Oluç: Üç kişinin asgari ücretle çalıştığı bir aile ancak yoksulluk sınırına ulaşabiliyor

Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç, açıklanan asgari ücret rakamına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Oluç, şunları söyledi:

Adil bir asgari ücret belirlenmesi yapılmadı

Bugün tek konu üzerine duracağım. Malum asgari ücret açıklandı biraz önce Cumhurbaşkanı tarafından. En son söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Adil bir asgari ücret belirlenmesi yapılmadı, adaletsiz bir belirlenme yapıldı. Aslında bir sefalet ücreti açıklandı. Niye diyeceksiniz, birkaç konuya değinmek istiyorum. Biliyorsunuz 2015’ten bu yana süren bir kriz var. 2018 en derin krizin yaşandığı dönem ve 2018’den bugüne geldiğimizde şunu görüyoruz ki açlık sınırı 7800 TL, yoksulluk sınırı 27000 TL olmuş. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, cumhurbaşkanı sıfatıyla bugün asgari ücreti net 8500 olarak açıkladı.

3 kişinin asgari ücretle çalıştığı bir aile ancak yoksulluk sınırına ulaşabiliyor

4 kişilik hanelerin yüzde 43’ünde tek kişi çalışıyor. TÜİK verilerine göre ailelerin 3’te birinde ancak iki kişi çalışıyor. Biraz önce söyledim açlık sınırı 7800 TL, yoksulluk sınırı 27 bin. Yani bu şu anlama geliyor. Bir ailede ancak 3 kişi asgari ücretle çalışırsa yoksulluk sınırına ulaşmış olunuyor. Bu tabii ki sefalet ücreti, adaletsiz bir ücret. İşçilerin, emekçilerin milli gelirden aldığı pay 2016’dan bugüne karşılaştırma yaptığımızda yüzde 40.5’ten yüzde 26’ye indi. Peki, sermayenin milli gelirden aldığı pay ne oldu? 41’den 55’e yükseldi. Yani sermaye zenginleşmeye devam ediyor ama işçi, emekçi, dar gelirli, ücretli çalışan milli gelirden gittikçe daha az pay alıyor. Bankaların karlarına baktığımızda yüzde 500’lerden söz ediliyor. Ama işçilerin ve emekçilerin milli gelirden aldıkları pay yüzde 26 ve daha da düşecek. Bu asgari ücretin belirlenmesi bu payın daha da düşmesi anlamına geliyor.

Asgari ücretle çalışanlar enflasyona ezdirildi

Yeniden değerleme oranı açıklandı 2023 için yüzde 122. Vergi zamlarında yüzde 100’e varan zam yapıldı. Emekçiye, işçilere ise yüzde 54,66 oranında asgari ücret zammı yapıldı. Asgari ücretle çalışanlar enflasyona ezdirilmiş oldu. Temel ihtiyaç mallarına 2022’de yapılmış olan zamlara baktığımızda ki -bunların hepsi TÜİK’e göre- karabiber %259, elma %257, pirinç %211, domates %169, bulgur %169, süt,%162, tereyağı %150, makarna %126, ekmek ve tahıllar %100 zam görmüş. Asgari ücretliye zam müjdesi veriyoruz diye yüzde 54.66 açıklanıyor. Böyle bir müjde olabilir mi? Büyük müjde veriliyor gerçekten. Yine 2022 Kasım ayı için TÜİK, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 84,39 demişti. Yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 136 demişti TÜİK. Bu yönüyle baktığımızda asgari ücrete yapılan yüzde 54.66 zam aslında TÜİK hesaplarının bile yüzde 35 gerisinde kalmış oluyor. Adil olmayan bir açıklamadır, gerçekten bir sefalet ücretidir.

Faiz lobilerine, silahlanma ve savaş baronlarına aktarılan kaynaklara karşı emekçiler sefalete sevk edildi

Dünyada asgari ücret çalışma hayatının istisnasıdır. Türkiye’de asgari ücretle çalışmak kural haline gelmiştir. Bu kolay kolay kabul edilebilir bir durum değildir. İnsanları açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bir durumdan söz ediyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam ve alın terinin hakkını ödemek anlamına gelecek bir asgari ücret değildir. Faiz lobilerine, silahlanma ve savaş baronlarına aktarılan kaynaklara karşı emekçiler sefalete sevk edilmişlerdir. Cumhurbaşkanı açıklamasında “Sırtımızda yumurta küfesi var” dedi. Doğru, o sırtınızdaki yumurta küfesini bir indirin de o küfenin içindekileri halka dağıtalım. O küfenin içinde her gün harcadığı paralar, milyonlar var. O küfenin içinde Saray’da yaptığınız örtülü ödenek harcamaları var, kimin nereye gittiğini bilmediği örtülü ödenek harcamaları. İndirin o sırtınızdaki küfeyi de içindekileri halka dağıtalım. Şundan da eminiz; halk o küfeyi en kısa zamanda sırtınızdan indirecek.

Asgari ücreti sermayeyle kendi kendinize belirlediniz, o masada işçilerin temsilcileri yoktu

Bu asgari ücret en geç 4 ay içinde eriyecektir. Daha önce de eriyecektir ama en geç 4 ay içinde eriyecektir. Yani seçim öncesinde bu asgari ücret artışı erimiş olacaktır. Dar gelirlilere, asgari ücretli çalışanlara verilmiş artış erimiş olacaktır. O zaman seçimleri kazanmak için ya yeniden asgari ücreti belirlemeye kalkışacaklar ya da asgari ücret vaadinde bulacaklar seçim sonrası için. Ama halkımız biliyor ki bütün bu vaatler boş vaatlerdir, inandırıcı olmayacaktır. Çünkü asgari ücreti belirlerken bile o masada işçilerin ve emekçilerin temsilcileri yoktu. Kendi kendinize belirlediniz sermaye ile birlikte. Türk İş masadan kalktı. Muhalefetin ve emekçilerin önerileri yok sayıldı. Seçim sonrası için yapacağınız bütün vaatler de aslında inandırıcı olmayacaktır. Halk bunlara inanmayacaktır.

Bu, iktidarın son asgari ücret dayatmasıdır

Bu asgari ücret artışının adil olmadığını, sefalet ücreti dayatması olduğunu söylemiş olalım. Bu, iktidarın son asgari ücret dayatmasıdır. Bundan sonra yapamayacaktır. Bu adaletsiz düzen de iktidarın değiştirilmesi ile birlikte ortadan kaldırılmış olacaktır. Bütün işçilerin, emekçilerin, dar gelirlerin mücadelesi ve kararlılığıyla.

Soru: “Asgari ücret 4 ayda eriyecektir” dediniz. Cumhurbaşkanı da “Gerekirse duruma göre düzeltme yaparız” dedi. Ona mı bağlıyorsunuz?

Evet, ona bağlıyorum, çok çabuk eriyeceğini bildikleri için seçimden önce etkisi kalmayacaktır bu asgari ücretin. Bir düzenleme yaparız vaadinde bulunup halkı kandıracaklarını sanıyorlar ama halkın karnı tok bunlara. Bu düzenlemelerin nasıl yapıldığını, bütçe kaynaklarının yandaşlara nasıl dağıtıldığını ve hangi düzenlemelerin yapıldığını halk çok iyi biliyor. Bu vaatlerin bir inandırıcılığı olmadığını bir kez daha vurgulayalım.

22 Aralık 2022