Öztürk: Leyla Güven’in bu onurlu duruşunu kutluyoruz

DTK Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekilimiz Berdan Öztürk'ün, Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven'in Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına ilişkin yaptığı açıklama.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu yargılandığı dava Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme DTK Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, İmam Taşçıer, Muazzez Orhan, Remziye Tosun, Selçuk Mızraklı ve il örgütü yöneticileri takip etti.

Kelepçe takılmasını protesto eden ve duruşmada açlık grevi kararını açıklayan Güven, mahkemeye SEGBİS ile bağlandı. Savcı, dosyada istenilen belgelerin getirilene kadar tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme 26 Aralık’a ertelendi.

Duruşma sonrası açıklama yapan DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk’ün Kürtçe’den Türkçe’ye çevrilen açıklaması şöyle:

AKP devleti ve hükümeti, bir kez daha Leyla Güven’i tahliye etmedi. Zaten, bu konuda herhangi bir beklentimiz de yoktu. Daha önce mahkeme tahliye kararı vermesine rağmen başka bir mahkeme 4 saat sonra bu kararı bozdu. Bugün duruşmada Leyla Güven de bu konuya dikkat çekti. Güven, birçok şeyi dile getirdi, özellikle vurguladığı şey Kürt siyasetine yönelik yapılan ayrımcılıktı ve mahkemelerin de Kürt siyasetçiler hakkında farklı farklı kararlar verdiğine işaret etti. Daha önce başka bir milletvekili yargılandı, ceza aldı ve ceza aldığı gün tahliye edildi. Bugün Güven hakkında verilmiş bir karar yok, ancak tahliye edilmiyor. Bugün mahkeme Kürt siyasetçilerine yönelik ayrımcı yaklaşımını bir kez daha açık etti. Bu durumu ilk kez yaşamıyoruz ve Leyla Güven de bu duruma dikkat çekti. Bizim de Leyla Güven’in de bu duruşmadan ve mahkemeden herhangi bir beklentimiz yoktu.

Güven Kobanî'ye yönelik saldırıları işgal olarak değerlendirdi

Leyla sözlerini açık açık dile getirdi ve şunları söyledi: “Ben Afrîn işgaline karşı çıktığım için tutuklandım ve buradayım. Bugün Kobanî'ye yönelik saldırılar var. Şayet bugün beni serbest bırakırsanız çıkıp yeniden Kobanî'yi işgal ediyorsunuz, bu yaptığınız işgaldir derim. Ben siyasetçiyim, fikirlerimden vazgeçmem. Bu söylediğim gün yeniden beni tutuklarsınız. Çünkü siz siyasetin kontrolündesiniz. Sizin iradeniz size ait değil, sizin iradeniz Ankara’ya bağlıdır. Türkiye’yi ne hale getirdiğiniz ortadır.” Leyla Güven, Sayın Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecride dikkat çekti ve Öcalan’ın sadece Türkiye halkları değil aynı zamanda Ortadoğu halkları için de umut olduğunu söyledi. Öcalan’ın bir siyaseti ve çözüm önerileri olduğuna işaret etti.

Tecride karşı açlık grevine başladı

Leyla Güven tecridin de sadece Öcalan’a yönelik uygulanmadığını Kürt halkına yönelik bir tecrit olduğunu söyledi. Kendisi de Kürt halkının bir evladı olarak bu tecride karşı süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığını açıkladı. Bugün yüzlerce, binlerce Leyla Güven var. Kendi duruşlarından ve mücadelelerinden geri adım atmıyorlar. Kendi iradelerine halklarının onuruna sahip çıkıyorlar. Leyla Güven bugün kelepçe takmayı reddettiği için mahkemeye gelmedi. Bu duruş halkımızı layık olduğu bir tutum ve duruştur. Biz de DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in bu tutumunu kutluyoruz. Leyla Güven halkının iradesine sahip çıktı, güçlü bir tutum sergiledi, kendisini kutluyoruz.

Soru: Acaba bu konuda AYM’ye bir başvurunuz olacak mı?

Başvurumuz olacak. Türkiye’de hukuk yok ancak yine de başvurumuzu yapacağız. Sonrasında avukatlarımız AİHM’e gidecek. Türkiye’de hukuk yok AKP ne derse yargı onu yerine getiriyor. Ancak dünyada küçük de olsa hukuk var. Leyla Güven ile Enis Berberoğlu’nun durumu arasında hiçbir fark yok. Hatta Berberoğlu ceza almıştı. Niye serbest bırakıldı demiyorum, ama Güven hakkında bir karar ve hüküm de yok. Bu durum onların Kürt siyasetçilerine yönelik ayrımcı tutumlarını gösteriyor. Bize, siyaset yapmayın diyorlar. Ancak biz nerede olursak olalım, içeride dışarıda, yine de doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz.

7 Kasım 2018