Sancar: Aydın mutlaka Yeşil Sola oylarını vermeli ve iki vekili Meclise göndermelidir

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, TÖP Eş Sözcüsü Perihan Koca Aydın’da Yeşil Sol Parti’nin seçim bürosu açılışına katılarak halka hitap etti. Sancar, şunları söyledi:

Gelê me yê bi rûmet hevalên hêja ez we hemûyan bi dil û can silav dikim. Hûn hemû bi xêr hatine ser seran ser çavan hatine. Gelen spas ji bo vê coşa we. 

Sevgili kardeşlerim hepinizi yürekten selamlıyorum bu coşkunuz için teşekkürlerimi sunuyorum. Görüyorum ki burada da Aydın’da da Yeşil Sol seçime hazır. Biz seçime hazırız. Evet geliyoruz, herkes bu sesi duyuyor, ayak seslerimiz bu ülkenin dört bir yanında yankılanıyor. Geliyoruz, ne için geliyoruz? Demokrasi için geliyoruz. Bu cumhuriyeti, yüzüncü yılında demokrasi ile buluşturmaya geliyoruz. Demokratik cumhuriyeti kurmanın yolunu açmaya geliyoruz. Onun için buradayız hep birlikteyiz yürüyüşümüz büyüyor, güçleniyor, sonuca doğru ilerliyor. 

Kürtlerin özgürlüğünü sağlayacağız ki ülkeye özgürlük gelsin 

Yüzyıldır cumhuriyet demokrasi ile buluşamadıysa bunun temel sebebi Kürt sorununda inkar ve çözümsüzlük anlayışıdır. Kürt sorununda çözümsüzlük ve inkarda ısrar demokrasiyi dışarıda bırakmakta ısrar demektir. Peki demokratik cumhuriyeti nasıl kuracağız? Öncelikle bütün halklarımızın eşit olmasını sağlayacağız. Bütün inançların eşit olmasını sağlayacağız. Kürtler eşit olmadan hiçbir halk özgür olamaz. Onun için Kürtlerin özgürlüğünü sağlayacağız, eşitliğini sağlayacağız ki bu ülkeye özgürlük gelsin. Eşitlik ve özgürlük olmadan demokrasi olmaz. Bu cumhuriyeti eşitlik ve özgürlük temelinde demokrasiyle buluşturmaya kararlıyız, bunu başaracağız hep birlikte.

Kürt düşmanlığını zirveye taşıyan bu iktidarı hep birlikte göndereceğiz

Bu iktidar kendinden önceki bütün yönetimlerin inkar ve çözümsüzlük politikalarını miras aldı, sahiplendi. Bu iktidar Kürt düşmanlığını zirveye taşıdı. Her türlü yöntemi kullanarak inkar ve imha politikalarını sürdürüyor ve bu ülkeyi felaketlerin eşiğine getiriyor. O nedenle Demokratik Cumhuriyet’in yolunu açmanın ilk adımı bu iktidarı göndermektir. İnkarcı, savaşçı, imhacı zihniyete son vermektir. Bu iktidarı hep birlikte göndereceğiz. Bu iktidar şimdi de yeni bir ittifakla yürüyor, Cumhur İttifakı'nı genişleterek yürüyor. Karşımızda belki de tarihimizin en tehlikeli ve karanlık ittifakı var. Cumhur İttifakı’nın bu politik zihniyetine hep birlikte “dur” diyeceğiz. Bu ittifaka karşı halkların iradesini birleştireceğiz ve iktidarın bu dönemine, artık bu uygulamalarına son vereceğiz, hep birlikte son vereceğiz. Çünkü bizim amacımız bu ülkeye barışı getirmektir.

Kürt sorununda barışı getirmeye geliyoruz

Bu ülkeye kalıcı barış Kürt sorununda demokratik çözümle gelir. Bu ülkeye refah ve huzur Kürt sorununa demokratik çözümle gelir. Eşitlik ve özgürlük temelinde demokratik cumhuriyeti kurmak, barışın da sağlanmasını, yerleşmesini mümkün kılacaktır. O nedenle barış demek demokrasi demek. Demokrasi demek barış demek. Savaşa son vermek demek, bu ülkenin kaynaklarını insanların ihtiyaçları için kullanmak demek. Savaş politikaları yoksullaştırıyor. Görüyorsunuz, enflasyon tarihin en yüksek rakamlarında. Pahalılık aldı başını gidiyor. İktidar savaş politikalarında ısrar ettikçe halk daha da yoksullaşıyor. Yoksulluk, açlık derinleşiyor, artıyor. Ekmeğimiz için, aşımız için, onurumuz, özgürlüğümüz için Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış istiyoruz. Bunu getirmeye geliyoruz.

