Van'da 30 Mart yerel seçimlerinden sonra İŞKUR tarafından işlerine son verilen ve 13 Haziran'dan bu yana Feqiyê Teyran Parkı'nda oturma eylemi yapan işçilerin Ankara yürüyüşüne destek vermek için bir araya gelen 58 sivil toplum örgütü, Feqiye Teyran Parkı'nda açıklama yaptı. "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen halkın olacak" sloganlarının atıldığı açıklamaya HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ile işçilerin aileleri de katıldı. 58 STK adına açıklamayı KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Latif Tül okudu. AKP'nin emek alanında yarattığı tahribatların Türkiye'de olduğu gibi Van'da da sürdüğüne dikkat çeken Tül, AKP'nin hak ihlallerinden bir tanesinin de İŞKUR işçilerinin işine son vermesi olduğunu belirterek, işçilerin yanında olduklarını ifade etti.

Depremden sonra AKP iktidarının politikaları sonucu ekonomisi çökme noktasına gelen Van'da 3 yıldır İŞKUR'un en ağır işlerinde çalıştırılan işçilerin açlıkla terbiye edildiğini söyleyen Tül, işçilerin emeklerinin karşılığı verilmeden işten atıldığını ve 90 gündür demokratik eylemlerine karşı polisin ve Van Valisi'nin tahammülsüz yaklaştığını ifade etti. Tül, yoksulluğun ve sefaletin kucağına itilmek istenen kentin sorunlarına karşı hükümetin acil olarak çözüm bulmasını isterken, asgari ücret ile çalışmaya razı olan depremzede işçilerin mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi yönünde çağrıda bulundu.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, Ankara yolunda direnişte olan işçileri selamlayarak, depremzede işçilerin hükümete "hak verilmez alınır" mesajını verdiğini, bunu direnişleri ile kavrattığını kaydetti. Depremzede işçilerin asgari ücrete bile razı olduklarına değinen Üçer, AKP'li bakanların evlerinde ele geçirilen ayakkabı kutularında ise dolarlar bulunmasının bu ülkenin acı bir tablosu olduğunu ifade etti. İŞKUR verilerine göre Antep ve Urfa'da işçi alımı yüksek iken Van'da ise 7 bin işçinin işten çıkarılmasına da değinen Üçer, AKP'nin oy vaadi ile işçileri kandırdığını, Van'da belediye kazanamadığı için işçilerin işlerine son vererek, cezalandırdığını vurguladı.

13.09.2014