Sermaye sömürmeye, iktidar sermayeyi kollamaya devam ediyor!

Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Madenciler ne yazık ki bu yıl da, Roma zulmünden kaçan Santa Barbara’nın madencilere sığınan nedeniyle ilan edilen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü ağır sömürü altında ve bu sömürünün yarattığı ölümlü maden facialarıyla karşılıyor.

Türkiye'de maden ocakları, katliam boyutlarında yaşanan işçi cinayetleri ile ülkenin en can alıcı sorun alanlarının başında yer almaya devam ediyor. Her gün emekçiler, hem sermayenin aşırı kâr hırsı hem de iktidarlarca alınmayan önlemler nedeniyle iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyor. AKP dönemi, işçi sınıfı açısından adeta zamana yayılmış katliamlar silsilesine dönüştü. Sermaye yanlısı tutumu ile iktidar, her işçi katliamının doğrudan ortağı haline geldi. Maden ocaklarında yaşanan işçi cinayetleri de AKP iktidarları boyunca vahim ve asla kabul edilemeyecek boyutlara ulaştı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre ise AKP dönemi boyunca madenlerdeki iş cinayetlerinde 1989 madenci hayatını kaybetti. Bu sayı neredeyse iş cinayetlerinin üçte ikisinin son 20 yılda yani AKP iktidarları döneminde işlendiğini gösteriyor.

Madenlerdeki özelleştirme, taşeronlaştırma, rodövans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, sömürü sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi sonucu yaşanan facialar uygulanan neoliberal politikaların nelere yol açtığını çok acı deneyimlerle göstermektedir. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması, iş cinayetlerinin Soma, Karadon, Küre, Mustafakemalpaşa, Ermenek, Gediz, Dursunbey, Şirvan, Çöllolar, Aşkale, Kozlu ve son olarak Amasra’da olduğu gibi katliama dönüşmesine neden oldu. Yaşanan maden faciaları, sadece madencilik sektöründe değil tüm toplumda ciddi bir travma yaşanmasını beraberinde getirdi.

Emeğin hakkını savunmak partimizin temel politikalarındandır ve başta madenciler olmak üzere emekçilere dayatılan bu sömürü düzenini ve cinayetleri reddediyoruz. Emek ve Özgürlük mücadelesini birleştirerek bu gidişatı hep birlikte durdurabiliriz. Ortak mücadeleyle hem işçi katliamlarının hesabını soracağız hem de emeğin özgürleşmesini sağlayacağız. Bir kez daha maden ocaklarında hayatlarını kaybeden işçileri saygıyla anıyoruz, mücadeleye vesile olması dileğiyle 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyoruz.

 

Şaziye Köse-Cemalettin Yüksel 

Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri

4 Aralık 2022