Sakaryada Kürtçe konuştuğu için katledilen Kadir Sakcinin davasında katile müebbet

16 Aralık 2018 tarihinde Sakarya’nın Hendek ilçesinde Kürtçe konuştuğu için uğradığı ırkçı saldırı sonucu hayatını kaybeden Kadir Sakci ve ağır yaralanan oğlu Burhan Sakci’ya ilişkin davadan karar çıktı.

Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Partimiz Hukuk Komisyonu ile ÖHD’li avukatların başından beri müdahil olarak takip ettikleri davanın karar duruşmasında sanık Hikmet Usta’ya Kadir Sakci cinayetinden müebbet, Burhan Sakci’yi kasten öldürmeye teşebbüsten 15 yıl ve silah bulundurma suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Olaydan sonra sanık Hikmet Usta’yı Bursa’ya kaçıran tutuksuz sanık Recep Eş’e ise 5 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti sanık Hikmet Usta hakkında herhangi bir indirimde bulunmadı.

Esasen nefret cinayeti kapsamında değerlendirilmesi gereken olayın ilk günden itibaren başta Sakarya Valisi olmak üzere mülki idare amirleri tarafından üstü örtülmeye çalışıldı. Hukuk Komisyonumuz ve ÖHD’li avukatlar ise yargılamanın her aşamasında, cinayetin bütün delilleriyle basit bir “sarhoş saldırısı” olmadığına ve olayın nefret suçu ve ırkçılık kapsamında işlendiğine işaret ederek hükmün de bu temelde kurulmasını istedi.

Sakarya Valiliğinin olaydan hemen sonra yaptığı açıklamada, “Olayın etnik bir temeli bulunmuyor” iddialarının aksine savcılığın mütalaasında saldırganın baba ve oğul Sakcilere “Suriyeli misiniz” sorusunu yönelttiği bilgisine yer vermesiyle valiliğin bu açıklaması çürütülmüş oldu. Avukatlar, sonuçlanan davaya ilişkin yaptıkları değerlendirmede, olayın üstünün örtülme çabalarına rağmen bu katliamın ırkçılık temelinde gerçekleştiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Partimiz bundan sonra da her türlü nefret saldırısı ve cinayetinin takipçisi olacak ve mağdurların yanında yer alacaktır.

6 Aralık 2019