Sancar: Baroların mücadelesi Türkiye’de yeni hak mücadelelerine ilham verecektir

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar komisyon görüşmeleri için Meclis'e alınmayan baro başkanlarını ziyaret etti. Sancar şöyle konuştu:

Esas niyet baroları etkisizleştirmek, pandemi bahane olarak kullanılıyor

Barolarla ilgili bu kadar önemli bir kanun teklifi komisyonda görüşülürken baroların temsilcilerinin komisyonda olması gerekir. Aslında Meclis'in teammüllerinde de bu vardır. Muhtemelen pandemiyi bahane olarak kullanacaklardır ama eğer niyet gerçekten katılımcı bir demokrasi olsaydı, bu binada bütün baro temsilcilerinin katılabileceği geniş salonlar da var. Dileyen milletvekillerinin de katılabileceği bir salona alınabilirdi komisyon toplantısı. Niyetin öyle sağlıkla ilgili hassasiyet olmadığı ortada. Amacın baroları etkisizleştirmek, baroları evcilleştirmek olduğu görülüyor. 

Baroların eyleminin asıl anlamı yargının bütününün haysiyetini kurtarmaktır 

Biliyorsunuz, yargı 3 ayak üzerinde kurulur, bunlardan bir tanesi eksik ve işlemiyorsa aslında yargı yoktur. Yani evrensel niteliklerde bir yargıdan söz etmek mümkün değil. Bunlar da iddia, savunma ve hüküm; yani tez, antitez ve hüküm. Bu, işin diyalektiğidir. Maalesef ilk iki ayağı çoktan iktidarın kontrolü altına girmiştir ya da iktidar burayı kontrol etmektedir. Yargı bağımsızlığının ortadan kaldırılması zaten buradan ölçülebiliyor. HSYK’nin bugün iktidarın kontrolünde olduğunu biliyoruz. Orayı kontrol etmek, yargının bütününü kontrol etmek demektir. Geriye sadece savunma kalmıştır. Bağımsızlığını, özgürlüğünü koruyan ve hala bunun peşine düşen savunma kalmıştır. Aslında bugün savunma, yargının bütününün haysiyetini savunmaya talip olmuştur. Bugün baroların bu eyleminin asıl anlamı yargının haysiyetini kurtarmaktır. Yargının haysiyetini kurtarmak ülkede adaleti kurtarmaya çalışmaktır. Adaletin çöktüğü bir toplumun çürümesi kaçınılmazdır. 

Barolar toplumu savunmak, adaleti kurtarmak adına yollara düşmüşlerdir 

Baroların baştan beri kararlı duruşu, sadece kendi mesleki çıkarları ve kendi mensuplarının çıkarı olarak görülemez. Toplumu savunmak adına yollara düşmüşlerdir, adaleti kurtarmak adına yollara düşmüşlerdir, bizler için yollara düşmüşlerdir. Biz elimizden geleni üzerimize düşeni bulunduğumuz yerden yapmaya çalışıyoruz ama herkesin hakkını savunduğu bir itiraz hareketi giderek bir haysiyet hareketine dönüşür. Baroların bu konuda öncü rol oynamaları sevindiricidir. Bu görüşmelerde muhalefet partileri ve bizler iç tüzüğün verdiği bütün imkanları sonuna kadar kullanacağız. Biz çok özel istisnalar dışında grubun neredeyse tamamını çağırdık. 

