Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmazın “Nitelikli okul” açıklamasına ilişkin soru önergemiz

Adana Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş'ın Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından cevaplaması istemiyle verdiği önerge:

Geçtiğimiz gün tarafınızca yapılan bir açıklama ile kısa adı TEOG olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın kaldırılması sonrası yeni sistemin nasıl olacağına dair ayrıntılar ifade edilmiş olup "Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek" denilmiştir. Diğer yandan ortaokul ile lise arasındaki bağın da Bakanlığınızca kurulacağı, böylelikle gideceği ortaokulu belirleyen öğrencilerin devamında gidecekleri lisenin de belirlenmiş olacağını, öğrenci üzerindeki sınav baskısının da ortadan kalkacağını ifade etmiştiniz. Ancak bununla birlikte "Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını Mayıs ayı gibi açıklayacağız." şeklindeki açıklamanızla bazı liselere sınavla girişin devam edeceği de vurgulanmış olup bu liseleri de “nitelikli okul” olarak tanımlamıştınız. “Nitelikli okul” tanımı ise tarafınızca "Nitelikli okullar diyoruz. Nedir bu? Fen Lisesi. Ülkemiz genelinde 17 bin 749 orta okulumuz var, 11 bin 57 lisemiz var. 8'nci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. Yüzde 90'ının üstündekini yerleştirdik, farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza isteyen 8'nci sınıf öğrencilerimizin girebileceği sınavlar hazırladık. 600 gibi bir rakam. Proje liseleri bunların içine giriyor, bu liselerin ismini ve sayısını açıklayacağız." şeklinde ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

1- Açıklamanızda bazı okulları “nitelikli” olarak tanımlamanız ve sayılarının 600 civarında olduğu yönündeki ifadeniz geriye kalan okulların “niteliksiz” olduğu anlamına mı gelmektedir? Şayet ifade ettiğiniz 600 nitelikli okul dışında kalan okullar niteliksiz ise öğrenciler neden niteliksiz okullara mahkûm bırakılmaktadır? Bu noktada sorumluluk kime aittir?

2- Milli Eğitim Bakanı olarak ülke okullarının niteliksiz olduğunu bildiğiniz halde bir düzeltmeye gitmek yerine “bazı” öğrencileri sınavla bu liselere alıp geri kalan çocukları niteliksiz okullara gitmeye mahkûm etmek eğitim ve öğrenim hakkının kötüye kullanılması değil midir?

3- Nitelikli olmayan okullara gitmek durumunda kalan çocuklar ile diğerleri arasındaki “nitelik” ayırımını neye göre yapacaksınız? Henüz eğitim çağında ve eğitim aşamasını tamamlamamış olan çocukları neye göre belirlemekte ve ayırmaktasınız?

4- Açıklamanızda yer alan adrese göre okul seçiminin o okullardaki akademik çeşitliliği artıracağını ve okul başarısının buna göre belirleneceği yönündeki ifadenize göre okullardaki akademik başarının artması ve çeşitlenmesi tamamen öğrenciye mi bırakılmaktadır? Okulların akademik başarısını artırmak ve çeşitlendirmek Bakanlığınızın görevi değil midir?

5- Adresi uzak olduğu gerekçesi ile “nitelikli okula” gidemeyecek olan öğrencilere bir açıklama yapacak mısınız?

6- Açıklamanızda da ifade ettiğiniz üzere bazı okullar “nitelikli” olup geri kalan okullar “niteliksiz” olduğuna göre ve belirli sayıda kişi nitelikli okul sınavına girebileceğine göre eğitimde kalite ve başarı nasıl sağlanacaktır?

7- Öğrencilerin gideceği ortaokulu adrese göre belirleyeceği bir sistemde aynı zamanda gideceği lisenin belirlenmesini sağlıklı buluyor musunuz?

8- Nitelikli okul ayrımınıza göre nitelikli okullara hangi çocuklar gidebilecektir?

9- Nitelikli okul niteliksiz okul ayrımınıza göre niteliksiz okullara hangi çocuklar gidecektir?

10- Bu sistemle yoksul çocuklarının “nitelikli” olarak tanımladığınız okullara gitmesi mi engellenmektedir?

11- Halihazırda sizin de ifade ettiğiniz üzere bütün liselerdeki eğitim düzeyi aynı olmadığından bu sistem eşitsizlik yaratmayacak mıdır? Eğitimde eşitsizliğin bu sistemle kalıcı hale getirilmesinin amacı nedir?

12- Ailelerin “nitelikli” okulların olduğu semtlere taşınarak çocuklarını “nitelikli” okullara gönderebilmelerine yönelik hamlelerin başka eşitsiz durumlar yaratacağı öngörülmüş müdür? Adres değişiklikleri ile aşılabilecek olan bir eğitim sistemi sizce ne kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olabilir?

13- İktidarınız müddetince eğitim sisteminde yapılan 3 kapsamlı değişikliğin sebepleri ve dayandığı temeller nedir? Bu değişiklikler neden okulları “nitelikli” seviyeye taşıyamamıştır? Neden yapılan değişiklikler okulların niteliğine ilişkin olmamıştır?

14- Uluslararası PISA testi sonuçlarına göre, Türkiye'deki öğrenciler bilim, matematik ve okumada OECD ortalamasının altında kalmış olup Bakanlığınız buna ilişkin düzenlemeler yapmak yerine neden sadece belli sayıdaki öğrenciyi sayılarının 600 olarak ifade edildiği nitelikli okullara yerleştirip geri kalan milyonlarca öğrenci için bir sorumluluk geliştirmemektedir?

7 Kasım 2017