HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in, yurtdışında yaşayan ve Yurtdışı Borçlanması ile emekli olanların tekrar çalışmaları halinde veya ikamete dayalı yardım almaları durumunda emekli maaşları kesilmesi ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Çelik'in gerekçesi şu şekilde:

"Yurtdışında yaşayan ve Yurtdışı Borçlanması ile emekli olanların tekrar çalışmaları halinde veya ikamete dayalı yardım almaları durumunda emekli maaşları kesilmektedir.
28.06.2012 tarihinden sonra emekli olanlar, 450 Euro'ya kadar kazanç elde edilen cüzi işlerde çalıştıklarında, Türkiye'deki aylıkları kesilmektedir. Aynı tarihte yayımlanan 2012/24 sayılı genelge ile birlikte, daha önce emekli aylıkları kesilmeden cüzi işlerde çalışılmasına rağmen, aylık tahsis işleminin sonuçlandırılmasını öngören 08.06.2011 tarihli 2011/48 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştı. Ancak 2012/24 sayılı genelgede yer alan 'Kazanılmış Hak' bölümünde şöyle deniliyor:
"Bu Genelge'nin yayımlandığı tarihten önce, aylık alanlar ile aylık bağlama işlemleri devam edenlerin aynı zamanda kısa süreli çalışmalarının bulunması halinde aylıklarının ödenmesine kazanılmış hak olarak devam edilecektir. Ancak kısa süreli çalışmaları devam edenlerin çalışmalarını sonlandıracakları veya ara verecekleri tarihe kadar kazanılmış hakları korunacak olup, yeniden çalışmaya başlamaları halinde bu tarih itibari ile aylıkları kesilecektir."

28.06.2012'den önce küçük işlerde (mini iş) çalışan emekliler veya emeklilik işlemleri devam edenler, aralıksız olarak bu işlerde çalışmaya devam etseler bile, aylıkları kesilmiyor. Ancak aynı kişiler, cüzi kazançlı işlerine kısa bir ara verip yeniden başladıklarında, bu genelge uyarınca çalışmalarını sonlandırmadıkları takdirde SGK tarafından emekli aylıkları kesiliyor. Bu durum yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızı olumsuz etkilemekte ve aynı durumda olan yurttaşlar arasında ayrımcılığa, çelişkili bir duruma yol açmaktadır."

Tüzel konuyla ilgili olarak şu sorulara verdi;

"Yurtdışı borçlanmayla emekli olanlar Türkiye'de tıpkı diğer emekliler gibi çalışabiliyor ve emekli maaşlarını alabiliyor. Yine, yurtdışı borçlanma yapmaksızın emekli olan vatandaşlarımız, yurtdışında çalıştıklarında emekli aylıkları kesilmiyor. Yurtdışında yaşayan ve Yurtdışı Borçlanması ile emekli olanların tekrar çalışmaları halinde veya ikamete dayalı yardım almaları durumunda emekli maaşları neden kesilmektedir?
Benzer durumda olan yurttaşlar arasında ayrımcılığa yol açan bir uygulamanın bir Genelgeyle düzenlenmesi hukuki midir?
Bu konuda Yurttaşlarımızın yaşadığı ülkelerle yapılmış ikili bir anlaşma var mıdır?
Bu uygulamanın yasal dayanağı nedir?
Yurtdışında yaşayıp, yurtdışı borçlanma ile 28.06.2012'den itibaren emekli olan yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal bir çalışmanız var mı?"

18.12.2014