Tuna Aydın: Hukuksuz bir tutuklama daha

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcümüz Ayşe Acar Başaran'ın basın açıklaması:

Dün gözaltına alınan Merkez Yürütme Kurulu üyemiz ve Gençlik Meclisi Eş Sözcümüz Tuna Aydın’ın hukuksuzluklarla başlayan soruşturma aşaması, MYK üyemizin tanımadığı, gizli tanık olarak nitelendirilen bir kişinin beyanları ile; ve yine etkin pişmanlıktan yararlanabilmek için Emniyet’in önüne koyduğu dilekçeyi imzalayan başka bir kişinin ifadesinin benzerlik gösterdiği gerekçesi ile, herhangi bir eylem iddiası ya da somut delil olmaksızın tutuklanmıştır. 

Biz bu zihniyeti tanıyoruz. Cemaat’in gizli tanıkları da Emniyet’in yöntemleri de hafızalarımızdadır. Her türlü hukuksuzluğun mubah sayıldığı, ceza yargılamasının temeli olan ‘somut delil’ ilkesinin görmezden gelindiği, Emniyet tarafından yazılan senaryoların esas alınarak tutuklama kararlarının verildiği zamanları yaşıyoruz. Ne yazık ki, söz konusu partimiz ve üyelerimiz olunca, tarafsız ve bağımsız davranmaları şart olan yargı makamları nitelik değiştirmekte, iktidarın ve Emniyet’in talimatlarına göre hareket etmektedir.

Bu hukuksuzluklarla amaçlanan, HDP Gençlik Meclisi çalışmalarını yürüten üyelerimizin hazırlıklarını yaptığı 2. HDP Gençlik Kongresi'ni engelleyerek, üyelerimizin siyasi parti faaliyeti, kongre ve seçim çalışmaları yapmasını engellemektir. 

Mahkemelerin hukuk ilkelerini askıya alarak keyfi tutuklama yoluna gitmeleri kabul edilemez. Yasalarda ve hukukta yeri olmayan tüm yöntemler iktidar tarafından yargı eli ile uygulanmaktadır. 

Partimizin üye ve yöneticilerinin, vekillerinin siyasi kararlılık ve haklılığı ile mücadele edemeyen iktidarın yargı eliyle demokratik siyaseti işlevsizleştirme çabası er ya da geç boşa çıkacaktır.

Evrensel ve demokratik hukuk ilkelerinin yok sayıldığı, muhalif olanlar için ülkenin adeta açık cezaevine dönüştürüldüğü bu atmosferde, yargıyı iktidarın arka bahçesi gibi davranmaktan derhal uzaklaşmaya ve bir an evvel demokratik ve evrensel hukuk ilke ve kurallarına riayet etmeye çağırıyoruz. 


Ayşe Acar Başaran
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü
Batman Milletvekili
11 Kasım 2018