Mezarlıklara yönelik saldırıları yargıya taşıdık

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz; Hakkari, Van, Muş, Diyarbakır, Bingöl ve Şırnak gibi illerde mezarlıklara yönelik saldırıları ve mezar taşlarının tahrip edilmesini yargıya taşıdı. Konuya ilişkin il savcılıklarına yapılan suç duyurularında, mezarlıklara yönelik saldırılarla Anayasa’nın 13, 15, 17 ve 20’inci maddelerinin ihlal edildiği belirtildi.

“İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapıları yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklindeki TCK 153/1’inci maddesine işaret edilerek, söz konusu yaptırımların uygulanması istendi. 

Dilekçede, “Dini, kültürü, inancı, felsefesi ve politik yaklaşımı fark etmeksizin ölünün mezarına/cenazesine karşı her türlü saldırının ayrıntıları, açıkladığımız üzere devletin sorumluluğunda olduğu açıktır. Toplumun farklı değerlerini hiçe sayan bu saldırıların, devlet erki tarafından önlenmemesi toplumsal ayrışmayı arttırdığı gibi beraberinde gerginliği de artırmaktadır. Toplumsal değerleri aşağılayıcı insanlık dışı bu saldırıların bir an önce önlenmesi, saldırıları gerçekleştirenlerin cezalandırılması hukuken zorunludur” denilerek şu talepte bulunuldu: 

“Açıkladığımız ve re’sen dikkate alınacak nedenlerle; yapılan bu şikâyetin kabulü ile olayı gerçekleştiren faillerin tespiti ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 130. Ve 150. maddeleri gereğince cezalandırılmaları için gereğinin yapılarak haklarında kamu davası açılması talep olunur.”

13 Mayıs 2020