Yargıtay Başsavcısının Selçuk Mızraklı kararını onama talebi hukuk katliamıdır

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

31 Mart 2019’da Diyarbakır halkının iradesiyle seçildiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden hukuksuzca uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’ya tamamı gerçek dışı iddialara dayanılarak verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezası, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’nce 15 Temmuz 2020 tarihinde alelacele onandı. 

Onamanın ardından 4 Ağustos 2020 tarihinde Yargıtay’a ulaşan dosyada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 10 Eylül 2020 tarihli kararı ile Mızraklı’ya verilen cezanın onanmasını talep etmiş, ardından karar 18 Eylül 2020 tarihinde Mızraklı’nın avukatlarına tebliğ edilmiştir. 

Tüm kamuoyuna altını tekrar tekrar çizerek belirtmek isteriz ki; Selçuk Mızraklı’ya verilen ceza, Hicra Berna Ayverdi isimli iftiracının gerçekdışı ve hayatın olağan akışına aykırı iftiralarını kanıt kabul etmek aymazlığından ibaret bir hukuk katliamıdır. 

İktidarın vesayeti altındaki yargı, Kürtlere, muhaliflere sistematik bir düşman hukuku uyguluyor. 

İktidar, toplum nezdinde meşruiyetini yitirdikçe, seçilmişlerimiz şahsında halklarımızın iradesine karşı daha hoyrat yöntemlerde ısrar ediyor. Evrensel demokratik kaidelerin temeli niteliğindeki yargı bağımsızlığını tanımayan, ayaklar altına alan AKP iktidarı, bunu bütün dünyaya da ilan ediyor. 

Yurttaşların seçme ve seçilme hakkı ve özgürlüğünü tanımayan, imzacısı olduğu evrensel sözleşme ve belgeleri dikkate almayan, mevcut antidemokratik Anayasayı dahi ihlal eden bu yönetim anlayışı, her gün yeni bir hukuksuzluğa imza atıyor. 

Yargı eliyle verilen bu siyasi kararlar halkın vicdanında çok mahkum olmuştur. Halkın meşru ve demokratik iradesini gasp eden AKP-MHP iktidarı ve onun emir eri yargı mensupları mutlaka evrensel hukuk ilkelerine göre yargılanacaklardır. Partimiz, zulme ve baskılara karşı güçlü bir demokrasi mücadelesini yükseltme azminden asla vazgeçmeyecektir. 

 

Ümit Dede

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı

19 Eylül 2020