Taşdemir: Çocuğun anlam evreninde yer almayan şiddet içerikli kavramlar eğitim-öğretim süreci içerisinde hangi kanallarla aktarılmaktadır?

Kadın Meclisi Sözcümüz ve Ağrı Milletvekilimiz Dilan Dirayet Taşdemir'in Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

CNN Türk muhabiri Zeynep Karamustafa, karnelerin alınacağı 20.01.2017 günü Ümraniye’de bir imam hatip ortaokulunda öğrencilerle röportaj yapmıştır. Kendisine mikrofon uzatılan imam hatip öğrencisi, hayalinin büyük olduğunu, önce muhtar daha sonra belediye başkanı, milletvekili, Başbakan ve en sonunda da Cumhurbaşkanı olup, anayasayı değiştirerek idamı getireceğini belirtmiştir. Çocukların bu gibi olumsuz davranış ve söylemleri oldukça dikkat çekicidir. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana okullarda verilen eğitim ve öğretime dair kaygılar artmaktadır.  Geçtiğimiz aralık ayında İstanbul’da bir ilköğretim okulunda görev yapan A.E adlı öğretmen, öğrencilerine idam ipiyle poz verdirmişti. 2015-2016 eğitim-öğretim yılı başında “15 Temmuz Darbe Girişimi” ne dair çeşitli broşürlerin dağıtıldığını bilmekteyiz. Ayrıca 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için bir müfredat değişikliğine gidileceği ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 1. sınıftan itibaren “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” çocuklara anlatılacağı ve 6. sınıftan itibaren Sosyal Bilgiler dersinde, toplumsal hayatta demokrasinin önemi 15 Temmuz üzerinden örneklerle öğretileceği haberleri gündeme gelmiştir.

Bu bağlamda;

1- “15 Temmuz Darbe Girişimi” nin ardından okullarda dağıtılan broşürlerin içeriği nedir? Dağıtılan broşürlerin, soyut işlem dönemindeki çocukların anlam evrenine uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

2- Toplumsal sorunlara duyarlılık kazanmaya başlayan soyut işlem dönemindeki çocuğun, bir öldürme biçimi olan “idam” kavramını dillendirmesi çocuğun bilişsel ve duyuşsal gelişimine uygun mudur?

3- 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı için tasarladığınız müfredat değişikliğinin içeriği nedir? 

4- Tasarladığınız müfredat değişikliği “çocuk gerçekliğine” uygun ve “çocuğa göre” midir? Bu konuda pedagoglardan yardım alınacak mıdır?

5- İstanbul’da bir ilkokulda idam ipiyle çocuklarla poz veren ve ardından açığa alınan öğretmenin soruşturması ne aşamadadır?

6- Çocuğun anlam evreninde yer almayan şiddet içerikli kavramlar eğitim-öğretim süreci içerisinde hangi kanallarla aktarılmaktadır? 

7- Ortaokul çağındaki bir öğrencinin bu konuşmasına ilişkin idare ve öğretmenler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?

8- Çok dilli çok kültürlü bir yapıya sahip olan coğrafyamızı göz önünde bulundurduğumuzda barış ortamının tekrar sağlanması adına değişiklik yapacağınız müfredata anadillerin öğretilmesine ilişkin herhangi bir planlamanız var mı?

24 Ocak 2017