Tiryaki: İstiklal Mahkemelerinden farkınız yok; önce asıp sonra karar alıyorsunuz

Batman Milletvekilimiz Mehmet Rüştü Tiryaki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülmekte olan İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. Konuşmasında “Kayyım siyasetiniz, İstiklal Mahkemeleri gibi. Önce asıp sonra yargılıyorsunuz” diyen Tiryaki kısaca şu ifadeleri kullandı: 

Döneminizde o kadar çok hukuksuzluk yaşandı ki bunu sabaha kadar anlatabilirim. Sizin döneminizde gözaltında kayıplar sorunu tekrar hortladı. Oysa bunlar darbecilerin, OHAL’cilerin uygulamasıydı. Adeta beyaz Toros’lara nispet edercesine kaçırma vakaları siyah Transporter’larla yapılmaya başlandı.

Siz böyle bir dönemle anılacaksınız

Sizin döneminizde düşünce ve ifade özgürlüğü darbe dönemlerine rahmet okuturcasına sınırlandı. Her gün onlarca yurttaş hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret, Hükümet’in politikalarına karşı çıkma, devletin alametlerine hakaret iddialarıyla gözaltı, tutuklamalar ve yargılamalar yapılıyor. 

Aysel Tuğluk’un annesinin mezarına saldıranlarla anılacaksınız

Yalnızca “Barış Pınarı” diye adlandırdığınız bu operasyona karşı çıktığı için 839 sosyal medya hesabı hakkında işlem yaptınız, 186 kişiyi gözaltına aldınız, bunlardan 24’ünü tutukladınız. Aysel Tuğluk’un annesi Ankara'da oturduğu mahalledeki mezarına gömülemedi, cenazesini mezardan çıkarmak zorunda kaldık. Siz o saldırganlarla aynı gece Emniyette fotoğraf çektirdiniz. İşte siz böyle bir dönemle anılacaksınız.

19 Ağustos’tan bugüne Anayasa’yı en az 24 kez ihlal ettiniz

Seçilmiş belediye başkanlarını görevden uzaklaştırarak, belediye meclislerini lağvederek 19 Ağustos 2019 ila 20 Kasım 2019 yani bugün arasında Anayasa’yı en az 24 kez ihlal ettiniz. Seçilmiş belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini ancak görevleriyle ilgili bir soruşturma durumunda görevden uzaklaştırabilirsiniz, bunun dışında başkaca bir iddiayla hakkında soruşturma var diye görevden uzaklaştıramazsınız.

İstiklal Mahkemelerinden farkınız yok, önce asıp sonra karar alıyorsunuz

Kayyım siyasetiniz, bir suç soruşturması değil, siyaset biçimidir ve baştan sona hukuksuzdur. Anayasa’yı ihlal suçu işlediniz. Bunu kalıcı hale getirdiğiniz OHAL rejimine dayanarak yapıyorsunuz. Ama aynı zamanda bir gerekçeye de dayanmıyorsunuz. Belediye başkanlıklarına kayyım atanmasına ilişkin işlemlerin başlangıç tarihi 1 Nisan 2019’dur. 31 Mart yerel seçimlerinden hemen sonraki gün, daha resmi seçim sonuçları açıklanmamışken, daha belediye başkanları mazbatasını almamışken. Ama ne gam! Bu bir suç soruşturması değil, bir siyaset yapma biçimiydi kayyım siyaseti. Uygulamaların İstiklal Mahkemelerinden hiçbir farkı yok. Önce asıp sonra karar alıyorsunuz.

Saldırgan diliniz linçlere sebep oluyor

Tüm muhalefete yönelik saldırgan, tehdit içeren bir dil kullanıyorsunuz. Siz bu dili kullanınca ne oluyor biliyor musunuz? Çanakkale’de hastanede ameliyat olan eşiyle Kürtçe konuşan 74 yaşındaki Ekrem Yaşlı hastanede linç edilmek isteniyor, kafasında şişe kırılıyor. Trabzon Uzungöl’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağını açan turistler polis ve jandarmanın önünde linç ediliyor. Linç edenler değil, 9 turist gözaltına alınıyor ve sınır dışı ediliyor. Sakarya’da baba Kadir Sakçı ile oğlu Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğruyor, baba yaşamını yitiriyor. Öz Diyarbakır Firması muavini 19 yaşındaki Şirin Tosun Kürtçe konuştuğu için 6 kişi tarafından ölesiye dövüldükten sonra, silahla vurulduktan sonra katlediliyor.

28 Şubatçılar gibisiniz; “terör, terörist, beka” deyince her şeyin meşru olacağını düşünüyorsunuz

Bir dil tutturmuşsunuz gidiyor: “Terör, terörist, beka, vatan elden gidiyor...” Bunları söyleyerek yaptığınız her şeyin meşru olacağını düşünüyorsunuz. Bakın, 28 Şubatçılar da tam olarak böyle söylüyordu zulmederken. Diyorlardı ki “şeriat”, “irtica”, “cumhuriyet elden gidiyor.”  Böylece her türlü hukuksuzluklarına meşruiyet oluşturmaya çalışıyorlardı. İşte siz de “terör”, “terörle mücadele” diyerek her türlü hukuksuzluğa meşruiyet kazandıracağınızı sanıyorsunuz, yanılıyorsunuz.

"FETÖ"cülerin taktiklerini uyguladınız, delil yarattınız

Yüksek Seçim Kurulunun “aday olabilirler” dediği, “adaylığı önünde hiçbir engel yoktur” dediği Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanını, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanını, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanını 31 Mart tarihinden sonra, göreve başladıktan sonra haklarında yeni, herhangi bir soruşturma yokken görevden uzaklaştırdınız ve daha dramatik bir şey, "FETÖ"cülerin taktiklerini uyguladınız, delil yarattınız. Kayapınar Belediye Eşbaşkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı gözaltındayken yıllardır tutuklu olan birisinden, başka bir yerde, belki zorla, birdenbire itirafçı beyanı aldınız. Yıllardır tutuklu olan o kişileri serbest bıraktınız ve o delillerle belediye eşbaşkanlarımızı tutukladınız.

20 Kasım 2019