Saldırılar, ablukalar, gözaltılar işe yaramadı 24’üncü yılında komplo lanetlendi

Kürt sorununun demokratik çözümünü engellemeye ve savaşı derinleştirmeye yönelik Öcalan’a karşı gerçekleştirilen uluslararası komplo, 24’üncü yılında birçok kentte “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşlerle protesto edildi. Partimizin de dahil olduğu ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde gerçekleştirilen eylemler kapsamında, Van’da üç koldan yürüyüşe geçildi. Kentin üç ayrı noktasında bir araya gelen halk, DBP Van İl Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. Aralarında milletvekillerimizin de olduğu gruplar polis tarafından engellendi. Kenti ablukaya alan polis saldırısında onlarca kişi gözaltına alındı. 

Polisten milletvekiline düşmanca tutum: Habip Eksik’in ayağı kırıldı

Hakkari Yüksekova’da gerçekleştirilen yürüyüşe de polis saldırdı. Polisin saldırısı sonrasında Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik hastaneye kaldırıldı. Ayağı kırılan Eksik’e ilk müdahale Yüksekova Devlet Hastanesi'nde yapıldı. Yüksekova’da en az 16 kişi gözaltına alındı. 

İstanbul’un birçok noktasında yürüyüşler gerçekleşti

İstanbul’da da Taksim, Kadıköy ve Sancaktepe başta olmak üzere pek çok noktada bütün engellemelere rağmen komplo ve tecrit protesto edildi. Taksim’de bir araya gelenlere saldıran polis burada çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Vekiller ablukaya alınırken destek vermeye gelen herkes ya gözaltına alındı ya da zorla uzaklaştırıldı. Burada konuşan Milletvekilimiz Ömer Öcalan, Ecevit’in “Öcalan’ı bize niye verdiler anlamadım” sözlerini hatırlatarak bu komplonun Türkiye halklarının başına çorap ördüğünü söyledi. Öcalan, komplonun tecrit ile sürdürüldüğünü ve bunun da toplumsal barışı zedelediğini söyledi. 

Yürüyüşleri engelleyemediler: Ya özgürlük ya özgürlük

Mardin’in Kızıltepe ve Ağrı’nın Doğubayazıt ilçelerinde bütün engellemelere rağmen komploya karşı yürüyüşler gerçekleştirildi. Kızıltepe’de konuşan ve “Sayın Öcalan Orta Doğu’da barışın teminatıdır. Türkiye’nin demokrasisinin teminatıdır” diyen Ebru Günay, “Özgürlük için bedel ödeyen, gönlünü özgürlüğe yatırmış milyonların önünde kimse duramaz. Nasıl ki 24 yıldır İmralı'da bütün tecrit politikalarınıza rağmen sonuç alamadıysanız bugün de ne bariyerlerinizle ne polis şiddetinizle, ne baskılarınızla, ne gözaltılarınızla, ne tutuklamalarınızla, ne de zindanlarla Kürt halkını korkutamayacaksınız. Bizler mutlaka ve mutlaka bu topraklara demokrasiyi ve özgürlüğü getireceğiz. Çünkü şimdi herkes ‘Jin, jiyan, azadî’ diyor. Çünkü herkes şimdi özgürlüğe yürüyor. Ya özgürlük ya özgürlük” şeklinde konuştu.

Barışın ve demokrasinin yolu İmralı'dan geçer

Doğubayazıt’ta konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise "24 yıl önce uluslararası bir komplo ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Türkiye’ye teslim edildi. 24 yıldır tecrit devam ediyor. Komployu planlayanlar Sayın Öcalan'ın fikirlerinin yayılmasının önüne geçmeye çalıştılar ama İmralı'daki direniş bu anlayışı kırdı. Barışın, demokrasinin ve özgürlüğün yolu İmralı'dan geçer. Tecridi kınıyoruz. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" dedi.

Urfa’da yüzlerce kişi yürüyüşle komplo ve tecridi lanetledi

Öcalan’ın doğum yeri olan Urfa’da da bütün engelleme ve gözaltılara rağmen yüzlerce kişi yürüyüşle komployu lanetledi. Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda biraya gelen kitle sık sık attığı sloganlarla komplo ve tecride yönelik tepkisini dile getirdi. 

Amed’de kitlenin bir araya gelmesine izin verilmeden grupların tamamı farklı bölgelerde ablukaya alındı, pek çok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Barış anneleri, Amed İl Eşbaşkanlarımız Gülistan Atasoy Tekdemir, Zeyyat Ceylan ve DBP İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun da bulunuyor. İzmir’de biraraya gelen çok sayıda kişi de açıklama yaparak komployu protesto etti. İl binasına gelen kitleye müdahale eden polis aralarında İl Eş Başkanları Berna Çelik, Çınar Altan’ın da bulunduğu bazı kişileri gözaltına aldı. 

Çukurova’da da saldırıya rağmen tecrit ve komplo protesto edildi

Adana ve Mersin’de de yüzlerce kişi komployu protesto etti. Her iki kentte de kitleyi ablukaya alan polis, Adana HDP İl binası önünde toplanan gruba müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Buna rağmen hem Adana’da hem de Mersin’de basın açıklamaları yapılarak, komplo ve polisin tutumu kınandı. 

9 Ekim 2022