Ölüm gemisini durdurmak hepimizin ortak sorumluluğudur

Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Naci Sönmez'in açıklaması:

Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerine getirilerek Sök Denizcilik adlı firma tarafından sökülmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan onay aldığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. 

62 yaşındaki Fransız yapımı uçak gemisi Nae Sao Paulo, daha önce sökülen "Clemenceau" adlı gemiyle aynı yılda yapılmış ve hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. İngiltere’nin tersane kayıtlarına göre sökümü yapılan Clemenceau isimli gemiden 900 tonu asbest olmak üzere 1300 ton tehlikeli atık çıkarıldı. Pasifik Okyanusunda nükleer denemelere katılan Nae Sao Paulo'da da benzer miktarda ya da daha yüksek oranda tehlikeli atık olduğu tahmin edilmektedir. Brezilya’nın Türkiye’yi kapsayan İzmir Protokolü’nü tanımaması, Cebelitarık Boğazı’ndaki olası geçiş devletleri olan İspanya, Fas ve İngiltere’yi bilgilendirmemesi ve onay almaması nedeniyle geminin ihracatı da Basel Sözleşmesi’ne aykırıdır. 

Brezilya Yüksek Mahkemesi tarafından geminin ülkeden çıkışının durdurulmasına karar verilmesine rağmen, korsan bir şekilde ve adeta kaçırılırcasına ülkeden çıkarılan ölüm gemisinin yaşatacağı tehlikeler tahmin edilenden çok daha büyüktür. Gemi söküm işlemi ile asbestin yanı sıra PCB’ler, PVC'ler, PAH'lar, TBT, cıva, kurşun, izosiyanatlar ve sülfürik asit gibi büyük miktarlarda kanserojen ve toksik maddeler açığa çıkacaktır. Tersanelerin çoğunda kirliliği önleyecek atık yönetim sistemi veya tesisleri bulunmadığından gemi sökümü çevreye, balıkçılığa, tarıma, floraya ve yaşama telafisi imkansız zararlar verecektir. Mahkeme kararlarına rağmen Aliağa’da söküm işlemleri yapılmak üzere Türkiye’ye doğru yol alan ölüm gemisini durdurmak mecburiyettir, hepimiz için hayat memat meselesidir.

AKP-MHP iktidarının “yağma ekonomisi” olarak tarif edilebilecek ekonomi politikaları nedeniyle bu ülke büyük felaketlerle karşı karşıyadır. Bu felaketlere karşı yurttaşların, ekoloji örgütlerinin, odaların, sivil toplum kuruluşlarının yoğun ve birleşik mücadele zaruriyeti ortaya çıkmaktadır. 

Geleceği ve yaşamı kurtarmak için ölüm gemisini durdurmak zorundayız. Buna gücümüz var ve tüm değerlerimizi, doğayı ve birikimlerimizi gasp etmeye çalışan bu anlayışı mutlaka göndereceğiz. Saray’ın ve etrafındaki bir avuç şirketin servet birikimi için doğa ve yaşam alanlarımızı yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Bu tehlikeli atık ithalatını bertaraf etmek için mücadele etmek, mücadele eden ekoloji, kent ve demokratik örgütlerle birlikte tutum almak ve dayanışmak herkes ve hepimiz için tarihsel bir zorunluluktur. Partimiz bu politik bilinçle hareket etmektedir ve gereğini yerine getirecektir. İlgili bütün çevreleri de bu hassasiyetle hareket etmeye çağırıyoruz. 

Naci Sönmez
HDP Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
25 Ağustos 2022