Temelli: Cumhurbaşkanı seçilmişleri tehdit ederek Türkiye’de yaşayan herkesi tehdit ediyor

Kayyım Darbesi, Yargı Paketi, Demokrasi İttifakı ve Demokratik Anayasa kapsamında başlattığımız görüşmeler devam ediyor. Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli ve heyetimiz bugün Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, TİHV-İHD ve DİSK’i ziyaret etti. İHD-TİHV ziyaretinde konuşan Temelli, şunları söyledi: 

Bildiğiniz gibi kurum ziyaretlerimiz devam ediyor. İHD ve TİHV’den arkadaşlarımızı ziyaret etmek istedik. Buradayız, birlikteyiz. Çünkü Türkiye’de en önemli meselelerden biri insan hakları ihlalleridir. Siyasete, demokrasi ve barış mücadelesine baktığımızda bunun arka planında ciddi bir insan hakları ihlali aklının yattığını görüyoruz. Bugünkü iktidar da bu konuda fazlasıyla suç işlemiş bir iktidardır. Bunun altını çizmek istiyorum. Bugün Türkiye’de çok ciddi sorunlarımız var ama en temel meselemiz bu. 

Bu iktidar her türlü hak ihlalinde adeta dünya şampiyonluğuna oynuyor

Dün 1 Eylül Dünya Barış Günü'ydü. İzmir’de, Van’da, Amed’de, İstanbul’da bir araya gelen halklar barış talebini dile getirdiler. Bu süreçte en temel acil sorunlarının çözümü için yan yana geldiler. Bu çok önemliydi. Bu mesaja sırtını çeviren, Türkiye toplumunun beklentilerine sırtını çeviren bu iktidar, her türlü hak ihlalinde adeta dünya şampiyonluğuna oynuyor. Sivil, sosyal, siyasal tüm hakların çok ciddi bir şekilde gasp edildiği bir süreci yaşıyoruz. Tüm bu hak gasplarını da savaş politikalarıyla, şiddet politikalarıyla sürdürmeye çalışıyor. 

Kayyım atamaları insan hakkı ihlalidir

Topluma, Türkiye’ye, Türkiye halklarına savaşı ve şiddeti dayatıyor. Belki de bu şiddetin en son, en önemli fotoğrafı kayyım atamalarıdır. Kayyım atamaları başlı başına bir hak ihlalidir. İnsan hakkı ihlalidir. Meseleye en temelde böyle yaklaşıyoruz. Çünkü tüm bir halkın iradesini, başta Kürt halkının iradesi olmak üzere tüm Türkiye halklarının iradesini yok sayan bir yaklaşımdır. Demokrasiyi, sandığı, seçme-seçilme hakkını yok sayan bir anlayıştır. Bu anlayış diktatoryal rejime bir çağrıdır. Bu nedenle, bugün ziyaretlerimizde demokrasi mücadelesini, birlikte Anayasayı, yargı meselesini tartışmayı amaçlıyoruz.  

İktidarın bugüne kadar sürdürdüğü politikaların geldiği son aşama kayyımlardır

Ama tüm bunlara başlarken bugün içinde bulunduğumuz koşulları da birlikte değerlendirmek zorundayız. Buradan tüm Türkiye toplumuna, sivil topluma, demokrasi mücadelesi veren herkese, vicdan sahibi herkese, siyasi partilere çağrı yapmak istiyorum. Bugün ortaya çıkmış olan kayyım atamalarına karşı mutlaka ses çıkarmalıyız. Bu, iktidarın bugüne kadar sürdürdüğü politikaların geldiği son aşamadır. 

Cumhurbaşkanı seçilmişleri tehdit ederek aslında tüm toplumu tehdit etmektedir

Eğer bugün güçlü bir tepki ortaya koyamazsak iktidar bu hak ihlalleri konusunda geri adım atmayacaktır. Atmayacağının en önemli göstergesi de Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalarıdır. AKP lideri kimliğini her zaman ön planda tutan Cumhurbaşkanı, yine HDP’yi, belediye başkanlarını, milletvekillerini tehdit etmiştir. Velhasıl topyekun Türkiye halklarını, Türkiye emekçilerini, kadınları Türkiye’de yaşayan herkesi tehdit etmektedir. Çünkü seçilmişleri tehdit etmek onu seçen iradeyi tehdit etmektir. Bunda da kararlı görünüyor.

Türkiye, demokrasi güçlerinin buluşacağı bir zemini yaratmak zorundadır

Türkiye bu kabustan uyanmalıdır, bu karanlık gidişe bir an önce dur demelidir. Hak ihlalleri konusunda yan yana gelmelidir, bu zeminde buluşmalıdır. Çağrımız bu yöndedir. Ziyaretlerimizi yaparken, Anayasa strateji metni, demokrasi ittifakı metni ve yargı konusunda strateji belgemizle geliyoruz ama tüm bu tartışmalar özünde bir demokrasi ve barış mücadelesine çağrı yapmak içindir. Türkiye bir an önce demokrasi güçlerinin buluşacağı bir zemini yaratmak zorundadır. Hepimize düşen en önemli sorumluluk buradadır.

Şiddet dünyasına karşı acil adım atma zamanı 

Bugün ortaya çıkan tablo bunu bir zaruret haline getirmiştir. Suriye’de yaşanan gelişmeler, Türkiye’de yaşanan gelişmeler, kayyım rejimi, kadın cinayetleri, emek cinayetleri. Tüm bu yaşanan şiddet dünyası göz önüne getirildiğinde şimdi acil bir şeyler yapma zamanıdır. Bunları arkadaşlarımızla, dostlarımızla, bu mücadelede her zaman en önde yürüyen İHD ve TİHV ile konuşmak için buradayız. Hazırlamış olduğumuz dosyaları kendilerine ileteceğiz, kendilerinin görüşlerini alacağız ve birlikte bu sorunlara çözüm arayacağız. 

2 Eylül 2019