Naqba’nın 72. yıl dönümünde Filistin halkının var olma mücadelesini selamlıyoruz

Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy'un açıklaması:

Filistinliler için 15 Mayıs 1948 Naqba günüdür (felaket). İsrail devletinin kuruluş sürecinde (1947-1949), 600 civarında Arap yerleşim yeri boşaltılmış, o dönem Filistin’deki Arap nüfusun yarısı kadar olan 700,000’den fazla Filistinli zorla topraklarından edilip mültecileştirilmişlerdir. İsrail devleti kurulduktan sonraki ilk hükûmet, topraklarından sürülen Filistinlilerin geri dönmesi ve mülklerini talep etmesini yasaklamıştır. Bu Filistinli mülteci nüfus 72 yıl sonra 4,5 milyona ulaşmış; başta Ürdün, Lübnan, İsrail ve Suriye olmak üzere farklı ülkelerde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmıştır. 

Birleşmiş Milletlerin onlarca kararını hiçe sayan İsrail devleti Filistin’e ait her türlü siyasal, kültürel ve tarihsel izi yok etmek istiyor.

Uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Yahudi nüfusu Filistin topraklarına yerleştiriyor, bir ülke olarak Filistin’i yok etme stratejisini adım adım uyguluyor. Filistinlilerin mülksüzleştirilip mültecileştirilmesi açısından İsrail devletinin mantığında 1948’den bu yana herhangi bir değişiklik maalesef olmamıştır. Bu zulüm karşısında Filistinliler hem İsrail ve Filistin’de hem de diasporada bir halk olarak var olma mücadelelerine devam etmektedir.   

Nakba’nin 72’inci yıl dönümünde Filistin halkının acılarını paylaşıyor, haklı mücadelesini selamlıyor ve dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz. Bir kez daha başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumu yaşanan zulme seyirci kalmamaya, adil ve barışçıl bir çözüm için daha fazla çaba  göstermeye davet ediyoruz. 

Feleknas Uca-Hişyar Özsoy
HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri 
15 Mayıs 2020