Siyasi soykırım operasyonları İnsan Hakları Haftasında devam ediyor

Mardin’de sabah saatlerinde HDP İl Eşbaşkanı, Tabip Odası Başkanı, SES eski şube yöneticisi ve DTK’li siyasetçilerin de aralarında olduğu 12 kişi, hukuksuzca gözaltına alınmıştır. 

Valilik, anayasal ve yasal olan bu kurumları hedef gösteren çeşitli açıklamalarla bugünü hazırlamıştır. Bu kurumlardan DTK, hukuka uygun usul ve esaslara göre kurulmuş, çalışmalarına halen devam eden bir tüzel kişiliktir. DTK’ye TBMM tarafından, yeni Anayasa görüşmeleri sürecinde, bu sürece katkıda bulunmaları için davetiye gönderilmiştir. DTK temsilcileri çalışmalara katılarak katkı sunmuşlardır. 

Türkiye’nin de taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilmesinin üzerinden 71 yıl geçmesine rağmen, siyasetçilere ve hak savunucularına yönelik yargı ve polis baskısı devam etmektedir. 

2015 yılında başlayan ve bugüne kadar şiddetlenerek kalıcı hale getirilmek istenen AKP/MHP baskıcı rejiminde, binlerce HDP ve DTK çalışanı, üye ve yöneticisi gözaltına alınmış, tutuklanmış, AKP medyası tarafından uydurma haberlerle hedef gösterilmişlerdir. 

Partimize ve demokratik kurumlara yönelik başlatılan bu gözaltı-tutuklama furyasının, hukukla açıklanabilir hiçbir yanı yoktur. Yaşanan bu gözaltılar, AKP/MHP iktidarının faşizan yöntemlerle HDP’ye, demokratik siyasetin temsilcisi olan kurum ve kişilere yönelik uyguladığı sindirme politikasının bir ürünüdür. 

Bizler, insan hakları, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelemizden bir an olsun geri adım atmayacağımızı belirtiyoruz. Hukuksuzca gözaltına alınan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. 

Ayşe Acar Başaran
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü
Batman Milletvekili
11 Aralık 2019