
İstanbul Milletvekilimiz Garo Paylan'ın İstanbul'da göreve başlayan “Gece Kartalları”na ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:
İstanbul’da “Gece Kartalları” adı verilen 386 bekçi 14 Ağustos günü göreve başlamıştır. Teorik ve uygulamalı eğitimden geçtiği belirtilen bekçilerin, ilk başta günbatımından gündoğumuna kadar polislerle gece devriyesine katılacağı belirtilmektedir. Çarşı ve mahalle bekçilerinin ardından her mahallede iki kişinin nöbet tutacağı bir sisteme geçileceği, sistemin İstanbul’da oturması durumunda, uygulamaya ülke genelinde başlanacağı söylenmektedir.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Gayrettepe biriminde, 386 bekçinin göreve başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan bekçilere “Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin” talimatını vermiştir.
Bu bağlamda;
1) 14 Ağustos itibarıyla göreve başlayan 386 bekçi ve önümüzdeki günlerde göreve başlaması beklenen 314 bekçi kaç günlük, nasıl bir eğitimden geçmişlerdir?
2) Bekçilere insan hakları eğitimi verilmiş midir?
3) Bekçi olacak kişiler hangi kriterlere göre seçilmişlerdir?
4) Henüz uygulamanın başında bekçilere silah kullanma yetkisi verilmesini doğru buluyor musunuz?
5) İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın bekçileri “silahlarını kullanmaya” özellikle teşvik etmesi sonucunda, bekçilerin silahlarını keyfi bir şekilde kullanmalarının önlenmesi için ne gibi düzenlemeler yapılmıştır?
16 Ağustos 2017