Ocak ayında katledilen 6 Kürt kadın siyasetçiyi saygıyla anıyoruz

Kürt sorununun demokratik çözümüne ilişkin Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yapıldığı bir süreçte, 9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in uluslararası siyasi bir suikast sonucu katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen gerçek failler açığa çıkarılmadı, sorumluları yargılanmadı.

Kürt kadın siyasetçilere dönük Paris’te gerçekleştirilen suikastın bir benzeri de katliamın 3’üncü yıldönümüne 4 gün kala Şırnak’ın Silopi ilçesinde gerçekleştirildi. Sokağa çıkma yasağı adı altında kentlerin ablukaya alındığı 2016 yılında bu kez Kürt kadın hareketinin ve kadın özgürlük mücadelesinin öncü isimleri olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Uyar ve Kongreya Jinan Azad (KJA) üyesi Pakize Nayır bilinçli bir şekilde hedef alınarak katledildi.

Sakine, Leyla ve Fidan’ın katledilmesi; Kürt Özgürlük Hareketi’nin diplomasi, kadın direnişi ve gençlik örgütlenmesi hedef alınarak yapılan bir saldırıdır.

Bu katliamda, Erkek egemen zihniyete karşı direnen ve mücadele eden üç Kürt kadın devrimcinin Sakine, Leyla ve Fidan’ın katledilmesi, hedeflenmiş olması tüm dünya kadınlarına, biz kadınların özgürlük mücadelesine gözdağı verme girişimi olduğunu biliyoruz.

Fransız adli makamları, katliam sonrası tutuklanan tetikçi Ömer Güney’in Ankara’daki Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile irtibatta olduğu iddialarını, Türkiye’deki ilgili kurumlara sormuş fakat cevap alamamıştır. Katliamın tetikçisi Ömer Güney'in cezaevinde şüpheli ölümüyle beraber dava dosyası kapatılmak istenmiştir. Nitekim kamuoyunun tüm taleplerine, kadınların adalet ısrarına rağmen katliamların üstü örtülmeye çalışılmış, sorumlular ortaya çıkarılmamış ve yargılanmamıştır.

9 Ocak Paris Katliamı ve Silopi’de de 3 Kürt kadının hedef alınarak katledilmesi, aynı zihniyetin ürünü politikalar tarafından gerçekleştirilmiştir. Mücadele eden, direnen kadın siyasetçiler hedef alınmış, kadınların sesleri kısılmaya çalışılmıştır.

Biz Kadınlar, bu katliamların sorumlularının hesap vermesi için adalet mücadelemize devam edeceğiz. Yoldaşlarımızın kadın özgürlük mirasına sahip çıkarak direnişimizi büyüteceğiz.

Kadınları hedefleyen bu katliamcı zihniyeti yakından tanıyoruz. Bu katliamcı zihniyet, Kobanê’de, Paris’te, Silopi’de, Şengal’de, Afrin’de kadınları hedef almıştır.

Bizler de gücümüzü Kadın özgürlük mücadelesine yaşamlarıyla, direnişleriyle, güç katmış Mirabel Kardeşlerden; Behice Boran’lardan, Sakine’lerden Sêvê’lerden, Eylem’lerden Göze’lerden, Sibel’lerden, Kader Ortakaya’lardan ve Hevrin Xelef’lerden alıyoruz.

HDP Kadın Meclisi olarak kadın öncülüğünü yok etmeyi hedefleyen bu katliamlara geçit vermeyeceğimizi, bu katliamların üstünü örtmeye çalışan kirli politikalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kere daha belirtiyoruz. 6 Kürt kadın siyasetçiyi bir kez daha saygıyla anıyor, katliamcı devlet aklını lanetliyoruz.

HDP Kadın Meclisi
9 Ocak 2020