Bizler bu dönem açısından parlamentoda en büyük temsiliyetle, kadın ve genç temsiliyetiyle farklı inançlar ve kimliklerle sözü olmaya, bu uğurda birlikte mücadele etmeye ve birlikte başarmaya söz verdik. Birlikte başaracağız, birlikte kazanacağız, çünkü sözümüz var. Daha yeni depremde canlarını yitiren depremzedelere sözümüz var. Şu an cezaevlerindeki arkadaşlarımıza sözümüz var. Milyonlara sözümüz var. Sizlerin her birinizin geldiği kentlerdeki Alevilere, Türklere, Kürtlere, Lazlara, Çerkeslere, Pomaklara, bu ülkede farklıyım diyenlere, susturulanlara, inkar edilenlere sözümüz var. Bu sözümüzü tutmak için 14 Mayıs tarihine kadar gece gündüz demeden çalışacağız. Sevgili kadın arkadaşlarım  sabah da ifade ettim. Yüzde 45 ile parlamentoya girmek için büyük bir çalışma yürüteceğiz.

Bir sonraki seçimde yüzde 45 oranı erkekler için uygulanacak

Yine Yeşil Sol farkını ortaya koyacak parlamentoda, en büyük kadın temsiliyetini bizim partimiz gösterecek. Diğer partilere bakıyoruz en yüksek kadın temsiliyeti bizde olacak. Çünkü Yeşil Sol demek HDP demek, HDP’nin fikriyatı Yeşil Sol’da devam edecek. Bu dönem yüzde 45 olarak girdik, bir dahaki dönem yüzde 45 oranı erkekler için uygulanacak. Ben bir kez daha yol arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

Etkinlikte daha sonra 27’nci Dönem Milletvekillerimiz sahneye davet edildi. Ardından il il adaylarımız tanıtıldı.

11 Nisan 2023