
Eş Genel Başkan Yaerdımcımız Sevtap Akdağ'ın üniversitelerin bölünmesine ilişkin yaptığı basın açıklaması:
AKP Hükümeti tarafından TBMM’ye sunulan son kanun tasarısı ile üniversitelerin yapısına yeni bir müdahale süreci başlatılmıştır. Tasarıya göre aralarında İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi Türkiye’nin en eski üniversitelerinin bulunduğu 10 üniversitenin bazı fakülteleri üniversite bünyesinden koparılarak 10 ayrı üniversite kurulması hedeflenmektedir. Bununla birlikte yasa tasarısında 3’ü devlet, 2’si vakıf olmak üzere 5 yeni üniversite daha kurulması öngörülmektedir.
Üniversitelerin gelişimi uzun bir zaman içerisinde, büyük emeklerin verildiği, belli bir bilgi ve deneyim birikimi ile birlikte gerçekleşmektedir. Üniversiteler bütün yapıları ve bileşenleri ile bir bütündür. Tarihsel süreçte büyük zorluklarla elde edilen bu bütünün siyasi saikler ile ve bir seçim yatırımı olarak siyasi iktidar tarafından bölünmesi, parçalanması ve üniversitelerin dönüştürülmesi kabul edilebilir bir durum değildir.
AKP’nin üniversiteleri bölmesinin ve parçalamasının hiçbir bilimsel açıklaması yoktur. Bu düzenleme tamamen ideolojik saikler ile gerçekleştirilmektedir. Eğitim kademesinden, binbir emekle buralarda eğitim hakkı kazanan öğrencilerine kadar üniversite bileşenlerinin hiçbirinin görüşü alınmadan bir oldu bitti ile yasalaştırılmak istenmektedir. Temel amaçlarından biri siyasal kadrolaşmaya yeni zeminler hazırlamaktır.
AKP iktidarı yükseköğretimde istihdamı bir siyasi kadrolaşma anlayışı ile ele almaktadır. OHAL sürecinde beş binin üzerinde akademisyenin ihraç edilmesinin, 400’ü aşkın barış imzacısı öğretim üyesinin görevine son verilmesinin gerekçesi budur.
Rektörlük seçimlerinin kaldırılması ve üniversite yönetimine dair tüm kararların üniversite rektöründe toplanmasının bir amacı da siyasal kadrolaşmadır. Üniversitelerde rektör pozisyonundaki kişiler, üniversitelerin gerçek kadro ihtiyaçlarını göz ardı ederek eş, dost, akraba gibi yakın çevrelerine ve siyasal iktidarın önerdiği kişilere üniversite kadrolarını tahsis etmektedirler.
Üniversitelerin bilimsel liyakatten uzaklaştırılarak siyasal iktidarın nüfuz alanına dönüştürülmesi kabul edilemez bir durumdur.
HDP, her kademede eğitimin nitelikli ve herkes için ulaşılabilir olmasını savunur. Eğitim kurumlarının sayılarının artırılmasına, yeni üniversiteler kurulmasına karşı değildir. Lakin Türkiye’deki birçok üniversitenin tabela üniversitesi olmanın ötesine geçemediği, yükseköğretimin hızla özelleştirilip piyasanın kaderine terk edildiği, kamusal, bilimsel, özerk ve demokratik karakterinin neredeyse tümüyle aşındırıldığı aşikardır.
Birçok üniversitenin belli sermaye gruplarına, cemaat ve tarikatlara peşkeş çekildiği bir ortamda yeni tabela üniversiteleri kurulması, yeni tabelalar üretmek için köklü üniversitelerin parçalanması doğru değildir.
Bu tasarı derhal geri çekilmeli, AKP üniversiteler üzerinden elini çekmeli, üniversitelerimize dokunmamalıdır.
Sevtap Akdağ
Halkların Demokratik Partisi
Eğitim ve Kültür-Sanattan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
25 Nisan 2018