Mücadeleyi ancak hep birlikte yükselterek başarabiliriz 

Eşbaşkanlar olarak bizler de bazı oturumlara katılacağız, arkadaşlarımız grup başkan vekillerimiz ve milletvekillerimiz de adaleti savunmak ve sizlerin bu mücadelesinde pay sahibi olmak için Meclis'te her türlü gayreti göstereceklerdir. Sadece Genel Kurul oylamasına bırakılmayacak kadar önemli bir konudur. Toplumda adaletten yana derdi olan demokrasi ve özgürlük isteyen herkesin gözünün kulağının burada olması, sesinin buradaki seslerle buluşması gerekiyor. Ancak bu şekilde sonuç alabileceğimizi de biliyoruz.  Bu mücadele de ancak hep birlikte yükseltilebilir ancak hep birlikte başarabiliriz. Meclis'ten Genel Kurul'dan çıkan sonuç ne olursa olsun bu mücadele bitmeyecektir, adalet mücadelesi de haysiyet mücadelesi de, özgürlük ve demokrasi mücadelesi de devam edecektir. Sonuna kadar mücadelemizi birlikte yürüteceğimizi belirtiyoruz. 

Savunma ayağını kırarlarsa, çökecek çatının altında ilk kendi iktidarları kalacaktır

Gösteri ve yürüyüş düzenlemenin çok temel bir anayasal hak olduğu tartışma götürmez. Bunun engellenebilmesi için gerçekten çok çok ciddi sebeplerin, inandırıcı gerekçelerin olması lazım. Söylenen gerekçelerin hepsi bahanedir. Söylediniz, ‘Ankara’nın bağları’ serbest ama adalet talep etmek yasak. Ama şunu biliyoruz burada yürütülen mücadele toplumu savunma mücadelesidir. Eğer yargının savunma ayağını kırmak için inat ederlerse çökecek çatının altında ilk kalacaklar olanlar iktidarlarıdır. Toplum kendisini savunacaktır, avukatlar ve barolarla, bizlerle mutlaka savunacaktır fakat iktidar çöken yargının altında mutlaka kalacaktır. 

Bu mücadele Türkiye’de yeni hak mücadelelerine ilham verecektir

Bu mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır. Çok çok önemli bir çalışma, çok değerli bir emek veriliyor. Eminim Türkiye’de yeni hak mücadelelerine ilham verecektir. Mücadelenin içindeyiz. Sizin mücadeleniz bizim mücadelemiz diye bir şey yok, hepimizin mücadelesi var. Burada baroları iktidara biat eden, iktidara sadakatle bağlı hale getiren bir kurum haline getirmek istiyorlar. Bunlar bu tür kanunlarla sağlanmaz. Şimdi siz seçim kanununu değiştirerek olmayan bir çoğunluğu elde edemezsiniz. Bir noktaya kadar avantaj sağlarsınız. Avukatlar yerinde duruyor istedikleri yasayı çıkarsınlar ama başaramayacaklar. Bekledikleri biati ve sadakati sağlayamayacaklar. 

AVUKATLAR 

Türkiye'deki barolar olarak bizler bu yasa tasarısını kamuoyu ile birlikte öğrendik 

Kanun teklifinin görüşmelerine kabul edilmeyen baro başkanları ve avukatlar, bu teklifin kendilerinden adeta kaçırılarak, fikirlerinin alınmayarak hazırlanışına dikkat çekti: “Türkiye'deki barolar olarak bizler bu yasa tasarısını kamuoyu ile birlikte öğrendik, bu utanç vericidir. Biz bu yüzden buradayız. Diyoruz ki biz burdayız bizi de dinleyin, içeriye almıyorlar. Tek söyleyeceğimiz bir şey var, yargı içindeki tek sağlam ayağı, savunmayı da kırmayın. Biz barolar olarak bunun karşısındayız. Bunu yapıp  ülkeyi, baroları, savunmayı, demokrasiyi bitirmeyin. 

Ankara'da düğün yapmak serbest ama avukatların yürümesi yasak 

Baro başkanları ise Ankara Valiliği'nin kararının bir bahane olduğunu belirterek, “Ankarada oyun havası eşliğinde düğün yapmak serbest ama avukatların yürümesi, adalet talebinde bulunması yasak. Konuşmayalım, adalet talep etmeyelim istiyorlar. Adalet mücadelesini, insan hakları mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. Demin arkadaşlarımız söyledi bizi içeri almıyorsanız dışarı çıkın biz burada derdimizi anlatacağız. 

 

2 Temmuz 2020