Temelli: İkinci çığ felaketi yaşanmayabilirdi: Ülke yönetmek yerine algı yönetmenin sonucunu yaşadık

Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli başkanlığında DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DTK Başkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, HDP Milletvekilleri Celadet Gaydalı, Mensur Işık, Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Musa Farisoğulları, Sait Dede, ve HDP PM üyeleri ile Van, Bitlis ve Muş İl ve İlçe yöneticilerinden oluşan heyet çığ felaketinin yaşandığı Van’daydı. Hastanelerde yaralıları ziyaret eden HDP, DTK ve DBP heyeti yarın da taziye ziyaretlerinde bulunacak.

Hastane ziyaretlerinden sonra yaşananlara ilişkin gözlemlerini aktarmaya çalışan heyetin açıklama yapması polis tarafından bir süre engellenmeye çalışıldı. Engelleme girişimine rağmen açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli, yaşanan felakette tedbirsizlik ve ihmaller bulunduğuna da işaret ederek şunları söyledi:

Yaklaşık 40 insanımızı yitirdik, çığ altındakilerin sayısını kesin olarak bilmiyoruz

Bildiğiniz gibi büyük bir felaket büyük bir acı yaşadık. İçimize çığ düştü. Yaşanan iki çığ felaketi sonucunda yaklaşık 40 insanımızı yitirdik ve hala çığın altında olanlar olabilir. Kesin bir sayı maalesef açıklayamıyoruz. Bugün burada Van İl Örgütümüz, İlçe Örgütümüz, Bitlis, Muş İl ve İlçe Örgütlerimiz, milletvekillerimiz, DTK heyetimiz, DBP Eş Genel Başkanımız Keskin Bayındır ile birlikte burada bir heyet ile ziyaretlerde bulunduk. Hem bilgi aldık hem geçmiş olsun ziyaretlerinde bulunduk, yarın da taziye ziyaretlerinde bulunacağız. Acımız büyük.

Evet çok büyük bir felaket ama bu felaket sadece çığa bağlanacak bir felaket değil. Dünyanın her yerinde çığlar oluyor. Dünyanın her yerinde kayıplar oluyor ama bu denli büyük felaketler yaşanmıyor. Bu kadar büyük bir felaketin yaşanmasının nedeni bu ülkenin artık bir felaketler ülkesine dönüşmesidir. İlk çığ felaketinden sonra ikinci felaket olmayabilir yaşanmayabilirdi. Sorumluların orada olması ve çığ felaketine karşı çok duyarlı bir çalışmanın yapılması gerekirken maalesef orada algı yönetme meraklılarının, ülke yönetmek yerine algı yönetmeye kalkışmalarının bir sonucunu yaşadık. Peşi sıra onlarca insanımızı, canımızı kaybettik.

Yaralılar konusunda sevindirici haberler aldık

Maalesef bu büyük bir acı. Yitirdiklerimize Allahtan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun, herkese sabırlar diliyorum. Çok sayıda yaralı var ama sevindirici haberler aldık. Hepsi kısa zamanda taburcu olacak. Hem burada hem de diğer hastanede ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 60 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik. En kısa zamanda onlar da taburcu olacak, onlara da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Valilerin görevi kayyımlık, başdanışmanların görevi şov yapmak değildir

Evet bu ülkede depremler olabilir çığlar düşebilir. Ama bu doğal afetlere karşı tedbir almak hükümetin, iktidarın görevidir, valilerin görevidir, kaymakamların görevidir. Valilerin görevi kayyımlık yapmak değildir. Cumhurbaşkanı başdanışmanlarının görevi şov yapmak değildir. İdarenin yapması gereken, tedbir almaktır. Çığ gibi bir felaketin bu denli büyük yaralar açması engellenebilirdi. Bahçesaray dün ortaya çıkmış bir çığ meselesi değildir, yıllardır üzerinde konuşulan ama bir türlü çözüm üretilemeyen bir olaydır. Acımız büyük, bunları çok daha ayrıntılı konuşacağız.

Halkımızı iktidarın yarattığı kabustan hep birlikte kurtulmaya çağırıyorum

Bugün Meclis'te de arkadaşlarımız açıklama yaptı, dile getirdi. Meclis çalışmalarına katılmadılar. Çünkü böyle büyük felaketlerin yaşandığı bir dönemde hala imar kanunları ile depreme davetiyeler çıkarmak, hala Ahlat’a gidip Saray yapmak Meclis'in derdi olmamalı. Bu acıları bir daha yaşamamak için tedbirleri konuşmak gerekir diye düşünüyoruz. Buradan bir kez daha tüm halkımızı duyarlı olmaya ve iktidarın yarattığı kabustan hep birlikte kurtulmak için çaba göstermeye davet ediyorum. Bir kez daha yitirdiklerimize rahmet, yaralılara geçmiş olsun diliyorum. Bitlis’ten Muş’tan gelen bütün il ve ilçe yöneticilerimize de teşekkür ediyorum.

6 Şubat 2020