Partimizin iki belediyesi daha kayyım eliyle gasp edildi

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcümüz Ayşe Acar Başaran'ın açıklaması:

15 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen ev baskınları ile Nusaybin (Mardin) İlçe Belediyesi Eş Başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut; Yüksekova (Hakkari) Belediyesi Eş Başkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı; Erciş (Van) Belediye Eş Başkanları Yıldız Çetin ve Bayram Çiçek; Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, Nusaybin Belediye Meclis üyesi Mehmet Emin Alkan, Erciş Belediye Meclis üyesi Erhan Akbaş, Erciş HDP İlçe Eş Başkanları Hicran Kandemir, Şakir Asıl gözaltına alınmışlardır.

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Cihan Kahraman, Yüksekova Belediye Eş Başkanlarımız İrfan Sarı ve Remziye Yaşar; Nusaybin Belediye Eş Başkanlarımız Semire Nergiz ve Ferhat Kut’un hukuksuzca tutuklanmaları yetmezmişçesine, İçişleri Bakanlığı partimizin demokratik yollarla kazandığı Nusaybin ve Yüksekova belediyelerine de kayyım atamıştır. Halkın iradesini gasp etmiştir.

Böylece partimizin yerel seçimlerde kazandığı üç büyükşehir belediyesi ve dört ilçe belediyesi gasp edilmiştir. 31 Mart 2019 seçimlerinden bu yana, çeşitli tarihlerde olmak üzere sonuncularla birlikte toplam 8 Belediye Eş Başkanımız, 2 İl Genel Meclis Üyemiz ve 1 Belediye Meclis Üyemiz tutuklanmıştır. Tutuklanan belediye eş başkanlarımızın neredeyse tümünün dosyalarının ana damarını oluşturan “gizli tanık” beyanlarının siyasi amaçlarca kurgulandığını görmekteyiz.

Her ağzını açtığında iktidarını “sandıktan çıkmış olmaya”, “millet iradesine” dayandıran AKP Genel Başkanı ve tüm yöneticiler, sandıktan çıkan halk iradesini ayaklar altına alarak, seçme ve seçilme hakkını sistematik olarak ihlal etmektedir. Sandık bu iktidar için yalnızca kendi kazandığı sürece makbuldür. 2015’ten bu yana sürdürülen bu hukuksuz ve haksız intikam siyasetinin faturasını ise yoksullaşan ve baskıları yaşayan Türkiye halkları ödemektedir.

Sınırın ötesinde savaş suçları, sınırın bu yanında ise anayasal suçlar işleyen; Kürt halkının kazanımlarını kayyım siyaseti ve baskılar ile alaşağı etmeye çalışan AKP-MHP ittifakı, düştüğü bataklığa tüm toplumu çekmeye çalışmaktadır.

Yalnızca AKP’yi mağlup ettikleri, Türkiye halklarına zulüm siyasetine mahkum olmadıklarını gösterdikleri için hedef alınan, gözaltına alınan, tutuklanan tüm geçmiş dönem milletvekillerimizin, Eş Genel Başkanlarımızın, belediye eş başkanlarımızın, belediye meclis üyelerimizin, parti yöneticilerimizin ve partimizle birlikte faaliyet yürüten üyelerimizin, bileşenlerimize mensup dostlarımızın serbest bırakılması; görevden uzaklaştırılan belediye eş başkanlarımızın göreve iade edilmesi için tüm yetkililere bir kez daha çağrı yapıyoruz.

Bu hukuksuz, keyfi adımlar iktidarın zulmünü ve niyetini apaçık ortaya sermektedir. Niyet, demokratik siyaseti işlevsiz kılmak ve tasfiye etmektir. Hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu tam olarak hakim kılmaktır.

Tüm Türkiye ve uluslararası demokratik kamuoyunu demokratik siyasete destek vermeye, intikam siyaseti yürüten AKP iktidarına karşı durmaya çağırıyoruz.

Ayşe Acar Başaran
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü
Batman Milletvekili
19 Ekim 2019