Uçar: Çok güçlüyüz, kayyımlarla ve kumpaslarla gasp edilemeyen bir iradeye sahibiz

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ın dahil olduğu heyet Van ve Hakkari’de seçim çalışmalarına katıldı. Hakkari’de seçim bürosu açılışına katılan heyet Van’da Kadın Seçim Bürosu Açılışı gerçekleştirdi. Coşkulu geçen geçen açılışlarda konuşan Çiğdem Kılıçgün Uçar şunları söyledi:

15 Mayıs’ta kadınların kazandığı özgür bir ülkenin inşasına doğru gidiyoruz

Merhaba gelê me yê hêja! Hûn bi xêr hatin, ser seran ser çavan re hatin. Hêvi dikim ku serkeftina me pir mezin e!

Merhaba değerli arkadaşlar. Hava soğuk, ama coşkunuz o kadar sıcak ki; biz bugünden 14 Mayıs’ın sonuçlarını gördük. Emeğinize, coşkunuza sağlık. Kadın büromuzun açılışını yapıyoruz. Başta kadın arkadaşlar olmak üzere bu organizasyonda emeği geçen, bizim yanımızda olan, sesimize ses gücümüze güç olan bütün arkadaşlara yürekten teşekkür ediyoruz. 

Tek adam rejimi kaybedecek halklar, inançlar, kadınlar kazanacak

Seçim beyannamemizi hazırladık, kamuoyuna açıkladık. Kadınların bugüne kadar yürüttüğü, kadınların özgürlüğünü ve eşitliğini esas alan mücadeleyi büyütme sözü verdik. Bu sözümüzün ulaştığı bütün kadınlarla birlikte 15 Mayıs’ta kadınların kazandığı, özgür ve eşit yaşadığı bir ülkenin inşasına doğru gidiyoruz. Aynı şekilde 21 yıldır mecbur bırakıldığımız AKP-MHP iktidarı, tek adam rejimi bir beyanname hazırladı. Beyannamenin sloganı şu: Doğru zaman, doğru adam. Öyle mi? Doğru zaman, doğru adam değil; yanlış zaman, yanlış insan. Bu mücadeleyi yürütürken Türkiye’de cumhuriyetin kurucu öznesi olan bütün halklar ve inançlar yok sayıldı, inkar edildi. Ama mücadele bitmedi. Bugün burada sizin varlığınız, kayyım atanan belediyelerimizde tutuklanan belediye eş başkanlarımızın cezaevindeki direnişi, tutuklanan siyasetçilerimizin Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş ve diğer arkadaşlarımızın direnişi, sürgünde olan bir çok arkadaşımızın direnişi bize şunu söylüyor: Bu seçimi alın, bu seçimin kazanılmasını çoktan hak ettik. Tek adamı rejimi gidecek, biz geleceğiz. Tek adam rejimi kaybedecek; halklar, kadınlar, gençler kazanacak. Beyannamede bir de övgüyle bize sundukları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi var. Yani tek adamın sözünün geçtiği sistem. 5 yıl boyunca gözlemledik, bu sistemin yeniden düzenlenmesi gerekir ve restore edeceğiz diyorlar. Biz de diyoruz ki hiç zahmet etmeyin, tek adam rejimini yıkmaya geliyoruz. Restore etmeye gücünüz yetmez. 

