Sönmez: İktidar, ekolojik tahribatı engelleyecek politik adım atmayacak

Ekolojiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Naci Sönmez'in Pirha'ya verdiği röportaj:

Türkiye’nin pandemi sürecinde ciddi bir ekolojik krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken HDP Ekolojiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, iktidarın sermaye öncelikli politikalar sürdürme kararlılığında olduğunu belirtti.

Türkiye’deki ekolojik tahribatı değerlendiren HDP Ekolojiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, özellikle pandemi sürecinde Türkiye’nin ciddi bir ekolojik krizle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Sönmez, özellikle insanların sağlıklarının ön planda olması gereken bir dönemde ne yazık ki insanların yaşamlarının tedirginlikleri ile hareket ettiği bu günlerde AKP’nin özel olarak bugüne kadar gerçekleştirmekte kararlı olduğu adımları bu dönemi de fırsata çevirerek tek tek yapmaya çalıştığını söyledi.

“EKOLOJİK TAHRİBATI ENGELLEYECEK ADIMLAR ATMIYOR”

Pandeminin ilk günlerinde İstanbul’da Kanal İstanbul ihalesinin yapılmasını, Salda Gölü’nde yaşanan tahribat, Ankara Ulus’ta acele kamulaştırma kararını, Dersim’de taş ve kum ocaklarının açılması ve Karadeniz Fatsa’da siyanürle altın sahasının genişletilme çalışmalarını hatırlatan Naci Sönmez, ” Bütün bunlar hep beraber bize gösterdi ki bu hükümet ne yazık ki bu ekolojik tahribatı bugün salgına neden olan olumsuzlukları da engelleyecek bir politik adım atmayacak gibi görünüyor” dedi.

Kaz Dağları’nda aylardır Su ve Yaşam nöbeti tutan insanların o sahadan boşaltılması için girişimlerde bulunduğunu söyleyen Sönmez, kamuoyu olarak duyarlılıklarını gösterdiklerini söyledi.

“AKP SERMAYE ÖNCELİKLİ POLİTİKALARI SÜRDÜRÜYOR”

AKP iktidarının neo liberal politikaların dünyadaki küresel kapitalizmin ezilenleri, yoksuları yaşamın tamamen dışına iten bu neo-liberal politikaların şahin bir uygulayıcısı olduğunu söyleyen Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle kamu alanında sınırlayarak eğitimde sağlıkta bütün kamu alanlarında sınırlamalara giderek sermaye öncelikli politikaları sürdürme kararlılığındaydı.  Bu kararlılığını da zaten 20 yıla yakın bir zamandır her dönem eşik eşik yaşadık. Şimdi geldiğimiz aşamada neo-liberal politikalardan geri adım niyetinde olmayan bir iktidarla karşı karşıyayız.

“TARIN ALANLARINDA EKOLOJİK TAHRİBAT YAPILMIŞTIR”

Biz Halkların Demokratik Partisi olarak özellikle şunu ifade etmek istiyoruz. Bugün ekolojik ve demokratik toplum inşa edilmeden insanların yaşamı,  sağlığı garanti altına alınmadan mutlu bir geleceğimiz asla olamaz. Geleceğimizi garanti altına alınması canlı yaşamının garanti altına alınması için ekolojik bir toplum inşa etmek zorundayız. Bugün küresel iklim krizinin bu pandemilerin tetikleyicisi olduğu eko sistemi bozulması ile tahrip edilmesi ile birlikte sağlık alanında daha ciddi sorunlara karşı karşıya kalacağını biliyoruz. Bugünkü Corona aşısı elbette bulunabilir ama yeni virüsler ile karşılaştığımızda yine aynı sonucu yaşayacağız. Doğal olarak biz bugün yaşama sahip çıkan canlı yaşamını koruyan ve bu pandemileri ile mücadeleyi sadece iş başımıza geldiği zaman önlem almaya çalışan değil bu işleri önceden öngören ve bu felaketlere karşı pandemi süreçlerine karşı mutlaka ve mutlaka acil eylem planına sahip olmamız lazım. Bugün gıda güvenli değil ciddi bir sorundur, tarım alanında da ekolojik tahribat yapılmıştır. Tarımda da ekolojik bir tarımın yapılabilmesi için acil tedbirler alınması zorunludur ve bugün siyasal iktidarı artık aklını başına almaya toplumun taleplerini bu konuda çalışmalar  yapan sağlık örgütlerinin demokratik kitle örgütlerinin taleplerini dinleyen koordineli bir şekilde çalışan bir siyasal çaba içerisinde olmasını arzu ediyoruz.”

“DEMOKRATİK BİR HAYATI İNŞA ETMEK SORUNLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Son olarak yerel yönetimlere karşı yürütülen merkezden yönetme baskısını da değerlendiren HDP Ekolojiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez,” Bu asla bizim çözüm kanallarımızı açamaz o yüzden yerinden yerelinden ekolojik, demokratik bir hayatı inşa etmek üzere hep beraber toplum olarak sorunlarımıza sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

25 Nisan 2020