Orman yangınlarına karşı yetkilileri şimdiden harekete geçmeye çağırıyoruz

Ekoloji Komisyonumuzun açıklaması:

İklim krizi, tetiklediği dönemsel hava olayları daha şiddetli geçtiği bir yaz dönemi geçirmemize neden oluyor. 2016 yılında gerçekleşen El Nino etkisi 2023’te daha şiddetli bir şekilde tekrarlanıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü 2023 Temmuz ayı sıcaklık artışları ve sıcak hava dalgalarının ani sıcaklık değişikliklerine ilişkin ciddi uyarılarda bulunuyor.

11-16 Temmuz dünya genelinde etkili olan ve Afrika Sıcak Hava Dalgası olarak adlandırılan dalganın Türkiye ve Kürdistan’ı da etkisi altına alacağı, sıcaklıkların 5-10 derece mevsim normali üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Türkiye’deki 16 Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve Suriye’deki meteorolojik ölçüm tahminleri de bu uyarıları doğruluyor. Buna karşın Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlükleri uyarıları ve yerel yönetimlerin alması gereken önlemler yetersizdir. Yerel yönetimlerin alması gereken tedbirlere ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları da neredeyse yok denecek kadar azdır.

Sıcak hava dalgalarının en büyük etkisi orman yangınlarıdır. Türkiye ve Kürdistan’daki orman varlıkları yeterince nemi olmayan, bakımsız ve korunmayan ormanlardır. Ekolojik varlıklara saldırılar, madencilik faaliyetleri, enerji yatırımı faaliyetleri ekolojik kriz içindeki ormanları korumasız hale getirmiştir. Afrika Sıcak Hava Dalgası sebebi ile Akdeniz, Ege, Marmara bölgesindeki orman varlıkları tehlike altındadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sıcak hava dalgası sebebi ile gerçekleşmesi muhtemel yangınlara karşı orman varlıklarının bulunduğu yerellere ciddi uyarılar yapmadığı, gerekli tedbirleri almadığını görüyoruz. Gün ışığının yangına sebebiyet verecek kadar ısıtabileceği her bir orman varlığı bölgesinde, nemlendirme ve temizlik çalışmaları acil şekilde yapılmalıdır. Yangın söndürme uçakları yangın tehlikesine karşı ormanları nemlendirmek için orman varlıklarına su taşımada aktif kullanılmalıdır. Bu bölgelerdeki yerel yönetimler, uyarı beklemeden harekete geçmeli ve gereken tedbirleri almalıdır.

Sıcak hava dalgaları kararsız hava olaylarının da habercisidir. Ekolojik varlıkları tahrip edilmiş, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere yanlış kentleşmenin bulunduğu bölgeler ciddi sel baskını tehlikesi altındadır. Serhat ve Botan bölgeleri için de sel baskını riski yüksektir. Kayyım belediyelerinin olduğu bölgelerde halkımızı bu tarihlerde gerekli tedbirli almaya çağırıyoruz.

Hasta, yaşlı, çocuk ve hamileler güneş çarpması riskinin yanı sıra aşırı sıcaklardan dolayı birçok sağlık sorunuyla yüz yüzedir. Ani sıcaklık artışı canlı vücudunun dayanma sınırını zorlayacağı için gölgede kalmak ve yeterince su almak kritik öneme sahiptir. Başta yerel yönetimler olmak üzere yurttaşlarımızı sokak hayvanları için su bırakmaya ve gölgelik alanlar oluşturmaya çağırıyoruz.

HDP Ekoloji Komisyonu
13 Temmuz 2023