Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Şişli Meclisi ile Halkların Demokratik Kongresi (HDP) Şişli İlçe Örgütü, 1915 soykırımında katledilen Ermenileri anmak için Pangaltı Metro çıkışında oturma eylemi yaptı.

Pangaltı Metro çıkışında yarım saatlik oturma eylemi yapan HDK ve HDP üyeleri, mumlar yaktı, katledilen Ermenilerin fotoğraflarını taşıdı. Anmada Ermenice ezgiler çalındı. Oturma Eyleminin ardından Tatavla'da sessiz yürüyüş gerçekleştiren HDK ve HDP üyeleri Ergenekon Caddesi'nin ismini "Hrant Dink", Baysungur Sokağı'nın ismini "Kostantin" ve Kurtuluş Caddesi'nin ismini ise "Tatavla Caddesi" olarak değiştirdi.

"Ermeni soykırımını unutma" pankartı ile yürüyen HDK ve HDP üyeleri, Tatavla'da evlerin kapılarına karanfil ve mum bıraktı.

Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı HDP Şişli adına Zeynep Gürcan okudu. İnkarcı ve tekçi devlet politikasının bir gelenek haline geldiği bu coğrafyada Ermeni halkının çok kez saldırılara ve katliamlara maruz kaldığını belirten Gürcan, Hamidiye Alayları tarafından 1894-1895 katliamlarını, 1909 Adana katliamını, 24 Nisan 1915 Ermeni aydınların katledilmek üzere tutuklandığını hatırlattı. Gürcan, yaşanan katliamları takiben Seyfo ve Süryani soykırımı, 1964 Rum sürgünü, 19 Mayıs 1919 Pontus Rum soykırımı, Ermeni soykırımının son halkası olan Hrant Dink, Sevag Şahin Balıkçı ve Maritsa Küçük olduğunu kaydetti.

Gürcan, bugün Ermeniler, Kürtler ve Türkler ile tüm halklar arasında kurulacak bir barışın, soykırımın inkarı ile değil ancak ve ancak soykırımın derhal kabulü ile mümkün olacağını belirtti.

Eylem, karanfillerin yere bırakılmasının ardından sona erdi.

24.04.2014