Sancar: Yas havasında karşıladığımız bu Newroz’da omuz omuza olacağız

İstanbul Newroz deklarasyonu ve programı açıklandı. Elit World Otel’de yapılan toplantıya Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir'in ortak deklarasyonu okumasının ardından, Sancar da kısa bir açıklama yaptı:

Yas havasında karşıladığımız bu Newroz’da omuz omuza olacağız

2023 Newrozunu Maraş merkezli depremin yarattığı büyük yıkım ve acı ortamında karışıyoruz. Bu yıkımın ve acının sorumluluğu bu iktidardır, bu düzendedir. O nedenle bu kadar büyük yıkım, acı ve yas varken Newrozu bir şenlik havasında kutlamak bizlerin değerlerine uymazdı. Newroz’u yas ve dayanışma ruhuyla, yeniden inşa ve ayağa kalkma umuduyla kutlayacağız ve karşılayacağız. Bu Newroz, bizler için tarihi bir dönemeçte yeni yaşamı inşa etmenin de sesini yükselteceğimiz bir imkan olacaktır. Newroz’u, Newroz ateşini demokratik dönüşümün ve büyük barışın yolunu aydınlatan bir ışık olarak taşıyacağız. Belki halaylar çekmeyeceğiz ama omuz omuza duracağız. Belki sesimizde şarkılar olmayacak ama umudun cesaretin ve kararlılığın ışığı olacak. O nedenle bu Newroz yaraları hep birlikte sarma, enkazı hep birlikte kaldırma ve yeni yaşamı hep birlikte inşa etme yolunda buluşmanın Newroz’u olacaktır.

Ülkeyi enkazın altında bırakan bu iktidardan hep birlikte hesap soracağız

Bu iktidar ülkeyi karanlığa gömmüştür, toplumu enkaz altında bırakmıştır. İktidarın yarattığı bu büyük acı ve yıkımın hesabını mutlaka hep birlikte sormak zorundayız. Sormazsak kayıplarımıza saygısızlık ve geleceğe dair umutsuzluk yaygınlaşacaktır. Yıkımın bir daha asla yaşanmaması için mutlaka hesap soracağız, hep birlikte hesap soracağız.

Newroz yıkımı onarmanın, düzeni değiştirmenin günü olacak

Bu sömürü savaş ve rant düzeni depremde olduğu gibi yaşamanın bütün alanlarında büyük tahribatlar yaratmıştır, büyük yıkımlara yol açmıştır. Şimdi Newroz bu yıkımı onarmanın, bu enkazı kaldırmanın ve bu düzeni değiştirmenin imkanlarını en geniş şekilde ortaya koyacağımız bir gün olmalıdır. Bunu, Ortadoğu halklarının kadim geleneğinden devralarak ve zalimlere karşı devrimci Kawaların ruhunu yaşatarak yapacağız. Bütün halklar, bütün demokrasi güçleri bir araya geleceğiz; Newroz’da kararlılığımızı, değiştirme irademizi ve yeni yaşamı kurma hedefimizi hep birlikte haykıracağız. Yastayız acılıyız ama aynı zamanda öfkeliyiz. Değiştirme konusunda kararlıyız. Bu kararlılığı bütün toplum kesimlerinden her insana ve bireye bir çağrı olarak da dile getirmek istiyoruz.

Newroz ateşi ile demokratik dönüşümün ve büyük barışın yolunu birlikte yürüyeceğiz

Newroz alanlarını dolduralım, Newroz alanlarına gelemeyenler de Newroz ateşi ile yeni yaşam yürüyüşüne katılma iradesini bulundukları her yerde ortaya koyacaklardır. Burada bulunan bütün demokrasi güçleri ve yine Türkiye’nin bütün demokratları, bütün iyi insanları bu Newroz’u yeni yaşamın başlangıcı ve inşası, bu karanlığın bitmesi, bu çöküş düzeninin sona ermesi için büyük bir fırsata dönüşecektir. Bundan hiç şüphe duymuyoruz, değişim iradesi buradadır. Bu iktidarı değiştirme, bu düzeni değiştirme, savaşa, sömürüye ve ranta son verme iradesi buradadır. Bu irade hep birlikte Newroz meydanlarına dönüşecektir. Büyük demokratik dönüşümün ve büyük barışın yolunu Newroz ateşinin ışığında hep birlikte yürüyeceğiz. Yine çağrımı tekrarlıyorum: Newroz alanlarında buluşalım. Bu hedeflere doğru hep birlikte yürüyelim. Kararlılığımızı ortaya koyalım. Umudu büyütelim. Acıyı paylaşalım, yaraları saralım. Yeni yaşamı hep birlikte kuralım. Hepinize teşekkür ederim.

11 Mart 2023