Parlamento Grubumuz Vanda toplandı

Parlamento Grubumuz, yeni dönem stratejilerini belirlemek üzere Van’da bir araya geldi. Toplantıda bir konuşma yapan Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan şu ifadeleri kullandı: 

HDP olarak ilk defa 24 Haziran seçimlerinden sonra grubumuzu bir araya getirdik. Önümüzdeki sürece dair bir yol haritası, bir politik hat belirlemek üzere bir araya geldik. Elbette seçim sürecindeki OHAL koşullarında yaşadığımız sıkıntılar ama aynı zamanda 24 Haziran’da elde ettiğimiz başarıyı değerlendireceğiz. Ayrıca eksiklerimizi masaya yatıracağız. En önemlisi bundan sonra yapacaklarımızı belirleyeceğiz. TR halkları bizimm ne yapacağımızı bekliyor. Bu üç günlük toplantıda belirleyeceğimiz hat halklarımızın geleceği açısından son derece anlamlı. 

Dün Suruç katliamının yıl dönümüydü. IŞİD saldırısıyla katledilen 33 insanımızı anmak üzere yurttaşlarımızı bir araya geldi. Ama bu anmalara ne yazık ki müdahale ve gözaltıyla cevap verildi. Elbette 33 insanımız aramızda olmasalar da yüreğimizde sıcak, güzel yüzleri hep var olacak. Bir kez daha rahmet diliyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın da bir an önce serbest kalmasını istiyoruz. 

Seçim sonuçları HDP’siz bir siyaset olmayacağı gerçeğini açığa çıkarmıştır 

24 Haziran seçim sonuçları tekçi ve milliyetçi iktidar bloğuna karşı halklarımızın demokratik çıkışı niteliğinde olmuştur. Ezilen tüm halklarımız demokratik parlamenter sitemde ısrarcı olmuşlardır. Tekçiliğe karşı çoğulculuğu esas alan bir politik duruşu ortaya koymuşlardır. Seçim sonuçları bir kez daha HDP’siz bir siyaset olmayacağı gerçeğini açığa çıkarmıştır. 

15 Temmuz 2016’dan bu yana ülke darbe koşullarıyla yönetilmektedir. AKP iktidarı darbe girişimini fırsat haline dönüştürmüştür. Her türlü haksızlığı ve hukusuzluğu Türkiye halklarına dayatmıştır. KHK ile ihraçlar, vekillik düşürmeleri, hukukun askıya alınması darbe uygulamalarıdır. 24 Haziran’a bu koşullarda girip barajı aştık. Barajı aşmak elbette büyük bir başarı. Eksikliklerimizi masaya yatıracağız, yoğun bir çalışma içine gireceğiz. Çünkü HDP, halklarımızın umudu ve yarınıdır. Bu bilinçle hareket edeceğiz.

Geçici OHAL kalkıyor, kalıcı OHAL hayata geçiyor

Önümüzde çok zorlu bir süreç var, demokratik muhalefeti yükseltmemiz gereken bir siyasi süreçle karşı karşıyayız. Meclis’e sunulan OHAL kanunu darbe uygulamalarını kalıcı hale getirmenin yasasıdır. Geçici OHAL’in kalktığını kalıcı OHAL’in hayata geçtiğini bir kez daha ifade etmek isteriz. Biz demokratik bir anayasanın takipçisi olacağız. Savaşa karşı her zaman barışı savunacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için mücadele edeceğiz. Bundan sonraki süreçte kadınların eşitliği meselesinde, kadınların uğradığı tüm haksızlıklara karşı mücadele edeceğiz. Bu anlamda kadın çocuk engelli haklarını savunmak bizler için önemli bir görevdir. 

Barışçıl bir dış politikayı esas alacağımız bir sürece gireceğiz. Türkiye’nin son dönemde dış politikada yaşadığı çıkmazın bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Ortadoğu halklarına yaşatılan zulümde AKP hükümetinin büyük bir payı var. Böylesi bir durumda Türkiye’nin hem ekonomisini hem siyasal anlamda yaşayacağı sıkıntıları giderek artacaktır. Bundan sonraki dönemde uzlaşmacı bir dış politikanın esas alınması noktasında sorumluluk üstleneceğiz. 

Halkların umudu HDP'dir

Zor bir döneme giriyoruz ancak büyük bir mücadele vereceğiz. Biz biliyoruz ki Kürt halkının, Alevi halkının, kadınların umudu HDP’dir. Biz bu inançla yola çıktık. Bundan sonraki dönemde de kadınların, gençlerin, tüm halkların, tüm inançların yanında olacağız. 

Bir eksiğiz, Leyla Güven rehin 

Bugün bir eksiğiz. Leyla Güven hala cezaevinde. Hakkari halkının seçtiği Leyla Güven’in hukuksuzca rehin tutulduğu bu dönemde bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Leyla Güven bir an önce tahliye edilmeli ve parlamentodaki yerini almalıdır. 

Türkiye halkları savaş istemiyor

Bu baskılar sürecek. Ancak bizler güçlü olduğumuzu biliyoruz. Türkiye halklarının, kadınların, gençlerin, engellilerin bizimle olduğunu biliyoruz. Biz bu güce güveniyoruz, Türkiye halklarına güveniyoruz. Biz biliyoruz ki Türkiye halkları savaş istemiyor. Türkiye halkları barıştan yana bir tavır sergiliyor. O yüzden üzerimize düşen görevi ve sorumlulukları yerine getireceğiz. 

Taziyeye gitmek sorumluluğumuz

Şimdiden başladılar. Milletvekili arkadaşlarımıza her türlü baskıyı yapmaya dünden başladılar. 4 milletvekili arkadaşımıza hızla soruşturma açıldı. Arkadaşlarımız taziyeye gittiler. Bu bizim kültürümüzde var. Taziyeye gitmek bizim sorumluluğumuzdur. Kim neden dolayı yaşamını yitirirse yitirsin biz ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz. İnsanların yaşamını yitirmediği bir süreç için mücadele edeceğiz. Ama bugün bu çatışmalı süreç devam ediyorsa aileleriyle birlikte olmak bizim sorumluluğumuz. Kimse sahipsiz değil, ailelerimiz sahipsiz değil. Bütün milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum, hangi ilden seçildiysek orada yaşanan en ufak üzüntüye de sevince de ortak olacağız. Elbette insanların yaşamını yitirmemesi için mücadele edeceğiz ama bu dönemde insanlar hayatını yitiriyorsa ailelerin yanında olacağız. 

İşkence kabul edilemez

Birkaç gün önce Van’da bir mahallede yaşanan çatışma sonrası bir aileden 7 kişinin gözaltına alınması, bundan sonraki süreçte Kürt halkına yaklaşımın nasıl olacağının göstergesidir ki bunların içinde iki kişi çocuk. Gözaltında işkenceye hakarete maruz kaldılar. Bu ülkede hukuk varsa gereğini yerine getirilir. Suçlu varsa elbette ki cezalandırılır ama işkence kabul edilemez. Biz HDP olarak bunu kabul etmiyoruz, bu insanların hukuki olarak yanlarında olacağız. 

 

21 Temmuz 2018

Etiketler: #pervin buldan