Twitterın kapattığı troll hesaplara ilişkin araştırma önergemiz

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Twitter'ın, AKP ile bağlantısı olduğu belirlenen 7 bin 340 sosyal medya hesabını kapatmasını TBMM gündemine taşıdı. Bu hesapların iktidarla ilişkilerinin ve hesap kullanıcılarına kamu kaynaklarından herhangi bir pay ayrılıp ayrılmadığının tespit edilmesini talep eden araştırma önergesinde şu ifadelere yer verildi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, "manipülasyonu engelleme politikalarının ihlalini" gerekçe göstererek Türkiye'deki 7 bin 340 sosyal medya hesabını kapatmıştır. Bu hesapların yaptığı tüm manipülasyon faaliyetlerinin araştırılması, iktidarla ilişkilerinin tespit edilmesi, bu hesapların kullanıcılarına kamu kaynaklarından herhangi bir pay ayrılıp ayrılmadığının tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci, İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

Türkiye'de de son derece etkin bir şekilde kullanılan, dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye'den 7 bin 340 hesabı kapattığını duyurdu. Gerekçe olarak da "manipülasyonu engelleme politikalarının ihlalini" gösterdi.

Bu hesapların Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunu tespit eden Twitter, hesaplardan yapılan paylaşımlarda AKP yanlısı siyasi söylemlerin yayıldığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "çok güçlü" destek verildiğini belirtti.

Söz konusu 7 bin 340 hesabı, "Türkiye'deki kullanıcıları hedef alan, koordineli bir şekilde sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağ" olarak tarif eden Twitter, bu ağın yaklaşık 37 milyon paylaşım yaptığını açıkladı. AKP ve Cumhurbaşkanı'na güçlü destek veren bu hesapların muhalefet partilerini sıklıkla eleştirdiğini de belirtti.

Twitter'ın raporunda sunduğu verileri oluşturmak amacıyla işbirliği yaptığı kurumlardan Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) raporunda da, AKP'nin 2013'teki Gezi eylemleri sırasında sosyal medya üzerinden kamuoyu düşüncesini şekillendirmesi ve muhaliflere karşı çıkması için 6 bin kişiyi işe aldığı aktarıldı. Stanford Araştırmacıları, "AK Troller" adlı bu grubun sıklıkla gazetecileri, politikacıları ve muhalifleri hedef aldığını ve bazılarının hesaplarını çaldığını ifade etti.

Twitter'in somut verilere dayandırarak yaptığı açıklaması da göstermektedir ki, Türkiye'de sosyal medya aracılığıyla siyasi manipülasyon yapılmaktadır. Ayrıca Twitter "Bu ele geçirilen hesaplar, düzenli olarak yukarıda belirtilen devlet aktörleri tarafından hack'lenme ve ele geçirme çabalarının hedefi olmuştur. Bu troll ağı aynı zamanda, kripto para birimiyle ilişkili (spamlı e-posta) ticari etkinlikler için de kullanıldı" açıklaması yapmıştır. Twitter'ın ilgili hesapları ifşa etmiş olması, durumu iddia olmaktan çıkarmış söz konusu organizasyonun varlığı somut verilere dayandırılmıştır.

Global sosyal medya ajansları We Are Social ve Hootsuite'in birlikte yayımladığı 2020 Türkiye İnternet Kullanımı raporuna göre Türkiye nüfusunun yüzde 74'üne tekabül eden 62 milyon kişi internet kullanmaktadır. Türkiye nüfusunun yüzde 64'üne tekabül eden 54 milyon kişi de sosyal medya kullanıcısıdır. İnternet ve sosyal medya kullanımının böylesine yoğun olduğu bir ülkede sosyal medya aracılığıyla siyasi manipülasyon yapılması Türkiye'nin demokrasisi açısından endişe vericidir. Öte yandan sosyal medya kullanım özgürlüğü ifade özgürlüğü ile doğrudan ilişkilidir. Sosyal medyanın kısıtlanması veya manipüle edilmesi ifade özgürlüğünün de kısıtlanması anlamına gelir. İfşa edilen ve kapatılan bu hesapların, muhalif olan çok sayıda internet kullanıcısını, siyasi partiyi, meslek odasını, gazeteciyi, siyasetçiyi hedef gösterdiği, hakaret ettiği, tehdit ettiği, nefret söylemi ve cinsiyetçi söylem kullandığı ayrıca seçim dönemlerinde seçmen eğilimlerini manipüle etmeye dönük faaliyetler yürüttükleri de basına yansımıştır.

Tüm bu nedenlerle, kapatılan hesapların yaptığı tüm manipülasyon faaliyetlerinin araştırılması, iktidarla ilişkilerinin tespit edilmesi, bu hesapların kullanıcılarına kamu kaynaklarından herhangi bir pay ayrılıp ayrılmadığının tespit edilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması elzemdir.

17 Haziran 2020