Aydın mutlaka Yeşil Sol'a oylarını vermeli ve iki vekili Meclis'i göndermelidir 

Sevgili kardeşlerim Aydın bu açıdan özel bir yerde duruyor, özel bir beklentimiz var Aydın’dan. Türkiye’de halkların birlikte eşit ve özgür yaşaması için Aydın mutlaka Yeşil Sol'a oylarını vermeli ve buradan bir değil iki vekili Meclis'e göndermelidir. Beklentimiz en az iki vekildir. Buradan göndereceğiniz vekiller Aydın’la Ağrı arasında, Ege ile bütün Kürt bölgesi arasında demokrasi ve özgürlük köprüsü olacaktır. Demokratik Cumhuriyet’in Aydın’dan yükselen gür sesleri olacaktır. Ortak vatanda eşit, özgür bir şekilde yaşamanın sembolleri olacaktır vekilleriniz. O nedenle çok çalışmalıyız. Ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle her tarafı gezeceğiz. Esnafla, fabrikada işçilerle, tarlada çiftçilerle buluşacağız. Amaçlarımızı mutlaka en iyi şekilde anlatacağız. Herkese diyeceğiz ki; gelin, buluşalım, farklılıklarımızla eşit yaşamı kuralım. Göreceksiniz o zaman aşımız da işimiz de garanti altında olacak. Refahımız yükselecek ve mutlaka özgür yaşamdan hepimiz en fazla nasipleneceğiz. En çok bizlerin, emekçilerin, yoksulların ihtiyacı var buna. O nedenle Aydın bu iradenin bu dönem bu seçimlerde en gür sesi olacak, temsilcilerini de bunun için Meclis'e gönderecek. Hiçbir oy boşa gitmesin, barışın da güvencesi biziz. Sömürüye karşı emeğin hakkını savunmanın da güvencesi biziz. Özgürlüğün de güvencesi biziz. Biz olmadan barış gelmez, biz olmadan bu ülkede demokrasi kurulamaz, sömürü ve talan düzeni son bulamaz. Bu yüzyıllık kısır döngüyü kırmak için iradelerimizi birleştiriyor ve geleceğin aydınlık bir şekilde kurulması için yürüyüşümüzü büyütüyoruz. 

Kobanî Kumpas Davası bu rejimin aynasıdır 

Kobanî Kumpas Davası devam ediyor. Biliyorsunuz yoldaşlarımız, eski genel başkanlarımız, yöneticilerimiz yargılanıyor. Kobanî Kumpas Davası bu rejimin aynasıdır, herkes bunu iyi görsün. Orada mahkeme heyetinin başkanı çete üyesi olduğu iddiasıyla görevden çekildi, yargılanıyor. Böyle bir yargıya kim güvenebilir? Kim bağımsız, tarafsız yargı diyebilir? Bu sadece bize karşı değildir. Bu kumpas Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerine karşıdır. Kobani Kumpas Davasını bizleri tasfiye etmek için kullanmak istediler ama orada sanık sandalyesinde oturtulan arkadaşlarımız, duruşlarıyla direnişin destanını yazdılar. İşte bu. Bütün kumpasları bu iktidarın bütün oyunlarını boşa çıkaracak gücümüz var. Bu gücü sizden alıyoruz, ittitfaklarımızdan, bileşenlerimizden alıyoruz. Türkiye emekçilerinden, kadınlardan ve gençlerden alıyoruz. En çok gençlerin kararlı duruşuna güveniyoruz. Gençler, sizler bu yolu açacaksınız ve özgürlük sizlerin ellerinden yükselecek. 

Geliyoruz, gümbür gümbür geliyoruz, yeni bir başlangıç yapmaya geliyoruz

Ramazan ayındayız, bu mübarek ayda çoğunuz oruçlusunuz. Buna rağmen bu coşku ile bizleri karşıladınız, iradenizi ortaya koydunuz. Oruçlarınızı Allah kabul etsin, dualarınız barış için, demokrasi ve adalet için olsun. Dualarımız kabul olsun. Yolumuz açıktır. Kendimize inanalım. Gücümüze güvenelim. Geliyoruz, gümbür gümbür geliyoruz. Bu ülkeyi değiştirmeye, yeni bir başlangıç yapmaya geliyoruz. Hepimiz buna varız değil mi? Bizler hazırız, Türkiye dört bir yanıyla özgürlüğün, demokrasinin, barışın, emeğin sesini duyuyor ve onun gelişini heyecanla bekliyor. Kimseyi mahcup etmeyeceğiz. Allah bizi mahcup etmesin. Başaracağız, bu irade ve inançla başaracağız. Aydın bu inançla en az iki vekili bu sesin taşıyıcısı olarak Meclis'e gönderecektir. Bekliyoruz bunu sizlerden. Seçim sonrası kutlama için buraya geleceğiz. Siyasi rehin olarak tutulan bütün arkadaşlarımızla burada sizlerle el ele halay çekeceğiz. 

Yolumuz açık olsun, Allah yardımcımız, Hızır yoldaşımız olsun. Rêya me vekirî be. Serkeftin hevalino. Bimînin di xêr û xweşiyê de. 

15 Nisan 2023