Tüm dünya halklarını Rojava Devrimini sahiplenmeye çağırıyoruz!

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

19 Temmuz 2012’de Kürt halkının öncülük ettiği ve Suriye halklarıyla birlikte gerçekleştirdiği Rojava Devrimi 11. yılına girdi. Suriye iç savaşının başlangıcında Suriye halkları mevcut rejim ile IŞİD zihniyeti arasında seçime zorlanırken, halklar demokratik ve kadın özgürlükçü bir anlayışla insanlık tarihinin önemli devrimlerinden birini gerçekleştirdi. Kadınların ve gençlerin öncülük ettiği Rojava Devrimi, bugün her türlü baskı,  ambargo ve saldırılara rağmen Kuzey-Doğu Suriye halklarının özgürlük mücadelesinde yol gösterici olduğu gibi tüm dünya halklarına da ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

IŞİD gibi halk düşmanı çeteci örgütler ile AKP iktidarı, bütün insanlığa ilham kaynağı Rojava Devrimini boğmak için her türlü saldırıyı yapıyor. Bu saldırılara karşı evrensel temel insan haklarını kabul etmiş bütün devletlerin ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kurumların sessiz kalması dünyanın daha özgür ve demokratik geleceği açısından bir tehdittir.

Dünya halkları, bugün Kuzey-Doğu Suriye halklarının demokratik ve özgür geleceği için statü talebinde bulunurken, AKP rejimi ise sivillere yönelik aralıksız sürdürdüğü hava saldırıları ve suikastlerin yanı sıra su kaynaklarına sivillerin erişimini keyfi bir şekilde engelliyor. Kuzey-Doğu Suriye halklarını ölümle yüz yüze bırakıyor. AKP iktidarı,  benzer şekilde başta Efrîn olmak üzere Serêkanîyê ve Girê Spî’de demografik yapıya müdahale ederek Kürt halkına dair her türlü geçmişi silmeye, coğrafyayı Kürtsüzleştirmeye çalışıyor. Bilinmelidir ki; bu saldırılar sadece Kürt halkına değil onurlu ve özgür bir gelecek mücadelesi veren bütün kadınlara, gençlere, halklara ve inançlara saldırıdır. Kuzey-Doğu Suriye halklarının kazanımını korumak ve statüye kavuşmasını sağlamak bu çerçevede herkesin görev ve sorumluluğudur.

yıl dönümünde başta Ortadoğu olmak üzere, bütün dünyada başka bir yaşamın mümkün olduğunu her türlü saldırıya karşı gösteren Rojava Devrimini selamlıyoruz. Bu devrim kazanımlarının kalıcılaşması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğimizin sözünü veriyoruz. Bu vesileyle başta Türkiye ve Ortadoğu olmak üzere bütün dünya halklarını özgür ve demokratik bir Suriye için Rojava Devrimini sahiplenmeye çağırıyoruz.

HDP Merkez Yürütme Kurulu
19 Temmuz 2023