Oluç, yetkiliden yetkiliye değişen IŞİDli tutuklu ve hükümlü sayısını Fuat Oktaya sordu

Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar sözcülerince farklı zamanlarda beyan edilen gözaltına alınan, tutuklu veya hüküm giymiş IŞİD'li sayılarının uyuşmazlığı hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Oluç önergesinde şu ifadelere yer verdi:

10 Ekim 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemiz, bugüne kadar DEAŞ'la bağlantılı olabileceğini düşündüğü, çok büyük bir bölümü Türk vatandaşı olmayan 17 bin kişiyi gözaltına almıştır. Bunlardan yarısı yabancı uyruklu olmak üzere, 5 bin 500'e yakını halen ülkemizde cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunuyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, 7 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirdiği Macaristan ziyareti öncesinde yaptığı basın toplantısında ise “Şu an hapishanelerimizde 737’si yabancı uyruklu olmak üzere 1149 DEAŞ’lı var” demişti.

14 Kasım 2019 tarihinde, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlemiş oldukları ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gerek Suriye tarafından kaçmaya çalışan, gerek ülkemizde 2 bin 200 civarında DEAŞ’lı tutuklu veya mahkûm vardır.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 28 Kasım 2019’da katıldığı Deutsche Welle’nin Conflict Zone programında ise “Türkiye’de yaklaşık 1200 IŞİD’li tutuklu bulunuyor” dedi.

Tutuklu ve hükümlü IŞİD’li sayıları hakkındaki beyanların uyuşmazlığı dikkate alınınca;

1) Türkiye’de cezaevlerinde tutuklu bulunan IŞİD terör örgütü üyesi kaç kişi bulunmaktadır?

2) Türkiye’de cezaevlerinde tutuklu bulunan IŞİD terör örgütü üyelerinden kaçı hüküm giymiştir?

3) Türkiye cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü bulunan IŞİD’lilerin kaçı yabancı uyrukludur?

4) Türkiye’den IŞİD terör örgütüne katılan kişi sayısı kaçtır?

3 Aralık 2019