Yargı, işkenceci polislere “arkanızdayız” demiştir

Çocuk Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Diyarbakır’ın Licê ilçesinde 14 yaşındaki Y.D., bu yılki Newroz kutlamalarına katıldığı gerekçesiyle polisler tarafından kaçırılmış, işkenceye uğramış ve bir çukura atılarak ölüme terk edilmişti. Kürtlere küfretmesi, İstiklal Marşını ve Gençliğe Hitabeyi ezberlemesi istenen çocuk, “göz oyma” maksadıyla silah dipçikleriyle şiddete maruz bırakılmıştı.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen davada fail polisler hakkında “işkence suçunun unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle tahliye kararı verildi. Oysa kısa bir süre önce Lice Asliye Ceza Mahkemesi, polis memurlarının 14 yaşındaki çocuğa yönelik fiillerinin “İşkence Suçu” kapsamında olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermişti. Bu son gelişme işkenceci polislerin cezasızlık pratiğiyle ödüllendirilmesi, yeni işkencelerin önünün açılması ve son kertede yargının faillere “arkanızdayız” demesinden başka bir anlam taşımamaktadır.

Kürt çocuklarına şiddet uygulayan fail polislerin yaptığı, oluşmuş bütün unsurlarıyla işkence suçudur. Bir suçun ve faillerinin cezasız bırakılması ve etkin yargılama yürütülmemesi ne uluslararası ne de iç hukuka uygundur. Bu yöntem doğrudan hukukun kişilere, coğrafyaya ve olaylara göre ve siyasi amaçlar doğrultusunda uygulandığının göstergesi, ikili hukuk sisteminin tezahürüdür. Kamuoyu vicdanını yaralayan bu hukuksuzlukla, faillerin cezasız bırakılması kabul edilemez. Yürütülecek etkin bir yargılamanın sonucu olarak gerekli yaptırımları içeren kararların verilmesi ve işkenceci faillerin cezasız bırakılmaması elzemdir.  

HDP olarak; yıllardır Kürt coğrafyasında devlet destekli suç işleyen kolluk ve gruplara uygulanan cezasızlık politikasına, işkence ve ölümlerin üstünün örtülmesine karşı mücadele etmekten asla geri durmayacağız.

Nuray Türkmen – Hüseyin Kaçmaz
HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcüleri
23 Haziran 2023