Van Özalp’ta hayatını kaybeden 17 mültecinin acısını yüreğimizde hissediyoruz

Van’ın Özalp ilçesinde 57 mültecinin bir minibüse bindirildikten sonra minibüsün şarampole devrilmesi sonucunda en az 17 kişinin hayatını kaybetmesini ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda mültecinin yaralanmasını sadece bir “kaza” olarak görmek mümkün değildir. Ortaya çıkan tablo, Türkiye’de mültecilere yönelik anlayışın turnusol kağıdı olmuştur.

Küresel boyutta kirli bir pazara dönüşen insan kaçakçılığının en aktif ulaşım ağlarından biri haline gelen İran-Türkiye sınırının devletlerden ziyade bu küresel suç şebekeleri tarafından kontrol edilmekte olduğu iddiaları bu son vahim olay ile bir kez daha gündeme gelmiştir.

Türkiye, mültecilerin sığınma hakkını sağlayacak biçimde gerekli hukuki ve idari düzenlemeleri yerine getirmedikçe buna benzer göçmen katliamlarının sonu gelemeyeceği ve küresel insan kaçakçılığı şebekelerinin Türkiye ve komşu ülkeler için ciddi güvenlik riskleri oluşturacağı açıktır.

HDP olarak, parlamentoyu acilen gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya ve AKP iktidarını insan kaçakçılığını besleyen ve mültecileri tehlikeli yollara sürükleyen bu politik duruşundan vazgeçmeye çağırıyoruz. Savaş, iç çatışma ve ekonomik sorunlar nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan mültecilerin, kaderi minibüslere sıkıştırılmak, göç yollarında, deniz ve nehirlerde boğulmak değildir. 

Van’ın Özalp ilçesinde ihmalkârlık ve işgüzarlık sonucunda hayatını kaybeden mültecilerin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Gülsüm Ağaoğlu
Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü
19 Temmuz 2019

Etiketler: #gülsüm ağaoğlu