Bu seçim, toplumla mevcut iktidar arasında

Bir de gençlere söz veriyorlar. Sizlere ücretsiz 10 GB internet vereceklermiş. İnterneti kullanan, düşüncesini ifade eden bütün genç arkadaşlarımız içeride iken 10 GB internet vereceğiz diyerek bu halkın iradesiyle, bu halkıyla mücadelesiyle dalga geçme cüreti gösteriyorlar. Bunu iade ediyoruz. Bu seçim, toplumla mevcut iktidar arasında. Toplum değişim istiyor, dönüşüm istiyor, demokrasi istiyor. Toplum eşit katılım istiyor. Mevcut iktidar bize savaşı, tecridi dayatıyor. Kendileri saraylarda sefa sürerken bize açlık sınırının altında asgari ücreti dayatıyor. Kendileri doğamızı, havamızı, suyumuzu talan ederken, sömürürken buna dair mücadele verenleri şiddetle, zorla bastırmaya çalışıyor. Bu iktidar kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde erkeklere cezasızlık politikası ile kendi yerini sağlamlaştırıyor. Ama biz buradayız, birlikte değiştireceğiz dedik. Yeşil Sol Parti olarak HDP ile birlikte; Emek ve Özgürlük İttifakı birlikte Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı ile birlikte sahadayız. Çok büyüğüz. Cumhur İttifakından da, Millet ittifakından da çok daha büyüğüz. Çünkü bizim mücadele kaynağımız sizin coşkunuz ve motivasyonunuzdur. 

Kayyımlarla ve kumpaslarla gasp edilemeyen bir iradeye sahibiz

Arkamızda çok güçlü bir miras var. Çok uzun bir yoldan geliyoruz. Özellikle Kürt halkı, Van şu söze tanıklık etmiştir: Kadın da olsa, çocuk da olsa gereğini yapacağız. Bunu diyen bir iktidar duyduk. Bugün biz söylüyoruz Van halkına, Yeşil Sol Parti olarak diyoruz ki ne pahasına olursa olsun AKP ve MHP iktidarı gitmek zorunda, gerçekliğimiz bu değil. Gerçekliğimiz şiddet değil, savaş değil, yoksulluk değil. Bu bize dayatılandır. Bütün bunları değiştirmeye var mısınız? Yeni, demokratik bir Türkiye kurmaya var mısınız? Cumhuriyeti demokratikleştirmeye var mısınız? Biz de bu yolun emekçisi olarak yola çıktık. Van’dan, Aydın’dan, Cizre’den, Silopi’den aldığımız coşku ile bizler kazanacağız. Birlikteyiz, bir aradayız, buradayız. Önümüzde hiçbir engel yok. Kayyım rejimi ile gasp edilemeyen bir iradeye sahibiz. Kumpaslarla gasp edilemeyen bir iradeye sahibiz. Eve kapatılmaya çalışılan bütün kadın arkadaşlarla birlikte Türkiye’de siyasete yön veren bir kadın iradesine sahibiz. Bu irade bize kazandıracak. Sadece mevcudu ve sözümüzü büyütmek yeterli. 

İktidarın kadın düşmanı, Kürt düşmanı politikasına kimseyi mecbur bırakmayacağız

Türkiye’nin her yerinde seçimlere giriyoruz. Adresimiz Yeşil Sol Parti. Türkiye'de demokratik, katılımcı yeni siyasetin adı da sizin emeğinizle birlikte Yeşil Sol Parti olacak. Bunlardan kimse kuşku duymasın. Sözlerimi bitirirken şunu söylemek istiyorum, büyük bir mücadeleyi kadınlarla birlikte omuzladık getirdik. En çok da kadınların mücadelesi bizi bugünlere taşıdı. “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı artık bütün dünyada Kürt kadın mücadelesinin bir şiarı ve felsefesi olmuştur. Jîna Emînî’nin direnişi, Deniz Poyraz’ın inancı ve emeği, İpek Er’in çığlığı bu iktidarın Kürdistan’da kadınları ve gençleri hedef alan politikalarını çoktan boşa çıkardı. Bütün kadınlara, depremde kaybettiğimiz kadınlara, özel savaş politikaları ile yitirdiğimiz, cinayetle yitirdiğimiz kadınlara ve genç kadın arkadaşlara sözümüz var. AKP ve MHP iktidarının kadın düşmanı, Kürt düşmanı politikasına maruz bırakmayacağız ne kendimizi ne sizleri. Biz geliyoruz, biz kuracağız, bir değiştireceğiz. Hepimizin yolu açık olsun.

14 Nisan 2023