Nadir Yıldırım, belediyelere atanan kayyımlar tarafından sökülen çok dilli tabelaları sordu

Van Milletvekilimiz Nadir Yıldırım'ın belediyelere atanan kayyımlar tarafından sökülen çok dilli tabelalara ilişkin olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesi:

Yerel yönetimler, belirli bir coğrafi alanda yaşayan yerel topluluğun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan, yerel kültür sosyolojileriyle hareket eden, karar organları yerel halkça seçilen, özel gelirleri ve bütçesi olan ve kendine özgü çalışma yapısı ve çalışanları bulunan kamu tüzel kişileri olarak tanımlanabilir. Bu nitelikleriyle yerel yönetimler demokratik yönetim yapısının temel unsurlarından birisini oluşturmakta ve özellikle yerel kamusal hizmetlerin sunumunda etkinliği artırmak amacıyla alınan kararlar halk iradesiyle seçilen yönetimlerce merkezi yönetim engellemelerine rağmen pratikleştirmeye çalışmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne halk iradesinin yerine atanan Kayyum belediyenin isminin Kürtçe –Türkçe dillerinde yazılı olduğu tabelayı değiştirmiş yeni tabeladan Diyarbakır’ın Kürtçe ismi olan ‘Amed’ ismini çıkarmıştır. Bir süre önce ise Diyarbakır Sur Belediyesine, halkın iradesiyle seçilmiş olan belediye başkanının yerine atanan kayyum, belediye hizmet binasında asılı olan 4 dilli tabeladaki Ermenice ve Süryanice ifadeleri kaldırmıştır. Aynı tutumun, polislerce de sergilendiği,  Kürtçe tabelası olan esnafın tabelalarını kaldırmadıkları takdirde iş yerlerinin kapatılacağı yönünde tehdit edildikleri basına yansıyan haberlerde yer bulmuştur. Yine Van İpekyolu Belediyesi’ ne halkın iradesiyle seçilmiş olan belediye başkanının yerine atanan kayyum,  İpekyolu Belediyesi’ ne ait Şengal Kadın Parkı tabelasındaki ‘Şengal’ isminin üzerini kapattırdığı kamuoyuna yansımıştır. Nisan 2015 tarihinde, Van Erçiş Belediyesi tarafından, Urartu tarihinden günümüze kadar gelen fakat ilgisizlik nedeni ile her geçen gün yok olmakla yüz yüze kalan Erciş üzümü, Erciş Belediyesi’nin geliştirdiği ‘Üzüm Bağları’ projesi ile yeniden hayat bulmuş, 28 bin metrekarelik alana ekilen bağlara, barış ve kardeşliği sembolize etmesi amacıyla Kürtçe, Ermenice ve Türkçe dillerinde ‘Kardeşlik Bağları’ ismi verilmiş, tabelası asılmıştır. Seçilmiş Belediye Başkanı’nın yerine atanan kayyum,  3 dilde yazılı olan Kardeşlik ifadesini kaldırmış yerine tek dilde ‘1 Nisan Üzüm Bağları’ ismini yazdırmıştır. Edremit ilçesi, Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında sayılan ve dinsel anlamda Ermeni halkı için oldukça önemli bir yere sahip olan  Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali’nin bulunduğu Akdamar Adası’na en yakın ilçe konumundadır. Bu bağlamda, halkın iradesiyle seçilmiş olan Edremit Belediye Meclisi’nin kararıyla Van ili Edremit ilçesi tabelası ve ilçe merkezinin bazı noktalarına Ermenice tabelalar yerleştirilmesi kararı alınmıştır. Bu karar halka danışılarak ve her yıl Eylül ayının ilk haftasında Akdamar Adası’nda gerçekleşen Ayin için adaya gelen Ermenilere yönelik hizmet kapsamında alınmıştır. Seçilmiş halk iradesinin yerine atanan kayyum ise,  mevcut gerek ilçe girişindeki tabelada yer alan Ermenice ‘hoş geldiniz’ ifadesini, gerekse ilçe merkezinin bazı noktalarındaki Ermenice tabelaları kaldırmıştır. 

Bu bağlamda; 

1- Karar organları yerel halkça seçilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tabelasından çıkarılan kentin Kürtçe adı olan ‘Amed’ ismi, hangi yasal dayanak ile tabeladan çıkarılmıştır?

2- Sur Belediyesine,  halkın iradesiyle seçilmiş olan belediye başkanının yerine atanan kayyum tarafından, belediye hizmet binasında asılı olan 4 dilli tabeladaki Ermenice ve Süryanice ifadeleri hangi gerekçe ile kaldırılmıştır?

3- Sur ilçesinde polisler tarafından, Kürtçe tabelası olan esnafın tabelalarını kaldırmadıkları takdirde iş yerlerinin kapatılacağı yönünde tehdit eden polisler hakkında bakanlığınızın başlatmış olduğu bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

4- Van İpekyolu Belediyesi’ ne ait Şengal Kadın Parkı tabelasındaki ‘Şengal’ isminin üzerini kapatma kararı hangi gerekçeyle kim tarafından alınmıştır?

5- Erciş Belediyesi’nin 2015 Nisan ayında 28 bin metrekarelik alana ektiği bağlara Kürtçe, Ermenice ve Türkçe dillerinde ‘Kardeşlik Bağları’ ismi verdiği tabeladan, kardeşlik kelimesinin çıkarılması ve tek dilde ‘ 1 Nisan Üzüm Bağları’ yazılması kararı kim tarafından hangi gerekçe ile alınmıştır? 

6- Halk iradesiyle seçilen Edremit Belediye Meclisi’nin kararıyla Van ili Edremit ilçesi tabelası ve ilçe merkezinin bazı noktalarına yerleştirilen Ermenice tabelalar hangi gerekçe ile kimler tarafından kaldırılmıştır?

24 Ocak 2017