Uçar: Elden gidecek olan tek devlet Devlet Bahçeli’dir

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, EMEP temsilcisi ve milletvekili adayları Yeşil Sol Parti’nin Hatay’da düzenlediği mitinge katıldı. Uçar, şunları söyledi:

Merhaba gelên me yê hêja, merhaba dayikên bi rumet, merhaba jinên azad, hun bi xêr hatin. Ez ji wera slav u rezên xwe peşkeş dikim. Merhaba değerli halkımız, hepinizi sevgiyle selamlıyorum. İktidarın deprem vesilesiyle yaşatmak istediği acıyı azaltan, bu iktidarın yokluğunda ortak yaşamı inşa etmeye çalışan siz halkımızı en içten duygularımızla bir kez daha selamlıyoruz.

Bu görüntü iktidara ders olsun

Bu görüntü iktidara ders olsun. 6 Şubat’ta sadece depremin yaşandığı yerler değil tüm Türkiye çok büyük bir acı yaşadı. Bu acıya ortak olmayan sadece ve sadece iktidarın kendisiydi. Depremde iki tane tablo gördük: Bir yanda elinde avucunda hiçbir şey olmamasına rağmen deprem bölgesine akın eden halkımız, gençler, kadınlar; diğer yanda masa başında hesap yapan tek adam rejimi, hesap yapan iktidar. Neyin hesabın yaptılar? Çadır satmanın hesabını yaptılar. Kamuya yararı olan bir dernek olan Kızılay utanmadan depremin yarasını sarmak yerine rant peşinde koşup çadır sattı. Helallik veriyor muyuz? Yetmedi, halkın kendi imkanları ile gönderdiği yardımlara el koydular. HDP’nin, Yeşil Sol Parti’nin yardım depolarına kayyım atadılar. Dünyanın hiçbir yerinde bir yardım deposuna kayyım atanmamıştır. Bunun ilkini de bu iktidar yapmış oldu ama biz onlara yanıtlarını vermiş olduk. 

Kazandığımız ilk gün Kızılay Başkanını görevden alacağız

Yetmedi, iktidar dayanışmaya gelmek isteyen halkımızı “çalışma var” diyerek engellemeye çalıştı. Ama bizler özellikle Hatay’da yaşayan sizler, Ermeniler, Rumlar, Araplar, Kürtler Türkler, Aleviler, Domlar o kadar çoğuz ki ortak yaşamın nasıl olduğunu çoktan anlatmış olduk onlara. Kızılay'a yeni atama yapmışlar. Kızılay’da rantın olduğunu biliyoruz yeni çadırlar satacaklar. İttifak yaptıkları kadın ve Kürt düşmanı olan eski Hizbullah hükümlüsünü ve iki kişiyi Kızılay’a müdür yapmışlar. Niye? Rant var, yeni ortakları da o ranttan faydalansın diye. Buradan sözümüz olsun, o Kızılay Başkanını kazandığımız ilk gün görevden alacağız. Depremi yaşayanlar orada olacak. 

Ortak yaşam iradesinden korkuyorlar

Bu ülkeye yüzyıldır tekçilik gömleği giydirmeye çalışıyorlar. İktidarın aklının almadığı kadar zengin diller var, zengin kültür var, halklarımız var, kadınlarımız ve gençlerimiz var. Israrla tekçilik gömleği giydirmeye çalışıyorlar. Türk, Sünni ve erkek olacaksınız, onun dışında yaşam alanı bırakmıyorlar. Halbuki Türkiye çoğulcu yapısıyla güçlü, Türkiye halkları ile barışık. Depremde iktidar yoktu, halklarımız ortak yaşamı ve zorluklara birlikte göğüs germeyi o kadar güzel anlattı ki seçime sayılı günler kala en çok da ortak yaşam iradesinden korkuyorlar. Helallik isteyen AKP’ye karşı bir sözümüz olsun; oylarımızı Yeşil Sol Parti’ye veriyoruz. 

