
Adana Milletvelimiz Meral Danış Beştaş'ın Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle verdiği önerge:
Adana’da gerçekleşen bir düğün konvoyu kolluk tarafından durdurulmuş ve damat adayı ve diğer araç sürücüsüne 95’er TL idari para cezası kesilmiştir. Adana’nın Yüreğir ilçesinde gerçekleşen olayda sarı, yeşil ve kırmızı renklerde puşiler asılı araçları görenler, polise ihbarda bulunmuş olup düğüne katılan araçların geçebileceği güzergâha çok sayıda asayiş ve terörle mücadele ekibi sevk edilmiştir. Polis ekipleri, damat ve gelin adayının içerisinde bulunduğu otomobil ile konvoydaki diğer 2 otomobili Adnan Kahveci Bulvarı'nda durdurarak 2 otomobildeki poşuları söküp, çöpe atmak üzere el koymuş, damat adayı ve diğer araç sürücüsüne 95'er lira para cezası kesmiştir. Gelin ve damat bu nedenle kendi düğünlerine geç kalmıştır. Tarafımca da katılım sağlanan düğünde bahse konu olay tarafıma daha sonradan aktarılmıştır.
Bu bağlamda;
1- Adana’daki düğün konvoyunda bulunan araçlara idari para cezası kesilme gerekçesi nedir? Mevzuattaki hangi madde kapsamında ceza kesilmiştir?
2- İlgili kanunlarda sarı, kırmızı ve yeşil renkli puşilerin düğünlerde kullanılmayacağı aksi halde para cezası kesileceği yazmakta mıdır?
3- Daha evvel de pek çok örneğin yaşandığı Adana’da kolluk görevlilerinin bir kısmının çalışma alanı düğün konvoyları mıdır? Kolluk görevlilerinin Adana ilindeki düğün konvoylarına yönelik özel ilgisinin kaynağı nedir?
4- Düğüne katılan yurttaşların kullandıkları puşi ve yazmaların çöpe atılması kolluğun görevlerinden midir? Bu tutum ve davranış ayrımcılık içermiyor mu?
5- Kolluk görevlilerinin düğün konvoyunda bulunan mendil renklerine yasak getirme sebebi sarı, kırmızı, yeşil renklerin Kürtleri temsil eden renkler olması mıdır?
6- Düğün konvoyunda mavi ya da beyaz renkler kullanılsa idi de kolluk para cezası kesecek miydi?
7- Hükümetinizin ayrımcılık politikası renklere değin indirgenmiş midir? Ayrımcılık ile mücadele edilmesi gerekirken neden toplumdaki ayrımcılığı derinleştiren hamleler yapılmaktadır?
8- Adana ilinde gerçekleşen bu uygulama ile kolluk görevlileri alenen halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmemiş midir? Kolluk görevlileri hakkında bu keyfi uygulamadan ötürü soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa nefret suçu işleyen kolluk görevlilerinin suçuna hükümetiniz de ortak olmuş olmuyor mu?
9- Kolluk görevlileri aracılığı ile ayrımcılığın tetiklenmesini tehlikeli bulmuyor musunuz?
10- Kolluk görevlilerinin ayrımcı uygulamalarına dair önlem alınması ne zaman gündeminizde olacaktır?
11- Halkların eğlence araçlarından birisi olan ve bir gelenek haline gelmiş olan düğünler neden kriminalize edilmektedir? Bu tür uygulamalarla Kürtlerin düğün yapma hatta eğlenme haklarının elinden alınması mı amaçlanmaktadır?
12- Kürtçe şarkı söyleyenlerin linç edildiği Türkiye’de şimdi hedef düğünler midir?
13- Halkların eğlenme ve düğün gibi en temel haklarının baskı ve zor ile susturulması ne anlama gelmektedir? Bu uygulamaları yapanlara yaptırım uygulanması başta olmak üzere ayrımcılığın toplumları ayrıştırmasına yönelik hangi tedbirleri alacaksınız?
11 Eylül 2017