HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Adıyaman E T ipi Cezaevi’nde DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye saldırılarını protesto etmek ve Türkiye'nin insani yardım koridorunu açması talebiyle açlık grevine katıldıkları için Osmaniye T Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen siyasi tutsaklara dönük baskıları Meclis’e taşıdı. Konu hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, Kobanê direnişine dikkat çekmek için açlık grevi eylemine katılan tutsakların keyfi olarak binlerce kilometre ötedeki cezaevlerine sürgün edildiği bilgisini verdi. Adıyaman E Tipi Cezaevi’nde de açlık grevine katıldıkları için 7 siyasi tutsağın 20 gün önce Osmaniye T Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiğini kaydeden Sarıyıldız, “Sürgün edilenlerden Mehmet Saruhan ile geçen hafta görüşmek için Osmaniye T Tipi Cezaevi’ne giden baba Halil Saruhan yaklaşık 6 saatlik bir gecikmenin ardından görüşü gerçekleştirebilmiştir. Mehmet Saruhan’ın anlatımına göre gecikmenin nedeni görüş öncesi kendilerine çıplak arama uygulaması dayatılmıştır. Mehmet Saruhan görüşteki anlatımlarında açlık grevinde yer aldıkları için baskı ve tecrit ile cezalandırıldıklarını, hücrelerde kaldıklarını ve ortak görüş alanından yararlanamadıklarını ifade etmiştir” diye belirtti.

Cezaevlerindeki "çıplak arama" uygulaması insan haysiyetini zedelediğini ve bu tür uygulamaların giderek artmasının nedeninin faillere dönük cezasızlık politikası olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, insan hakları ve hukuka aykırı bu tür fillerin önüne geçmek için etkin soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Sarıyıldız, Bakan Bozdağ’a yanıtlaması talebi ile şunları sordu:

“Kobanê’de yaşananlara dikkat çekmek için katıldıkları açlık grevi eylemi nedeni Türkiye’deki cezaevlerinde toplam kaç tutuklu ve hükümlü farklı cezaevlerine sevk edilmiştir? Günümüzde, gelişmiş teknik imkanlar varken, tutuklulara yönelik çıplak arama uygulamasında ısrar edilmesinin amacı nedir? Bu uygulama ne kadar zaman daha sürdürülecektir? Osmaniye T Tipi Cezaevi’nde çıplak aramayı insan onuruna aykırı buldukları için kabul etmeyen tutuklu ve hükümlülere baskı kuran kolluk güçleri ve gardiyanlar hakkında herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır? Yapılmamış ise gerekçesi nedir? Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde; tutsaklara karşı uygulanan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için acilen girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”

20.11.2014