Siz gideceksiniz, biz geleceğiz

Yeşil Sol Parti yeni durağımız ama yeni bir mücadele değil. Yıllardır tek adam rejiminin baskısına karşı geri adım atmayan mücadelemiz, direnişimiz var. Kadınlar her gün katledildi, katilleri cezasızlıkla ödüllendirildi. Kadınlar bu mücadeleden vazgeçmedi. İşçiler ve emekçiler sokakları terk etmedi, insanca yaşam mücadelesinden vazgeçmediler. Ekoloji mücadelesi yürütenler bir adım geri atmadılar. Kürtler, Aleviler, Ermeniler, yok sayılanlar, onlara kaybettirecek güç sadece bizleriz ve mücadelemizdir. O yüzden sadece bizi konuşuyorlar. 22 yıllık politikalarıyla Alevilere, Kürtlere, kadınlara, demokratik siyaseti savunanlara her türlü zulmü yapan iktidarsınız, o yüzden gideceksiniz. Cumartesi Annelerinin yıllardır yaptığı eyleme Galatasaray Meydanını bu iktidar kapattı. Cumartesi Annelerini her hafta gözaltına aldığınız için kaybedeceksiniz, gideceksiniz. İnsanlar evine patates, soğan alamazken sizler Avrupa’da mağaza kapatıp alışveriş yaptığınız için, insanlara porsiyon küçültmeyi tavsiye ettiğiniz için gideceksiniz. Hesap vere vere gideceksiniz. Siz gideceksiniz, biz geleceğiz, halklarımız gelecek.

Direnen halkımız ile birlikte yeniyi inşa etmeye geliyoruz

Sırf iktidarda kalmak için 2023 seçimlerine uzun zamandır hazırlanıyorlar. Bir AKP Türkiye’si yaratmak istiyorlar, Recep Tayyip Erdoğan da kurucu olmak istiyor ama izin vermeyeceğiz. Kürtler, kadınlar, Aleviler, gençler, bizler hariç herkese verdiği sözler var. Ülkeyi bir savaş ülkesi haline getirdiler. Silah tüccarlarına verdikleri sözler var. Bu sözü tutmak için iktidarda kalmak istiyorlar. Toplumun yüzde 99’u yoksulluk içinde iken yandaşı zenginleştirdiler. 5’li Çeteye verdikleri sözler var. Onlara verdikleri sözler için iktidarda kalmak istiyorlar. Kadın düşmanı, çocuk düşmanı tarikatlara verdikleri sözler var. Bu sözleri tutmak için iktidarda kalmak istiyorlar. Doğayı talan etmek için yabancı şirketlere verdikleri sözler var. Bu sözleri tutmak için iktidarda kalmak istiyorlar. Bizim de verdiğimiz sözlerimiz var. Cumartesi Annelerine, Barış Annelerine, cezaevindeki ve sürgündeki arkadaşlarımıza, emekçilere verdiğimiz sözlerimiz var. Bütün direnen halkımız ile birlikte yeniyi inşa etmeye geliyoruz. Var mısınız Hataylılar?  

Biz engelleyeceğiz onları, bunu biliyorlar 

AKP-MHP’nin MGK’de aldığı çöktürme planlarını herkes bilir. Kürt halkına, demokrasi mücadelesi verenlere en ciddi boyutta saldırılar yapılmaya devam etti. Kayyım atadılar, Kürdistan’da bir daha belediye alamazlar dediler. Belediyeleri almaya devam ettik, demokratik halkçı belediyeleri kazanmaya devam ettik. Demokratik siyaset yürüten eş genel başkanlarımızı, yöneticilerimizi tutukladılar. Demokratik siyaset yürütecek kimse kalmaz dediler. Görsünler binlerce demokratik siyaset yürütücüsü bugün bizlerle, binlerce genç, binlerce kadın bizlerle. 2014 yılında yaptıkları Çöktürme Planına karşı mücadelesiyle direnen bizler karşısında çöken tek adam rejiminin kendisi, çöken AKP-MHP iktidarının kendisi oldu. Kaybedeceklerini anlamışlar. Sahada hem bizi konuşuyorlar hem de bizlere tehdit savuruyorlar. Tek adam rejiminin sözcülerinden kim sahaya çıkmışsa, kim propaganda yapıyorsa dilinde sadece bizler varız. Biz engelleyeceğiz onları bunu biliyorlar. En son MHP lideri Balıkesir’de seçim propagandasında şöyle bir cümle kuruyor. “14 Mayıs seçimlerinde onlar alsalar alsalar müebbet hapis cezası alırlar, ya da vücutlarına mermi alırlar” diyor. 

