Mexmûr’a yönelik saldırı Kürde yaşam hakkı tanımama saldırısıdır

TSK’ya ait SİHA’ların, 9 aydır ambargo altında olan Mexmûr Mülteci Kampı'na yönelik düzenlediği hava saldırısı sonucu 3 kadın yaşamını yitirdi. 

Devletin 90’lı yıllardaki saldırıları ve teslim alma dayatmalarından dolayı topraklarını terk ederek mülteci durumuna düşen ve yerleştikleri Mêxmûr’da yeni bir yaşam kuran Kürt mültecilere yönelik saldırılar tırmanıyor. 

IŞİD saldırılarına karşı direnen, bin bir zorluk ile mücadele ederek topraklarından uzak yaşayan Mexmûr halkına yönelik saldırılar son dönemlerde gittikçe sistematik hale gelmiştir. AKP hükümeti her fırsatta Mexmûr Mülteci Kampı’nı hedef gösterirken, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından uygulanan ambargo ile yiyecek, ilaç ve yaşam malzemesi sıkıntısı çeken yerleşimciler, evrensel hukuka, BM’nin mültecilere yönelik aldığı bütün uluslararası kararlara aykırı uygulamalar ile karşı karşıya bulunmaktadır. Ambargo nedeniyle salgın riskinin zirve yaptığı mülteci kampına yönelik saldırıların devam etmesi kabul edilemezdir. 

Mexmûr halkının hikayesi, onurunu ve kimliğini her türlü zorluğa rağmen sahiplenen bir toplumun hikayesidir. Her fırsatta Mexmûr’a yönelik gerçekleştirilen bu sistematik saldırıların gerekçesi, bu onurlu duruşa karşı duyulan kin ve öfkedir. Bu saldırı, mültecilerin topraklarını terk etmesine sebep olan 90’lı yılların karanlık zihniyetin yarım bıraktığı işi tamamlama girişimidir. 

Roboskî’de planlanmış bir şekilde köylüleri bombalayarak katleden zihniyet bugün Mexmûr’a yönelik gerçekleştirdiği saldırı ile Kürtlük adına özgürlük isteyen hiç kimseye yaşam hakkı tanımayacağını bir kez daha ilan etmiştir. Bu saldırganlığı ve düşmanlığı reddediyoruz. 

Halka yaşam hakkı tanımayan bu saldırganlık özgürlük ve demokrasi mücadelesini yükseltme sorumluluğumuzu büyütmektedir. Mağdur ve mazlum Mexmûr halkının yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. Bölge yönetimine ambargoyu en kısa zamanda kaldırması çağrısında bulunurken, TSK’nin bugün gerçekleştirdiği saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. 

 

HDP Merkez Yürütme Kurulu

15 Nisan 2020