Şenyaşar ailesinin Suruçta maruz kaldığı katliama ilişkin verdiğimiz araştırma önergesi AKP oylarıyla reddedildi

Meclis Grup Başkanvekillerimiz Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen'in Suruç'taki katliama ilişkin verdikleri araştırma önergesi AKP oylarıyla reddedildi:

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14.06.2018 tarihinde AKP’nin 26 ve 27. Dönem Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yanında bulunan akrabalarının Suruç’ta esnaflık yapan Şenyaşar ailesi fertlerine yönelik sözlü saldırısı ile başlayan olaylar 4 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre olaylardan üç gün önce yine aynı milletvekili, esnaf çarşısındaki aynı dükkan sahibinden AKP için oy istemiş, dükkan sahipleri ise 'Bizden size oy çıkmaz' demiştir. Bunun üzerine milletvekilinin koruması da olan kardeşi Mehmet Yıldız’ın Celal Şenyaşar’ı sözlü saldırının ardından vurduğu, esnafınaynı aileden Adil Şenyaşar'ın kaldırıldığı hastanede öldürüldüğü, Esvet Şenyaşar’ın ise oğlunun yanına gitmek isterken hastane içerisinde linç edildiği kamuoyuna yansımıştır. Esnaf çarşısındaki olaylar esnasında Milletvekili yakını olan şahıs da hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden Şenyaşar ailesi fertlerinin otopsi raporları, her üç kişinin de vahşice öldürüldüğü sonucunu ortaya koymuş, cenazelerden biri üzerinde 17 ayrı, diğerinde ise 6 ayrı ateşli silaha ait mermi çekirdeği ve bu mermi çekirdeklerine ait olan giriş çıkış izleri ile çok sayıda kesici ve delici alet izleri tespit edilmiştir.  Çok sayıda silahın kullanılmış olması saldırının planlı olduğu kuşkusunu arttırmaktadır. Ayrıca, hastane koridorlarında kameraların yerinden söküldüğü bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Hastanedeki linç esnasında hastane çevresinde bulunan kolluk güçlerinin linçe müdahale etmediği iddia edilmiştir. Tüm bu yaşananlar hastane güvenliğinde de ihmallerin olduğu sonucunu doğurmaktadır. Türk Tabipler Birliği de yaptığı yazılı açıklamada hastanede güvenlik zafiyetinin yaşandığını ortaya koymaktadır. 

Bütün bu iddiaların vahameti ortada iken adı geçen vekil ve akrabaları 24 Haziran 2018 seçimleri gününde de silahlı kişilerle birlikte okulları gezerek, sandıklara daha önceden mühürlenmiş pusulalar içeren zarfları attığı, sandık kurulu üyelerini darp ettiği iddiaları gündemdedir. Yine Suruç’ta Bilgi İlk Okulu’nda havaya ateş açılması sonucu durdurulan bir araçta mühürlenmiş oy pusula ve zarfları ortaya çıkmış, bahsi geçen okul ile ilgili soruşturma açılmıştır.

Suruç’ta yaşanan saldırı ile seçimlere 10 gün kala büyük bir provokasyon yaratılmak istenmiştir. Bu yüzden, yukarıda sözü edilen bilgiler ışığında Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde meydana gelen ve 4 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan olayın siyasi boyutuyla birlikte tüm yönleri ile araştırılması, açığa çıkartılması gerekmektedir. TBMM’nin tüm partilerin vereceği üyelerle kuracağı komisyon acilen çalışmalara başlamalı ve olayı tüm ayrıntılarıyla açığa çıkarmalıdır. Olayda ihmali ve/veya eksikliği bulunan kamu kurumlarının/görevlilerinin açığa çıkarılması önem taşımaktadır. Bu amaçla Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.

 

Fatma KURTULAN                                                                              Ayhan BİLGEN

HDP Grup Başkanvekili                                                        HDP Grup Başkanvekili

Mersin Milletvekili                                                                            Kars Milletvekili

 

24 Temmuz 2018