Elden gidecek olan tek devlet Devlet Bahçeli’dir

2015 yılından beri AKP-MHP iktidarından bize saldırıyorlar. Seçim propagandası yaparken “iktidar giderse devlet gider” diyorlar. Şunu açık söyleyelim, devlet elden gitmiyor, devlet sizden kurtuluyor.  Devlet demokratikleşiyor. Ama giden bir devlet var, Devlet Bahçeli'nin kendisi. Sen gidiyorsun sen, bizler geliyoruz. Coşkunuz eksik olmasın. 14 Mayıs’ta daha iyisini yapacağız. 14 Mayıs seçimlerinde geleceğimizi oylayacağız. Yeni yüzyılın nasıl kurulacağını oylayacağız. Yine tekçi bir zihniyet mi yoksa çoğulcu kimliklerin tanındığı bir yüzyıl mı olacak? O yüzden her birimizin oyu çok kıymetli. Her birimizin yolu yeni yüzyılı belirleyecek. Seçim güvenliği ilk adımımız. Herkesin sandığa gidip oy kullanması gerekli. En çok genç arkadaşlarımızdan talebimiz var. Önce oy kullanacağız, sonra sandıklarda müşahit olacağız. 

Bizi nefessiz bırakmak isteyenlere karşı yeşerttiğimiz ağaca oy veriyoruz

Seçimde iki oy kullanıyoruz; biri parlamento seçimleri bir de cumhurbaşkanlığı seçimleri. Parlamento seçimlerinde bizi nefessiz bırakmak isteyenlere karşı büyüttüğümüz ve yeşerttiğimiz ağacımıza oy veriyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam rejimine kaybettirmek ve faşizmi geriletmek için oy kullanıyoruz. Emin olun ki biz kazanacağız. Hiç kuşkunuz olmasın bundan. Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te güçlü olması demek, kadına yönelik şiddete karşı çözüm gücü olacak Kadın Bakanlığının kurulması demek. Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te güçlü olması demek, yoksullukla baş başa kalan bu topluma insanca bir yaşamı hep birlikte sağlamak demek. Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te güçlü olması demek bize savaşı, tecridi dayatan bu iktidar karşısında Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesi demek. Yeşil Sol Parti Meclis’te olduğu andan itibaren Kürt sorunu ve diğer çözülmez denilen ertelenen sorunları çözüme birlikte kavuşturacağız. Yeşil Sol Parti Meclis’te olması demek 100 yıllık cumhuriyetin demokrasi ile buluşması demek. Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te güçlü olması demek tek adam rejiminin değişmesi demek. Var mıyız verdiğimiz sözü birlikte inşa etmeye? 

Onurlu bir barışı birlikte sağlayacağız

Verdiğimiz sözü birlikte inşa edeceğiz. Tecrit siyasetine son vereceğiz ve bu ülkede olmaz denileni birlikte yapacağız. Onurlu bir barışı birlikte sağlayacağız. Bundan hiç kuşkunuz olmasın. Sloganlarımız disa em, reyna ma. Buradayız, birlikte değiştireceğiz. Buradayız kadınlarla birlikte değiştireceğiz, buradayız gençlerle birlikte değiştireceğiz. Onlar kaybedecek bizler kazanacağız. Jin jiyan azadi. Bu sloganların hayat bulduğu yerlerden biri de burası. Bu depremin en büyük acısını kadınlar yaşadı. Erkek devletin uyguladığı bütün yokluğa ve yoksulluğa rağmen yeni yaşamı birlikte kurduk, yeni yüzyılı da birlikte kuracağız. Hepimizin yolu açık olsun. An serkeftin an serkeftin.

8 Mayıs 2023