Partimize uluslararası destek sürüyor: İskoçya ve Avusturyadan tepki

Partimize yönelik saldırıya dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Avusturya Yeşiller Partisi destek açıklaması yaparken, İskoç Yeşiller Partisi adına İskoçya parlamentosuna önerge verildi.

Avusturya Yeşiller Partisi Dış İlişkiler Sözcüsü Ewa Ernst-Dziedzic yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Erdoğan'ın özgürlük ve insan haklarını sürekli ayaklar altına almasına alışığız. Fakat son yıllarda farklı düşünenlere karşı en büyük gözaltı dalgası ile bu yeni bir boyut kazandı. 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış. Birçok gözaltı için gerekçe Türkiye'de 2014'te yapılan protestolardır. Bu protestolar Suriye'nin Kürt şehri Kobani'yi işgal etmeye çalışan İslam Devleti terör milislerine karşı yapılmıştı. Rejime karşı olanlar için açılan soruşturma dosyaları geçmişte olduğu gibi çoğu zaman keyfi ve muhalefeti sindirmeye yöneliktir. Bu nedenle uluslararası topluluğun net bir tutum göstermesi gerekmektedir.  

İskoç Yeşiller Partisinden Dış İlişkiler Sözcüsü Ross Greer ise İskoçya parlamentosuna HDP’ye yönelik son gözaltı dalgasına ilişkin endişelerini ifade ettiği ve Birleşik Krallık Hükümetine diplomatik olarak müdahalede bulunma çağrısı yaptığı bir önerge verdi.  

Greer önergesinde şu ifadelere yer verdi:  

İskoçya parlamentosu; seçilmiş belediye başkanları da dahil olmak üzere HDP'lilerin gözaltına alındığı haberlerine dikkat çeker, bu gözaltıları Türkiye'deki Kürt halkını ve demokratik muhalefeti sindirme ve susturma girişimi olarak görür, bu gözaltıların çoğunun IŞİD'in 2014'te Kürt kenti Kobani'ye düzenlediği saldırıya karşı yapılan ve Türk yetkililerce sert şekilde bastırılan protestolarla bağlantılı olduğunu bilir, HDP'ye ve Türkiye'deki diğer Kürt ve demokratik örgütlere yönelik süregelen baskıların özellikle de seçilmiş temsilcilerin tutuklanma, görevden alma ve yerlerine merkezi hükümetin atadığı kişileri getirmesine yönelik endişelerini dile getirir. Birleşik Krallık Hükümetine, Türkiye'deki Kürt halkının haklarını korumak için gereken tüm diplomatik araçları kullanması çağrısını yapar.  

Ross Greer ayrıca yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan'ın Kürt halkına ve seçilmiş temsilcilerine yönelik kampanyası demokrasiye karşı bir suçtur. Avrupa ülkeleri, özellikle Birleşik Krallık, bunu çok uzun süre görmezden geldi. Avrupa, Türk rejimine karşı sert bir kolektif tavır almalıdır. IŞİD ile mücadelede ya da başka bir anlamda bizim müttefikimiz olmadıklarını kabul etmeliyiz. Bunun yerine HDP ve Türkiye'de temel demokratik özgürlükler için mücadele edenlerin yanında durmalıyız."

30 Eylül 2020