Vicdani ret haktır

Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

15 Mayıs tüm dünyada ve Türkiye’de savaş karşıtları tarafından Vicdani Retçiler Günü olarak kutlanıyor.

Bugün halen Avrupa Konseyi’ne üye ülkeler arasında sadece Türkiye vicdani ret hakkını tanımamakta ısrar ediyor. Vicdani redde olanak tanıyan AİHM kararları görmezden gelinerek zorunlu askerlik dayatması devam ediyor.

Vicdani reddini açıklayan yurttaşlar, hukuki bir dayanak olmaksızın yargılanmaya ya da kışlalara mahkum edilmeye çalışılıyor. Tutuklu olmayan vicdani retçiler ise hayatları boyunca temel haklarından mahrum bırakılarak yaşamaya zorlanıyor.

İçerisinde bulunduğumuz savaş, çatışma ve şiddet ortamında gençlerin askerlik hizmetini yapmayı reddetmesi doğal bir haktır. Saray-AKP savaş iktidarının yarattığı insani yıkımın bir parçası olmayı kabul etmeyen, işlenen suçlara göz yummak istemeyen, militarizmi reddeden tutum barışçı ve demokratiktir, insanidir.

15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü dolayısıyla vicdani ret hakkının hayata geçmesi, vicdani retçiler üzerindeki tüm baskıların kaldırılması ve vicdani ret hakkını kullandığı için insan hakları ihlal edilen tüm kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.

Vicdani ret hakkı için her türlü dayatma ve şiddete karşı direnen tüm vicdani retçilerin siyasi ve hukuki mücadelesinin yanında olduğumuzu vurguluyoruz.

Saruhan Oluç
HDP Basından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı