Partimiz ile uluslararası dayanışma devam ediyor

Partimize yönelik saldırılara karşı uluslararası destek ve dayanışma mesajları devam ediyor. Şimdiye kadar pek çok uluslararası çevre dayanışma açıklaması yaparken, bu çevrelere en son olarak Sinn Fein, Fas Demokratik Yaklaşım Partisi ve Avrupa'daki yeşil partilerin çatı partisi olan Avrupa Yeşiller Partisi de katıldı. 

Sinn Féin Milletvekili Michelle Gildernew (1981'de açlık grevinde yaşamını yitiren Bobby Sands'in de vekili olduğu Fermanagh ve South Tyrone bölgesinden milletvekili) yaptığı açıklamada "uluslararası toplumun Türk yetkililerin HDP’yi bastırma girişimlerine karşı durması" çağrısında bulundu. Gildernew açıklamasında şunları söyledi:

Türk yetkililerin HDP'yi kapatmak için harekete geçtiklerine dair haberler çok endişe verici. Bu, demokrasiye ve Kürt halkının demokratik olarak seçilmiş temsilcilerine yönelik bir saldırıdır. Uluslararası toplumun demokrasiyi savunması ve bu ihlale karşı sesini yükseltmesi gerekiyor.

Sürdürülebilir barışçıl bir çözüm bulmak için Türkiye'nin HDP ve diğer Kürt gruplarıyla samimi ve anlamlı bir şekilde ilişki kurması gerekiyor.

Fas’tan Demokratik Yaklaşım Partisi Ulusal Merkez Komitesinin açıklaması:

Türkiye’de rejimin, bugüne kadar HDP kadrolarının, milletvekillerinin, yerel ve bölgesel seçilmiş temsilcilerinin tutuklanmasına yol açan şiddetli baskısının şimdi de partinin yasaklanmasıyla sonuçlanabileceği haberlerini öğrenmiş bulunmaktayız.

Partimiz, HDP’ye yönelik bu pervasız baskıyı şiddetle kınıyor; içinden geçtiği bu zor dönemde, HDP ile dayanışmasını ifade ediyor ve dünyadaki tüm demokratik güçleri HDP’nin yanında durmaya ve tutukluların serbest bırakılmasını ve seçilmiş temsilcilerin görevlerine geri dönmesini talep etmeye çağırıyoruz. 

Avrupa Yeşiller Partisinin açıklaması:

17 Mart Çarşamba günü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı HDP’nin kapatılmasını talep etti. Bu karar başka bir darbedir ve Türk yargısının demokratik siyasi muhalefete yönelik devam eden saldırılarının bir parçasıdır. Sivil aktivizmin ve özgür medyanın hükümet tarafından uzun süredir bastırıldığı Türkiye'de, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında yaşanan gerilemenin bir başka işareti olan bu durum kabul edilemez.

Avrupa Yeşiller Partisi olarak, HDP'nin kapatılması talebinin reddedilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türk hükümetini parti çoğulculuğuna ve demokratik muhalefet güçlerine saygı göstermeye çağırıyoruz. Özellikle tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca Avrupalı devlet başkanlarına Türkiye'de hukukun üstünlüğünün halini bir sonraki Avrupa Konseyi toplantısında görüşmelere dahil etmeye çağırıyoruz.

Avrupa Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Evelyne Huytebroeck ise şu yorumu yaptı:

Türkiye ile AB arasındaki ilişki kesinlikle temel demokratik ilkelere dayanmalıdır. Demokratik bir muhalefet partisinin böylesine otoriter bir şekilde engellenmenin modern demokrasilerde yeri yoktur. HDP'yle ve Türkiye'deki tüm demokratik ve sivil güçlerle birlikte olduğumuzu ifade ediyoruz. Genç çevreci aktivist Cihan Erdal gibi siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır.

İtalyan Demokrat Partisi (PD)’nden Avrupa Parlamenteri Massimiliano Smeriglio:

“Türk yetkililer, ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü olan HDP'nin kapatılması çağrısında bulunuyor. Bu, kınamamız gereken bir saldırıdır. Demokrasiye ve Kürt halkına yönelik bir saldırıdır.”

22 Mart 2021