Türkiye’de kadınların IŞİD üyeleri tarafından insan ticaretine maruz bırakıldığı iddialarına ilişkin önergemiz

Grup Başkanvekillerimiz Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, IŞİD üyelerinin Antep ve Ankara'da kadın ve çocukları alıkoyduğu ve insan ticaretine maruz bıraktığı yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Oluç ve Kurtulan'ın Türkiye’de kadınların satıldığı iddia edilen pazar, büro ve ev gibi yerlerin tespit edilmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinde şu ifadelere yer verildi:

IŞİD’in Musul, Telafer ve Şengal işgali sonrası IŞİD tarafından alıkonulan başta Êzidî kadınlar olmak üzere Türkmen, Süryani ve Arap kadınların “satıldığı pazarların” Türkiye’ye de taşındığı haberleri birçok defa basına yansımıştır. Irak ve Suriye’den Türkiye’ye geçen IŞİD üyeleribasına yansıyan iddialara göre kadın ve çocukları Gaziantep ve Ankara gibi kentlerde alıkoymuş ve adeta “satmıştır”. Anılan kentler başta olmak üzere, Türkiye’de kadınların satıldığı iddia edilen pazar, büro ve ev gibi yerlerin tespit edilerek bu kadın ve çocukların özgürlüğüne kavuşabilmesi için gerekli yolların araştırılması ve IŞİD üyelerinin yargılanmalarının önünün açılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederiz.

GEREKÇE

3 Ağustos 2014’te binlerce Êzidî, Şengal’deIŞİD’in soykırımına maruz kalmıştır. Bu katliam sonrası 6 yaşındaki kız çocuklardan 70 yaşındaki kadınlara kadar 5 bin ila 7 bin arasında çocuk ve kadın IŞİD tarafından alıkonulmuş, kendi inançlarından ve toplumundan koparılmış, zorla dinleri değiştirilmiştir.Bu katliam sonrası baştaŞengal'de kaçırılan Êzidî, Türkmen, Süryani ve Arap kadınlar olmak üzere binlerce kadın Rakka, Musul ve Telafer gibi kentlerde kurulan pazarlarda satılmış, hala 3 binin üzerinde kadının IŞİD’in elinde bulunmaktadır.

IŞİD’in Musul, Telafer ve Şengal’e saldırısı sonrası zorla alıkonulan başta Êzidî kadınlar olmak üzere Türkmen, Süryani ve Arap kadınların “satıldığı pazarların” Türkiye’ye de taşındığı haberleri birçok defa basına yansımıştır.Irak ve Suriye’den Türkiye’ye geçen IŞİD üyeleri tarafındanbaşta Êzidî kadın ve çocuklar olmak üzere alıkonulanların Gaziantep, Şanlıurfa ve Ankara gibi kentlerde “satıldığı” ortaya çıkmıştır.

Kasım 2015’teIŞİD’in önemli bir gelir kaynağı olan tutsak ticaretine ilişkin, Alman NDR (Kuzey Alman Radyo TV kurumu ) ve SWR  (Güney Batı Alman Radyo TV kurumu) kanalları kaçırılan aileler ve arabulucularla önemli bir araştırma gerçekleştirmiştir. Bu araştırmaya göre, IŞİD’in Irak ve Suriye'de kaçırdığı Êzidî kadın ve çocukların sanal sistemle satışa sunulduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre, tutsak edilen Êzidîler fidye karşılığında serbest bırakılabilirken, kadın ve çocuklar ise satılmıştır.Ayrıca, söz konusu araştırma bu para transferinin Türkiye’deki IŞİD irtibat büroları üzerinden yürütüldüğünü ortaya çıkarmıştır. NDR ve SWR,IŞİD’in bu irtibat bürolarından birinin de Gaziantep’te yer aldığını kamuoyuna duyurmuştur. Buna göre pazarlık yapılan IŞİD militanı Gaziantep'te bir ofisten tutsak ticaretini yönetmiştir. Son olarak, Êzidî kadın ile 2-4 yaş arası üç çocuğun kurtarılışına eşlik ettiğini kaydeden NDR ve SWRtv kanalları, Gaziantep’teki ofis üzerinden bir yıl boyunca 250 Êzidî kadın ve çocuğu IŞİD’den geri alan bir aracının, örgüte 2.5 milyon dolardan fazla para yolladığını yazmıştır.  Aralık 2015’te Alman ARD televizyonu da Antep’te IŞİD’e bağlı Êzidî kadınların satıldığı bürolar olduğunu videolarla bir kez daha ortaya koymuştur.

Geçtiğimiz günlerde ise Ankara’nın Keçiören ilçesinde IŞİD emiri tarafından Êzidî bir kadının yıllarca alıkonulduğu ve cinsel şiddet başta olmak üzere çok yönlü şiddete maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Basında yer alan haberlere göre Şengal soykırımında IŞİD tarafından esir alınan Êzidî kadının ağabeyi, kaçırılan kız kardeşinin izini sürmeye başlamış ve kardeşinin Ankara’nın Keçiören ilçesinde bir evde tutulduğu bilgisine ulaşmıştır. Aynı haberlere göre IŞİD emirinin Êzidî kadınıTelafer’den Musul’a kaçırdığı, 2017 yılında Telafer’e getirdiği, bir süre burada tuttuktan sonra 2018 yılında, Telafer’denTürkiye’ye getirdiği kaydedilmiştir.

Êzidî kadın emniyet ifadesinde IŞİD’in 2014 yılında Şengal bölgesindeki köylerine yaptığı baskın sırasında kaçırıldığını, kaçırıldığında 14 yaşında olduğunu, Telafer ve Musul’da tutulduğunu ve 2018 yılında Türkiye’ye getirildiğini, Keçiören’de yaşadıklarını, sekiz aylık bebeğinin de IŞİD emirinden olduğunu söylemiştir.Êzidî kadının Irak’a gönderildiği basına yansımışancak kadını yıllarca alıkoyan ve kadına şiddet uygulayan IŞİD üyesinin akıbetinin ne olduğu hala bilinmemektedir.

Başta Şengal'den kaçırılan Êzidî, Türkmen, Süryani ve Arap kadınlar olmak üzere IŞİDterör örgütü üyeleri tarafından zorla alıkonulan ve Türkiye’ye getirilen kadınların ve çocukların tespit edilmesi ve özgürlüklerine kavuşmalarının sağlanması,insanlığa karşı en büyük suç olan soykırımı ve kadın kırımına yol açan IŞİD üyelerinin yargılanmasının önünün açılması için Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonun açılması elzemdir.

6 Kasım 2019